Tesla-streik
FOTO: Johan Nilsson/TT / NTB

Hvor mange Tesla-ansatte er egentlig i streik?

NYHET: Verken det svenske fagforbundet IF Metall eller Tesla vil si hvor mange svenske arbeidere som er i streik.

Den svenske streiken mot Tesla har pågått siden slutten av oktober, og har vakt internasjonal oppmerksomhet.

Men hvor mange er det egentlig som er i streik? Flere nyhetsmedier, deriblant Fri Fagbevegelse, Nettavisen, Reuters og Financial Times oppgir at 130 arbeidere streiker. Tesla bestrider dette i en e-post til Agenda Magasin.

 

«Tilstrekkelig mange» streiker

Ifølge fagforbundet IF Metall, som satte i gang streiken, er det 130 av de ansatte i Teslas datterselskap TM Sweden AB som hører inn under deres avtaleområde. Over halvparten av disse er medlem i IF Metall, forteller presseansvarlig Jesper Pettersson til økonomitidsskriftet Affärsvärlden.

Han vil ikke oppgi antallet som er i streik, bare at det er «tilstrekkelig mange».

-Vi vet at det finnes folk som er våre medlemmer som er inne og jobber. Men vi vet også at det er veldig mange som streiker og at de tar inn andre utenfra som er inne og dekker opp for de som streiker, forteller Petterson.

 

Redd for represalier

Petterson forklarer at IF Metall ikke har oppgitt hvor mange som streiker, fordi det kan lede til uønskede represalier. Går de ut med et tall, kan det kobles til hvem som er medlemmer og ikke, sier han.

-Vi har medlemmer som fortsatt arbeider og ikke vil at Tesla skal vite hvem som er medlem i fagforeningen og ei.

På spørsmål om hva slags represalier det er snakk om, svarer Petterson at Tesla skiller seg fra andre selskaper ved å ha en så tydelig skeptisk innstilling til fagforeninger.

-Det finnes en antydning om at fagorganiserte kan miste jobben hvis de streiker eller forteller om arbeidsmiljøproblem på Tesla, hevder Petterson.

 

-Tesla gjør akkurat som de vil

IF Metall har på nettsiden sin samlet en rekke anonyme sitater fra Tesla-ansatte som forteller hvorfor de streiker. «Jeg streiker for å få en sikker, trygg og bærekraftig arbeidsplass. Tesla gjør akkurat som de vil… Det er på tide at Tesla viser at de er en seriøs arbeidsgiver som bryr seg om sine ansatte og ikke bare bryr seg om kvartalsrapporter», skrive en av dem.

Tesla har ifølge Affårsvårlden ikke svart på henvendelser fra dem. Til Agenda Magasin skriver Tesla Norge at mer enn 90 % av de ansatte i Sverige har valgt å bli værende på jobb. Tesla har over 300 ansatte i Sverige, inkludert mer enn 200 ansatte hos service. Utover dette har de ingen ytterligere informasjon å dele om hvor mange som er i streik, skriver de.

 

Varsler norsk boikott

I Norge har Fellesforbundet varslet boikottaksjoner dersom Tesla i Sverige ikke inngår tariffavtale med IF Metall innen 20. desember. Også i Norge velger Tesla-ansatte å holde medlemskapet i fagforeningen hemmelig, i frykt for å miste jobben dersom arbeidsgiver finner ut at de er organisert.

Teslas norgessjef Axel Tangen lover derimot at det ikke vil få konsekvenser for arbeidsforholdet dersom de ansatte melder seg inn i en fagforening.