Jordbruket står for en stor del av USAs karbondioksidutslipp. Landets bønder har lenge vært skeptiske til å arbeide med klimaspørsmålet. Men bonden Matt Russell i den landlige amerikanske delstaten Iowa ser på jordbrukere som hemmelige våpen i kampen mot klimaendringene.
Det er tidlig morgen på bondegården Coyote Run Farm i det amerikanske Midtvesten. Svarte, lodne Black Angus-kyr lunter frem mellom snøhaugene på beitet. Denne lille gården har hatt en lang rekke berømte gjester. Her trasket Joe Biden rundt før han ble president.
Den nåværende demokratiske presidentkandidatene Kamala Harris har også vært innom, og i tillegg har kandidater som Elizabeth Warren, Pete Buttigieg og Amy Klobuchar ringt eieren Matt Russell for å få litt innsikt i alt han vet om jordbruk og klima.
I 20-årsalderen utdannet han seg nesten ferdig til katolsk prest, men Matt Russell valgte i stedet å følge familietradisjonen og ble femte generasjons bonde. For femten år siden slo han seg ned på gården Coyote Run Farm sør i Iowa – en av landets største jordbruksdelstater – sammen med sin mann Patrick Standley.
Matt Russell har høyere ambisjoner enn bare å utfordre Black Angus-kyrne sine. Han vil få USAs bønder til å bli en aktiv stemme i spørsmålet om klimaendringer.
Russells budskap er at USAs bønder – tradisjonelt en konservativ og klimaskeptisk gruppe – kan fungere som et hemmelig våpen i klimakrisen. Russell ledet Iowa-avdelingen av Interfaith power and light i mange år, en organisasjon som samler religiøse samfunn fra forskjellige trosretninger for å arbeide mot klimaendringene.
«Betingelsene mine for å begynne å arbeide for organisasjonen var at vi skulle starte et prosjekt for jordbrukere,» forteller Matt Russell over frokosten på Coyote Run Farm mens Patrick steker eggerøre og rister brød.
Iowas bønder er blitt hardt rammet av ekstremvær de siste årene. I mars 2019 førte oversvømmelser til at store deler av delstatens jordbruksområder ble stående under vann. Om sommeren ble det alvorlig tørke. Jordbruket står for nesten en tiendedel av USAs utslipp av drivhusgasser, men blant amerikanske bønder er spørsmålet om klimaendringer, som ellers i landet, ømtålig og politisert.
Interesseorganisasjoner som representerer bønder, er ofte svært negative til alle former for miljøreguleringer fordi de rammer jordbrukssektoren økonomisk. Innflytelsesrike konservative tankesmier som Cato Institute og Heritage Foundation har, i likhet med presidentkandidat Donald Trump, med stor suksess spredd forestillinger om at ekstremtørke og ekstremnedbør bare skyldes naturlige skiftninger i været.
En undersøkelse fra 2013 viser at 75 prosent av Iowas bønder tror på klimaendringer som fenomen, men at bare 16 prosent aksepterer at det er vi menneske som er skyld i endringene.
Ifølge Matt Russell har politikere tidligere diskutert klimaspørsmålet med bønder på tre måter: «Enten ved å spre klimafornektelse og feie problemet under teppet, ved å legge skylden for klimaproblemene på bøndene fordi jordbruk fører til store karbondioksidutslipp, eller ved å beskrive bøndene som ofre for klimaendringer og ekstremvær,» sier Matt Russell og fortsetter:
«Jeg ville diskutere klimaspørsmålet med andre bønder ut fra et annet perspektiv enn disse tre, ved å stole på dem og la dem snakke med hverandre i stedet for bare å ta imot andres budskap.»
Gjennom Interfaith power and light har han samlet bønder til møter i kirker rundt omkring i Iowa, der de har fått diskutere klimaspørsmålet fordomsfritt i et miljø som er en trygg og velkjent samlingsplass for dem.
«De fleste, men ikke alle, bønder i Iowa er kristne,» sier Matt Russell.
Målet har vært å bygge et nettverk av bønder som er villige til å snakke offentlig om klimaspørsmålet sett fra deres synsvinkel.
«De utviklet i fellesskap et budskap gjennom samtalen: Klimaspørsmålet er et stort problem, men vi bønder jobber med å løse problemer hver dag, uansett om vi bare har en liten hage med frukttrær, eller om vi har 10 000 kyr. Og vi har mye å bidra med når det gjelder dette problemet,» sier Matt Russell.
Han mener at det er viktig at bønder ikke må gi avkall på identiteten sin, bli miljøaktivister og stemme på Demokratene for å ta tak i klimaspørsmålet.
«Det er alltid noe som ikke går som planlagt, og hvis du skal kunne forsørge deg, må du tilpasse deg. Hvis du er en bonde som lykkes, er det en viktig del av identiteten din å være problemløser. Hvis vi kan få jordbrukere til å tenke på klimaspørsmålet fra den synsvinkelen, kommer de til å handle.»
Hva er det så Iowa-bøndene vil gjøre med klimaendringene?
Ideen de kommuniserer, er å satse på såkalt regenerativt jordbruk, det vil si nye dyrkingsmetoder som skal minske karbondioksidutslippene og til og med binde en del karbon i jorden. Det handler om å plante avlinger som suger til seg karbondioksid, unngå pløying for å begunstige mikroorganismer og la beitedyr bevege seg fritt over markene som ville dyr.
Da Matt Russell og Patrick Standley tok over Coyote Run Farm, gikk de fra dyrking av mais og soyabønner i stor skala til nesten bare beitemarker og grønnsaksdyrking.
Tanken er også at regjeringen skal hjelpe til med statsstøtte for at bøndene skal kunne gå i gang med en slik omstilling, siden utgiftene er store i innledningsfasen. Matt Russels prosjekt har lykkes, både når det gjelder å få Iowas bønder til å delta på møtene, og med å nå frem til politikere.
«Jeg undervurderte fullstendig hvor raskt bøndene her skulle være villige til å snakke offentlig om klimaspørsmålet med mediene og presidentkandidatene,» sier Matt Russell.
Iowa spiller en spesiell rolle i amerikansk politikk fordi delstaten er først ute med å stemme i den amerikanske primærvalgsesongen. Vinneren i Iowa får ofte sterk medvind før valgene i andre delstater. Det gjør at kandidatene legger veldig mye tid og penger i å bygge opp støtte fra Iowas velgere.
Presidentkandidatenes interesse for bondegården til Matt Russell satte spor. Samtlige av de ledende presidentvalgkandidatene tok opp spørsmålet om regenerativt jordbruk i de miljøpolitiske programmene sine.
Oversatt fra svensk av Lene Stokseth.
Kommentarer