egypt foto harald hoff
FOTO: Harald Hoff

– Journalistikk ikke er kriminelt

Egypt er det stedet i verden hvor forholdene for journalister forverres fortest.

(Kairo:) – Kriser og angrep skjer hele tiden her nede. I et diktatorisk regime er journalister alltid under press. Men noen ganger må en prøve å dytte tilbake, sier Khaled al-Balshey, leder for frihetskomiteen for journalister, når vi møter ham utenfor hans kontor i Kairo, Egypt.

Slaget mot landets journalister kom søndag kveld 1. mai, da sivilt politi stormet syndikatet for journalister, for å arrestere de to journalistene Amr Badr og Mahmoud al-Sakka. De var siktet for å konspirere mot regimet og spre falsk informasjon. Angrepet kom kun to dager før verdens pressefrihetsdag 3. mai.

ElHamy foto harald hoff
Journalisten Elhamy Hakeem føler seg ikke trygg etter at politiet oppsøkte ham hjemme. FOTO: HARALD HOFF.

Syndikatet og dets lokaler i sentrum av Kairo skulle være et sted journalister kunne samle seg og organisere seg i trygghet.

– Det har vært angrep før, men nok ikke på denne størrelsen som vi ser nå, sier al Balshey.

Kilder ved syndikatet har fortalt oss at sikkerhetsvaktene i døren ble slått og truet av de sivile politimennene som stormet syndikatet. Men vaktselskapet med ansvar for syndikatet har i ettertid trukket den vitneforklaringen og skiftet ut de ansatte som jobber i bygningen i frykt for regimet.

Dagen etter arrestasjonene, 2. mai, samlet over 2000 journalister og demonstranter seg utenfor syndikatet for å uttrykke sin misnøye. Samme dag samlet syndikatet journalister til et allmøte for å stemme over hvordan de kunne slå tilbake mot det de anser som et lite legitimt angrep.

Arrestert

Stormingen av syndikatet skjedde bare seks dager etter at 46 journalister ble arrestert i Egypt. Journalistene hadde vært tilstede og dekket en demonstrasjon mot at Saudi Arabia har fått to øyer i Rødehavet av Egypt tidligere i april. Disse hendelsene har gitt mange journalister i Kairo nok en påminnelse om hva slags farer de står overfor.

– Vi må få lover som faktisk beskytter oss. Politiet er redd for feltjournalister som ser og dokumenterer hva slags overgrep de begår. Det er viktig at vi gjør jobben vår, siden vi leverer et virkelighetsbilde som er annerledes enn det som blir publisert av myndighetene, sier journalisten Basma Mustafa, som var blant de arresterte 25. april.

Danske Stefan Sigaard Weicht ble også arrestert den mandagen. Etter et ti timers langt avhør, hvor han ble slått og truet med voldtekt, ble han til slutt dumpet ved den danske ambassaden i Kairo. Senere fikk han beskjed om at han var uønsket i landet, og tok derfor neste fly hjem til Danmark.

– Det var tøft. For dette handler jo ikke bare om meg. Jeg er bekymret for kildene mine. Vennene mine må jeg også passe på, så de ikke blir uskyldig anklaget for noe, sier han.

Ikke det samme

Basma Mustafa foto harald hoff
Basma Mustafa var blant de arresterte journalistene mandag 25. januar. Hun mener arbeidet til syndikatet er et steg i riktig retning, men savner at loven beskytter journalistene i Egypt. FOTO: PRIVAT.

Samtidig som journalistene i Kairo har forsøkt å samle seg til en stemme for pressefrihet, har Egypts president fått besøk av en diplomatisk komité fra den amerikanske kongressen.

I et møte med dem tirsdag 3. mai, forklarte Abdel Fattah el-Sisi overfor komiteens medlemmer at menneskerettigheter, sett fra et vestlig perspektiv, ikke passet i Egypt på grunn av regionens problemer. Han skal videre ha understreket at USA og Egypt har like mål i regionen, spesielt i møte med terrorisme, og han uttrykte håp for videre samarbeid, ifølge den egyptiske statseide avisen Ahram.

