FOTO: Socialdemokraterna

Podcast: Hvem er Reformisterna?

Daniel Suhonen, en av grunnleggerne av den nyoppstartede, svenske foreningen Reformisterna, er gjest i studio. Hvem er Reformisterna og hva vil de? Er dette løsningen på Socialdemokraternas utfordringer?

Hvem er Reformisterna, Daniel Suhonen?

– Reformisterna er en forening i Socialdemokraterna. Det er ingen utbrytergruppe. Det finnes mange ulike foreninger i S: lokale klubber, kvinneklubber.

I Stockholm har man også åpnet opp for at man kan organisere seg enda friere. Og det finnes foreninger for miljøspørsmål, skeive, kulturarbeidere. Og det er her Reformisterna har oppstått.

– Sosialdemokraterna trengte å bli bedre på økonomiske reformer for å stoppe fremveksten av høyreekstreme, var analysen før valget 2018, sier Suhonen.

nyhetsbrevet

– Reformisterna vil drive fram en idédebatt og reformforslag som vi mener S skal inspireres av og ha som sin egen politikk.

De ønsker seg først og fremst en ny økonomisk politikk: mer omfordelende reformer, høyere skatter for de rikeste, nytt pensjonssystem, ny boligpolitikk, innføre 35-timers arbeidsuke, og en kraftig klimaomstilling.

– Det er klart disse forslagene ligger til venstre, men det er helt innenfor sosialdemokratiets tradisjon og er politikk S fører i dag eller har ført tidligere. Vi har spisset til forslagene.

– Vi ville vekke liv i sosialdemokratiet og gi mulighet til å diskutere disse forslagene. Interessen har vært stor. Etter valget og regjeringskonstellasjonen S har gått inn i har også behovet for en egen politikk for partiet bare blitt større.

Vi snakker også med Evgeny Morozov – “tech’s dark profet” – en av Europas mest innflytelsesrike teknologieksperter. Hvordan skal politikken svare når stadig mer makt blir konsentrert hos gigantiske tech-selskaper?

Du kan lese et lengre intervju med Morozov her.

Episoden kan du lytte til i din podcast-spiller eller i spilleren under:

 

nyhetsbrevet