Laial Janet Ayoub
FOTO: Siw Pessar

Nei, NRK, vold mot kvinner er ikke underholdning

Synes ledelsen i NRK virkelig at partnervold og partnerdrap er god underholdning?

En av artistene som stiller opp i Melodi grand Prix, stiller med en låt som rett og slett ikke hører hjemme på statskanalen. Artisten Mileo skal fremføre en låt som heter «You’re mine». Den handler om partnervold og drap.

Her er et lite utdrag fra teksten:

“(….) You know, I would never hurt you, baby

Unless you try to leave me, then, maybe

But that’s okay too

‘Cause you’re mine, you’re mine, you’re mine

Where’s my girlfriend?

Ugh!

I buried her, is that okay?

I think she’s fine, well

She’s dead, but who cares anyway? (…)”

Hundrevis av kvinner bærer daglig voldsalarmer fordi deres partner har truet dem på livet.

Partnervold og partnerdrap er alvorlig. Synes ledelsen i NRK virkelig at denne låta er god underholdning? Tenkte de at dette budskapet artisten kommer med, er egnet for en internasjonal konkurranse? Har kanalen egentlig forstått alvoret av det som skjer ute i samfunnet?

Året 2024 startet med en drapsbølge som rystet hele Norge. I flere dager har norske kvinner demonstrert landet rundt for å kreve økt bruk av omvendt voldsalarm og bedre sikkerhet rundt voldsutsatte- og trusselutsatte kvinner.

Hundrevis av kvinner bærer daglig voldsalarmer fordi deres partner har truet dem på livet. Mange lever på hemmelige adresser fordi deres liv står i fare. 186 kvinner i Norge har blitt drept av sin partner eller ekspartner siden år 2000. Hundrevis av kvinner dør hver dag verden rundt, fordi menn synes at disse kvinnene ikke fortjener frihet.

Kvinner opplever å ikke ha god nok rettssikkerhet, verken nasjonalt eller internasjonalt. Over alt i verden skriker kvinner at de har retten på frie liv, «Kvinne, liv, frihet»!

For hvilket budskap bringer de ut med dette bidraget? At det er greit å stalke en person?

Jeg vet ikke hvem som har plukket ut låtene i år, men selv fikk jeg en følelse av angst da jeg leste sangteksten. For uavhengig av alle som har mistet livet som følge av partnerdrap, uavhengig av drapsbølgen januar 2024 startet med, uavhengig av alle etterlatte og pårørende som lever med sorg og et tomrom det er umulig å fylle, uavhengig av min historie med partnervold og trusler og uavhengig av de hundrevis av kvinner som frykter for sitt liv og lever med voldsalarm, så burde det uansett ringt en bjelle hos NRK da de plukket ut låtene til årets MGP.

For hvilket budskap bringer de ut med dette bidraget? At det er greit å stalke en person? Ikke ta et nei for et nei? True med at «hvis du drar fra meg, så skal jeg drepe deg»? At kvinner ikke kan forlate et forhold når de vil? At ingen bryr seg om disse kvinnene dør? For det er jo det sangteksten sier.

Derfor bør NRK trekke tilbake dette bidraget.

I dag, fredag 19. januar kl. 15:30, skal Line Kolstad Rødseth aksjonere foran Grønland politistasjon igjen. Det er en aksjon for rettssikkerhet, trygghet og retten til å leve. Jeg og flere andre kvinner skal bli med på aksjonen. Vår hverdag er ikke underholdning.

Derfor bør NRK trekke tilbake dette bidraget. Det er aldri for sent å snu, og nå har NRK muligheten til å ta et standpunkt der de tydelig viser at legitimering av vold er grensen for hva som kan kalles kunst.

Og ja, noen vil sikkert bli sinte og kanskje forbanna på «sensuren», men de kan seriøst ikke på den ene siden jobbe for å belyse hvor forferdelig partnervold og partnerdrap er og på den andre siden fortelle ungdommen og alle gale menn der ute at vold er moro.