FOTO: Tim Mossholder / Unsplash

Jul i konverteringsleir?

Jula er en tid for fellesskap, medmenneskelighet, trygghet og familie. Men sånn er det ikke for alle. For noen er jula helt forferdelig.

En tid der du må holde pusten, og ha tunga rett i munn, for å ikke avsløre følelsene dine. Den tiden der du hele tiden får påminnelser om at du ikke har et familiært fellesskap rundt deg, fordi familien har støtet deg bort. Eller minner jula deg om en tid da du var usikker, og inne i skapet.

Eller kanskje er det bare sånn at din egen identitet plager deg så mye, at du føler at eneste utvei er å oppsøke noen som påstår at de kan «fikse deg»?

Alle som driver med såkalt konverteringsterapi seiler under falskt flagg, og profitterer på skeives usikkerhet.

Tilhørighet er viktig for oss mennesker og ingen skal måtte føle på at en tulle-løsning som konverteringsterapi er siste utvei, for å få høre til og ha et sted å feire jul.

Ingen mennesker skal gå gjennom traumer, stigmatisering og jevnlig undertrykkelse av folk de ikke kjenner, i et land du ikke kjenner. Alle som driver med såkalt konverteringsterapi seiler under falskt flagg, og profitterer på skeives usikkerhet. Det kan vi aldri akseptere.

Vårt svar er ikke å gi opp mennesker. Det er å jobbe for å endre holdninger, skape mer aksept og jobbe for at mennesker skal føle seg trygge som de er.

Fordi det er vitenskapelig bevist at det er farligere å være skeiv i Norge enn å tilhøre majoritetsbefolkningen, og at det fortsatt finnes mange negative holdninger knyttet til personer som bryter kjønns- og legningsnormer. Den tidligere høyreregjeringa sitt forslag om forbud for homoterapi frem til 18 år, var mest av alt en lovliggjøring av konverteringsterapi og en aldersbegrensning som bare ville kastet ved på bålet til disse holdningene.

Det er både viktig, og riktig at intensjonen om totalforbud ivaretas.

I det siste har flere instanser, organisasjoner og enkeltmennesker kritisert det juridiske aspektet ved regjeringens forslag om totalforbud på konverteringsterapi. Selv om jeg har forståelse for at noen mindre juridiske detaljer må endres, så må intensjonen om totalforbud bestå. konverteringsterapi er like traumatiserende uavhengig om du er 16, 18, 25 eller 40.

Det er både viktig, og riktig at intensjonen om totalforbud ivaretas. Så er jeg enig i at det i seg selv, ikke er nok. Vi må gjøre mer skal vi skape et inkluderende og trygt samfunn for skeive. Ha en konkret handlingsplan, innføre en tredje juridisk kjønnskategori og en mer moderne seksualitetsundervisning. Dette må komme i tillegg til, ikke på bekostning av, et totalforbud mot konverteringsterapi. Fordi ingen skal måtte tilbringe jula i en konverteringsleir.