Den 18. november er en dag vi helst skulle sluppet å markere hvert år.
I dag er det nemlig likelønnsdagen, en dag som markerer at kvinner fra denne datoen og ut året i prinsippet jobber gratis. Det er nemlig sånn at kvinner tjener om lag 87 prosent av det menn gjør.
En årsak til det er at mange kvinner er ansatt i lavtlønnede yrker i offentlig sektor, som helse, omsorg og barnehager. En annen stor årsak til lønnsforskjellene er at kvinner jobber mer deltid. Ser vi på forskjellen i lønn ut fra stillingsstørrelse tjener kvinner kun 70 prosent av det menn tjener.
Vi ser at henholdsvis våre medlemmer og våre spillere møter på en del felles hindringer i livene sine.
Fagforbundet er landets største arbeidstakerorganisasjon med over 400 000 medlemmer, hvorav flesteparten er kvinner i offentlig sektor. Fotball er den største jente- og kvinneidretten i Norge og i verden, og her til lands driver over 120.000 jenter og kvinner med organisert fotball.
Kjemper kamper på flere baner
Vi ser at henholdsvis våre medlemmer og våre spillere møter på en del felles hindringer i livene sine, enten det handler om å få spille fotball på fulltid eller å skaffe seg en jobb å leve av og med. Derfor står Fagforbundet og Toppfotball kvinner sammen i kampen for likelønn gjennom prosjektet «Like muligheter».
Forskjellsbehandlinga på fotballbanen starter allerede på barneskolen. Den systematiske skeivfordelinga av trenerressurser, garderober, utstyr og penger i barnefotballen har blitt påpekt av flere de siste årene.
Det er et felles ansvar å sørge for at alle stiller ved startstreken med samme utgangspunkt.
I fjor høst uttalte komiker Morten Ramm seg til nrk om forskjellsbehandlinga mellom gutter og jenter i datterens fotballklubb: «Ein ser veldig godt kvar prioriteringa er. Dei kunne eigentleg berre putta tre-fire jentelag inn i banekalenderen, så hadde dei late som at dei brydde seg om kva døtrene våre dreiv med her».
Deltidsarbeid i arbeidslivet fører til lavere inntekt, dårligere pensjon og usikkerhet i hverdagen. Fra 1. januar 2023 kom det derfor nye regler i arbeidsmiljøloven som har hjulpet noe på veien mot en heltidskultur. Likevel opplever Fagforbundet også at en del kvinner i sektorer som helse og omsorg «velger» seg deltidsarbeid fordi det er for slitsomt å stå i yrket sitt på heltid. Det er et problem for alle nordmenn, fordi vi så sårt trenger flere mennesker i disse sektorene.
Om vi hadde vært menn
30 prosent av Fagforbundets medlemmer som jobber i norske kommuner har deltidsstilling. Halvparten av dem som oppgir at de fortsatt ønsker å arbeide deltid (rundt 20 000 kommuneansatte) sier at grunnen til det er egen helse eller arbeidsbelastning. Dersom flertallet av de ansatte i helse og omsorgssektoren hadde vært menn som måtte ta til takke med mindre lønn og pensjon fordi kroppen ikke evnet å stå løpet ut, hadde vi sett de samme problemene da?
Verken det norske arbeidslivet eller situasjonen på de norske fotballbaner er likestilte.
Da en av bærebjelkene på fotball-laget til Rosenborg kvinner, Maria Olsvik, måtte gi seg med fotballen i 2023 var det fordi hun var sliten av å sjonglere livet som småbarnsmor, profflivet og jobben som ingeniør samtidig. Hun ønsket seg en fulltidsstilling som proff, noe hun ikke fikk og kvinnefotballen mistet et talent. Hadde det samme skjedd med gutta?
Verken det norske arbeidslivet eller situasjonen på de norske fotballbaner er likestilte, de neste ukene som går fram til et nytt år er eksempler på det. De strukturene som behandler oss ulikt er en felles kamp for hele laget. For denne kampen er ikke bare en kvinnesak.
Det er et felles ansvar å sørge for at alle stiller ved startstreken med samme utgangspunkt, fotballspillere som arbeidstakere. Derfor vil Fagforbundet og Toppfotball Kvinner sammen bruke denne dagen til å minne både fotball-Norge og arbeidslivet vårt på at også kvinner er en vesentlig del av lag- og arbeidsstyrken vår.
Kommentarer