FOTO: Gorm Kallestad / NTB

Hyllest til hverdagsheltene

Når lønnsforhandlingene kommer til våren, håper jeg inderlig at disse usynlige yrkesgruppene får den rettmessige belønningen de fortjener.

I hver krok av våre gater, bak de minst synlige gjøremålene, finnes det helter som holder samfunnet vårt i gang. Disse hverdagsheltene fortjener ikke bare vår anerkjennelse, men også en hyllest for sin utrettelige innsats. Til tross for at de er avgjørende for hver enkelts hverdag, kommer disse dårligst ut hva gjelder lønn og i lønnsforhandlinger.

Tenk på de som brøyter bort snøen tidlig om morgenen. Takket være dem, kan vi alle komme oss frem til jobb og skole uten hindringer. Deres arbeid, ofte utført i de stille morgentimene, er fundamentalt for vår daglige rutine.

Disse yrkesgruppene, og mange flere som dem, er hjørnesteiner i vårt samfunn.

Hjemmetjenesten, med sitt dedikerte personell, fortjener også en spesiell takk. Uansett værforhold, er de ute på hjemmebesøk, og sikrer at de som trenger det mest, får nødvendig omsorg og støtte. Disse ansatte er bokstavelig talt livlinen for mange i kommunene våre.

Sykepleiere, som trasker gjennom snøen for å nå sin neste vakt, viser en forpliktelse til sitt yrke som er både inspirerende og rørende. Deres engasjement og tjeneste er uvurderlig, særlig i disse utfordrende tider.


Les også: Arbeiderklassen blir usynliggjort og latterliggjort. Det kalles mobbing.


La oss heller ikke glemme søppeltømmerne, som graver frem søppeldunkene våre, selv om de er fullstendig nedsnødde. Dette arbeidet er kanskje ikke glamorøst, men det er essensielt for å opprettholde renslighet og orden i vårt nærmiljø.

Elektrikere, som sikrer at våre hjem og arbeidsplasser har pålitelig strøm. Uten deres innsats ville vi stå overfor betydelige utfordringer i hverdagen, fra mangel på oppvarming til svikt i viktige kommunikasjonssystemer og infrastruktur.

De utfører sine oppgaver med lite anerkjennelse, men det er på tide at vi endrer dette.

Renholdspersonell, ofte oversett, fortjener særlig anerkjennelse for sitt arbeid med å holde offentlige og private rom rene og trygge. De bidrar sterkt til vår helse og trivsel, og er uerstattelige i samfunnet.

Transportarbeidere, som yrkessjåfører for buss, tog – og lastebilførere, spiller en avgjørende rolle i å holde økonomien i gang. De sørger for at folk kommer seg til jobb og at varer når frem til butikkene.

Disse yrkesgruppene, og mange flere som dem, er hjørnesteiner i vårt samfunn. De holder hjulene i gang og sikrer at våre liv kan fortsette med så få forstyrrelser som mulig.

Disse personene, og mange flere som dem, er uerstattelige i sitt bidrag til å holde samfunnet i gang.

De utfører sine oppgaver med lite anerkjennelse, men det er på tide at vi endrer dette.

Som alltid er de med dårligst lønnsutvikling tilhørende yrker med kort utdanning og lav begynnerlønn som rammes hardest.

Lønnsdannelsen, der partene ser helhetlig på arbeidslivet, er en viktig del av den norske modellen. Fra LOs perspektiv må det være viktig å forhindre ulikhet og samtidig løfte de som allerede er på vei å falle fra lønnsmessig.


Les også: Kan du navnet på hun som vasker kontoret ditt?


Vi ser på nytt at ble det reallønnsnedgang i for de fleste av oss i år, og som alltid er de med dårligst lønnsutvikling tilhørende yrker med kort utdanning og lav begynnerlønn som rammes hardest. I motsetning til i mange andre yrker, kompenseres ikke disse yrkesgruppene med høyere lønnsvekst seinere i yrkeslivet. Jeg mener at en mulig løsning på dette kan være særskilte tillegg.

Når lønnsforhandlingene kommer til våren, håper jeg inderlig at disse usynlige yrkesgruppene får den rettmessige belønningen de fortjener.

En kortere versjon av innlegget ble publisert i Budstikka 9. januar 2024.