Journalisten Elhamy Hakkim synes dette høres hult ut. Selv føler han seg ikke som en trussel, men har likevel ikke sovet hjemme på mange dager når vi møter ham. Den siste uken har han streifet mellom venners leiligheter og kafeer i Kairo i frykt for å bli arrestert.

– Jeg har fått beskjed fra syndikatet om at det ikke er noen offisiell arrestasjonsordre på meg, men man vet aldri hva som kan skje. For to uker siden var de på døren min og truet min kone med å ta sønnen vår om jeg ikke meldte meg, sier han.

Ber om en unnskyldning

Syndikatet har reist 18 krav om oppreisning. De tre første kravene er at innenriksministeren får sparken, at presidenten kommer med en beklagelse til landets journalister og at journalistene som er i varetekt får gå fri.

– Nå svarter vi ut forsiden på avisene våre og bruker dem til å få ut poenget vårt. Neste tirsdag samles vi igjen i Syndikatet. Om vi ikke har blitt hørt innen da, kan det godt være vi går ut i full streik, sier Khaled al-Balshey, lederen for frihetkomiteen for journalister i Egypt.

Han understreker at journalistene, frihetkomiteen og pressesyndikater kun mobiliserer på grunn av pressefriheten i landet.

– Dette er helt lovlig, og det handler ikke om politikken rundt øyene i Rødehavet. Dette handler om pressefriheten vår. Det har blitt så mye verre for journalister i det siste, sier han.

Internasjonal fordømmelse

Comitee of Protective Journalist (CPJ) i Washington DC skriver i en rapport om pressefrihet i 2015 at Egypt kanskje er det stedet i verden hvor forholdene for journalister forverres fortest. Rapporten nevner også Egypt som nest verst i verden når det gjelder å arrestere journalister, etter Kina.

– Stormingen av syndikatet i Egypt er sett på som et nytt vendepunkt i angrepet mot egyptisk presse. Vi støtter syndikatets respons, og vi samles bak påstanden om at journalistikk ikke er noe kriminelt, sier CPJs Midtøsten- og Nord Afrika-koordinator, Sherif Mansour, til oss.

Menneskerettighetsorganisasjonen Freedom House følger også med på situasjonen i Egypt. De mener at journalistenes evne til å dytte tilbake setter myndighetene i en vanskelig situasjon. Freedom House skriver videre at:

– Enten kan de tolerere et mangfold av meningsytringer eller så kan de fortsette å forsøke å få kontroll over landets presse.

kairo harald hoff
Demonstrasjoner utenfor syndikatet for journalister. Bygningen er et samlingsted for journalister, som hadde planlagt å møtes i trygge omgivelser. Frem til mai i år har dette vært respektert av landets myndigheter. FOTO: HARALD HOFF

Trapper opp

Bare tolv timer etter intervjuet med Khaled el Balshey, fikk journalisten tidlig om morgenen 6. mai beskjed om at politiet hadde tatt ut en arrestasjonsordre mot ham. Sønnen til ElHamy Hakkim ble anholdt av en politimann 9. mai utenfor familiens hus.

Innenriksministeren har videre nekter for overdreven bruk av makt. Han anklager i stedet syndikatet for å ha gjemt journalistene fra politiet.

Syndikatets hadde et nytt møte onsdag 18. mai 2016. Fra talerstolen gjorde syndikatets ledere det klart at de ikke vil gi seg i sin kamp for pressefrihet. De mener landets lover er på deres side og de oppfordrer myndighetene om å samarbeide med dem for å finne en bedre løsning – ikke sloss mot dem og arrestere dem.

Journalisten fra avisen Daily News Egypt, Amira el Fekki, var også på møtet.

– Det vil være lite håp om en rask løsning, om presidenten ikke viser en seriøs vilje til å ordne opp i problemet. Om pressen ikke får tilbake posisjonen vi hadde før, vil det dessverre bety mer konflikt, sier hun.

Harald Hoff
Politiet har ved flere anledninger den siste uken omringet syndikatet for journalister for å nekte medlemmene adgang. FOTO: HARALD HOFF.