FOTO: Gorm Kallestad / NTB scanpix

En jul fri for fyll

Mens du gleder deg til å fråtse i ribbe og akevitt, gruer mange mennesker seg til jul – særlig barn.

Julebrus og marsipan frister oss i butikkene i førjulstiden, vennene mine legger ut instagram-bilder av julepysjen sin og forteller om hvor mange julegaver de har handlet inn. Vi gleder oss så fælt til jul, og tror kanskje at alle andre gjør det også. Men realiteten er at jula er et mareritt for mange.

Førjulstiden kan være fylt av høstdepresjon, dårlig råd, ensomhet og sosialt press. Vi skal vise frem for verden at vi koser oss på julebord, vise frem hvor deilig det er å ha råd til å ta en førjulsweekend i Praha, og ikke minst skal vi handle dyre og flotte julegaver. I desember i fjor brukte vi 10 700 kroner per innbygger i detaljhandelsbedrifter. Penger mange faktisk ikke har. 

De fleste overgrep mot barn skjer i jula.

Juletiden er en høytid full av forventninger. Forventninger de fleste er redde for å ikke kunne innfri eller ikke kan innfri. Juletiden er en tid full av ensomhet. Ifølge en amerikansk studie er 1. juledag, 2. juledag og 1. nyttårsdag dagene i året det dør flest mennesker. Forskerne vet ikke hvorfor det dør flere disse høytidene, men de tror at det kan skyldes mer stress og mer tristhet. Desember og januar er månedene med høyest dødelighet i Norge. 

I tillegg har vi økt alkoholkonsum i juletiden. På cirka 20 år har forbruket i Norge økt med rundt 40 prosent, ifølge Nasjonalt folkehelseinstitutt. Og desember er den måneden i året vi drikker mest.

Den måneden vi er mest ensomme, er altså den måneden vi drikker mest. “I jula blir følelsene forsterket. Ting som er bra, blir bedre. De som allerede har det vanskelig, får det verre”, sier Kari Lossius, klinikkdirektør og psykolog ved stiftelsen Bergensklinikkene. Altfor ofte går disse forsterkede negative følelsene og det økte alkoholkonsumet utover barna.

nyhetsbrevet

De fleste overgrep mot barn skjer i jula. Jula, som skal være en høytid full av trygghet og glede for barn, er for mange en høytid fylt med frykt. 1 av 5 barn i Norge opplever seksuelle overgrep. Det tar i snitt 17,5 år før en person våger å stå frem. Med andre ord er barna blitt voksenpersoner før de forteller om overgrepene de opplevde i barndommen. 95 prosent av overgrepene utføres av en tillitsperson som står barna nært, for eksempel en forelder. Juletiden, en familiehøytid, er en tid hvor voksenpersoner har økt omgang med barn.

Vi må handle inn mindre alkohol.

De voksnes alkoholkonsum er uforsvarlig. Det finnes etter mitt skjønn ikke en eneste god grunn til å drikke seg beruset foran egne, eller andres barn. Ifølge en undersøkelse gjort av Statens Institutt for Rusmiddelforskning gruer 150.000 barn i Norge seg til jul på grunn av foreldrenes alkoholforbruk.

Det hjelper selvsagt ikke bare å synes synd på barna. Det holder heller ikke å skrive, lese og dele artikler om temaet. Vi må handle inn mindre alkohol. Vi kan ønske oss billigere, enklere julegaver og fokusere mer på hva vi kan gjøre for andre i jula. Vi må si nei til ødsling og materialistisk jule- og nyttårsfeiring. Hvis vi kan bli flinkere til å se oss selv utenfra og erkjenne våre feil og svakheter, blir juletiden bedre for alle.

Til slutt: Hvis vi bekymrer oss for andre, særlig barn, i jula, må vi tørre å melde fra.

nyhetsbrevet