FOTO: AP Photo/Luca Bruno

Høyrepopulister vil gjøre braksuksess i 2024

Radikale partier på høyresiden ligger an til å vinne EU-valget i sentrale europeiske land som Frankrike, Polen og Østerrike, viser ny rapport.

NYHET: Rapporten er basert på meningsmålinger i 27 medlemsland og konkluderer med at høyrepopulister vil vinne klart i hele ni EU-land. Dermed forventes det at også EU-parlamentet vil endre seg dramatisk i blåbrun retning, og deretter blokkere progressiv politikk på områder som klima, innvandring og Ukraina-krigen.

I tillegg ligger det an til at høyrepopulistiske partier vil havne på 2. eller 3. plass i ni andre sentrale europeiske land, blant andre Tyskland, Spania, Portugal og Sverige. Den radikale høyresiden vil dermed få mer makt enn de noensinne har hatt i EU-parlamentet, det vil si siden det ble innført direktevalg i 1979.

Partiene som ser ut til å gjøre det best i sommerens EU-valg, er også de mest EU-skeptiske partiene i Europa.

Analysen burde få varselklokkene til å ringe for ansvarlige europeiske politikere, sier forfatterne bak rapporten, laget for tenketanken European Council on Foreign Relations (ECFR).

De ni landene der det forventes at høyrepopulister vinner, er Østerrike, Belgia, Frankrike, Italia, Ungarn, Polen, Nederland, Slovakia og Tsjekkia.


“Wilders er muligens ingen fascist, men det at han er besatt av tanker om suverenitet, nasjonal tilhørighet og kulturell og religiøs renhet, er noe vi finner igjen blant outsidere opp gjennom historien. Ultranasjonalister dukker ofte fram fra periferien – Napoleon fra Korsika, Stalin fra Georgia, Hitler fra Østerrike. De som streber etter å bli insidere, blir ofte uforsonlige fiender av mennesker som befinner seg enda lenger unna det nasjonale sentrum enn dem selv”, skrev Ian Buruma i sin analyse da Geert Wilders gjorde et brakvalg i Nederland nylig.

Les hele analysen her.