FOTO: Kelly Sikkema / Unsplash

Gi bort litt håp til jul

Hva gir du i julegave til en som har alt og egentlig ikke trenger noe? Hva med litt håp til andre?

Er du ikke ferdig med julegavene ennå? Blir du stressa av å tenke på at du fortsatt mangler gave til foreldre, tanter og onkler eller besteforeldre som strengt tatt ikke trenger flere ting? Hele 40 prosent av oss kan tenke oss en jul uten gaver. Så hva med å droppe unødvendige ting og heller gi noe som hjelper andre? Her er noen tips til alternative gaver.

 

Gi bort vaksiner, mat og rent vann

Mange hjelpeorganisasjoner har nettbutikker hvor du kan kjøpe symbolske julegaver. Helsehjelp, varme klær, nødmat, vaksiner og bestemødre er noen av gavene du kan gi. Skriv ut gavekortet og legg det under juletreet.

Hos Unicef kan du gi bort varme klær til barn i Ukraina og Afghanistan, kontantstøtte til en bestemor, gledespakke til barn på flukt – for å nevne noe.

Røde Kors selger gavekort på rent vann, helsehjelp og varme pledd.

I Plans nettbutikk kan du kjøpe gavekort på valgfritt beløp som blant annet støtter arbeid mot barneekteskap, skoleplass og nødhjelp.

Redd Barna selger gavekort som blant annet gir utdanning, nødhjelp, varme klær og hjelp til barn i krig.

Vaksiner er julegaven du kan kjøpe fra Leger uten grenser. Du kan også velge å gi et beløp for å støtte arbeidet generelt.

Bilde viser flere små bilder av gavekort til ulike formål.
Skjermdump: Redd Barna

 

Hjelp mennesker som rammes av krig

I Gaza blir et barn drept hvert 10. minutt. Krigen i Ukraina går snart inn i sitt tredje år. Flere hjelpeorganisasjoner er på plass eller står klare til å hjelpe.

Redd Barna

Redd Barna skriver: De siste ukene har vi vært vitne til ufattelig død og ødeleggelse på Gazastripen og i Israel. Tusenvis av mennesker er drept, skadet og fordrevet. Som alltid er det barna som lider mest.

I 50 år har Redd Barna vært til stede og støttet barn i de okkuperte palestinske områdene. Vi står klare til å hjelpe barna og sivilbefolkningen med vann, mat, tak over hodet og psykologisk førstehjelp så snart situasjonen tillater det. Les om hvordan du kan hjelpe her.

Plan

Plan skriver: Tilgangen til Gaza er svært begrenset, men Plan har jobbet lenge i flere naboland, blant annet Libanon, Jordan og Egypt. Vi støtter sivilbefolkningen på de måtene vi kan, blant annet gjennom lokale partnere i området. Slik kan du hjelpe.

Unicef

Unicef skriver: Tusenvis av barn har blitt drept og skadd. Hver time øker tallet på drepte barn i Gaza. Med din hjelp sender UNICEF nødhjelp til Gaza. Behovet for livreddende hjelp og beskyttelse av barn er enormt og øker stadig. UNICEF er på bakken og har levert nødhjelp som vann, medisinsk utstyr, drivstoff og mental og psykososial støtte. Din støtte kan redde liv.

Skjermdump: Unicef

Røde Kors

Røde Kors skriver: Krigen i Ukraina forårsaker ufattelige tap og lidelser for sivile. Siden 2014 har den hatt store humanitære konsekvenser.

Før krigen eskalerte i februar 2022 hadde tre millioner mennesker behov for humanitær hjelp. Ett år etter har antallet mennesker med behov for humanitær hjelp økt til nesten 18 millioner mennesker. Mer enn 5,4 millioner mennesker er på flukt i eget land og mer enn 8 millioner mennesker har flyktet fra Ukraina. Støtt Røde Kors sitt arbeid i Ukraina her.

Norsk Folkehjelp

Kjøper du gavekort fra Norsk Folkehjelp, kan du for eksempel gi barn minefri skolevei og fotballgave, eller bidra til å fjerne klasebomber.

 

Klima og natur

Med en rekke varmerekorder har 2023 vært klimaendringenes år. Klimasammenbruddet har begynt, uttalte FNs generalsekretær i september.

WWF – verdens naturfond selger gavekort hvor du kan støtte utrydningstruet natur og dyrearter.

Hos Framtiden i våre hender kan du kjøpe et solidarisk gavekort til støtte for arbeidet deres.

Ungdommen er framtida! Bli NU-venn eller gi et beløp til Natur og Ungdom.

 

Fattigdom i Norge

Kirkens Bymisjon selger hjertegaver som blant annet arbeidstrening, sengeplass og varm mat til noen som sover ute og juridisk hjelp til de som lever på gata.

Skjermdump: Kirkens Bymisjon

Matsentralene opplever rekordstor pågang fra folk som mangler mat. Ved å gi 250 kroner, kan du bidra til 100 måltider, skriver de. Støtt Matsentralen her.

Røde Kors har blant annet ferietilbud til familier som ellers ikke har råd til å dra på ferie. Ved å gi, støtter du også fritidstilbud og besøkstilbud til eldre og ensomme i Norge.

 

Folk på flukt

Flyktninghjelpen selger gaver med mening som hjelper mennesker over hele verden som må flykte fra hjemmene sine.

Dråpen i havet er en organisasjon som ble opprettet for å hjelpe flykninger som ankommer Europa, og startet arbeidet på Lesvos i 2015. De selger symbolske gaver som blant annet bidrar til aktiviteter i flyktningleirene.

Skjermdump: Dråpen i Havet

 

Til ungdommen

Hva med å sponse et medlemskap i LO, eller i Obos eller andre boligbyggelag?

 

Andre fine gaver

Noen barn må feire jul på sykehus. Sykehusklovnene bidrar til å spre glede i en ellers tøff sykehushverdag. De kaller seg «verdens beste reseptfrie medisin – helt uten bivirkninger». Støtt Sykehusklovnene her.

Menneskerettsorganisasjonen Amnesty selger gaver og gavekort til støtte for arbeidet med å blant annet dokumentere menneskerettighetsbrudd.