FOTO: Terje Pedersen/ANB arkiv

Podcast: Senterpartiet landsmøtespesial

Vi har besøkt landsmøtet til Senterpartiet som på målingene nå er landets tredje største parti.

Nær 600 personer møttes denne helgen på Hamar til det som er historiens største landsmøte for Senterpartiet. Partiet gjør det svært godt, og blant deltagerne var det stor optimisme.

– Jeg tror aldri jeg har opplevd bedre stemning i Senterpartiet enn akkurat nå, sier Ivar Kvalen, ordfører i Luster. Han omtaler landsmøtet som en tre dager lang fest for Senterpartiet og lokaldemokratiet.

Noen har snakket sammen besøker landsmøter denne våren, for å fange stemningen og se nærmere på partiene fram mot lokalvalget.I denne episoden snakker vi med tidligere olje- og energiminister Terje Riis-Johansen om klimadebatten som foregår i partiet.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsene av “en ulmende konflikt” i partiet.

– Du vil finne nok av eksempler på avstemminger hvor resultatene vil sprike, men det har vi jo på de fleste saksområder.

nyhetsbrevet

Han mener klimadiskusjonen knytter seg til en utålmodighet i klimaspørsmålet hos en del i partiet, hvor særlig Senterungdommen har ført an. Selv holdt han et innlegg i generaldebatten om at det er en  økonomisk risiko knyttet til utbygging av nye oljefelt, og at man må sette større krav til økonomisk lønnsomhet før prosjekter igangsettes.

LES OGSÅ: Det er vanskelig å se for seg når Senterpartiets opptur vil stoppe

Vi hører også med Nordlys-kommentator Skjalg Fjellheim om lokalvalget i Nord-Norge, hvor Sp for tiden ligger på 22 prosent på målingene i Troms og Finnmark.

– I Finnmark spiller tvangssammenslåingen av Troms og Finnmark en stor rolle for Senterpartiets vekst, men det er mer sammensatt: forsvarspolitikk, sentralisering av statlige arbeidsplasser og ikke minst klima. Måten klimapolitikken diskuteres på og måten den anrettes på i dette landet er en god sak for Senterpartiet. Det handler mye om bilavgifter, det handler om fordeler elbiler har knyttet til bompenger og veiavgift, og at folk som kjører dieselbil over lange avstander gjøres til miljøsyndere bare fordi de bor i grisgrendte strøk.