FOTO: / ILLU: Jonas Alexander Larsen

– Jeg savner politikere som tør å stå for noe

Men Knut Arild Hareide er veldig begeistret for noe Hadia Tajik sa en gang.

Hvem eller hva var det som gjorde deg interessert i politikk?
– Jeg vokste opp i en familie der både pappa og mamma var aktive politisk. Det ga meg innblikk i at politikk kan bety en forskjell i samfunnet vårt. Det, kombinert med et samfunnsengasjement, særlig for sårbare grupper, gjorde at jeg engasjerte meg i KrF. Da jeg kom inn i rikspolitikken, betydde kontakten med Jon Lilletun mye. Han var en politisk mentor for meg helt fram til han gikk bort i 2006.

Nevn en politiker du er uenig med, men som du likevel beundrer og lytter til?
– Hadia Tajik. Først og fremst er hun en utrolig dyktig politiker. Jeg lot meg også begeistre da hun en gang sa følgende: «Når jeg forteller folk at jeg er muslim, får jeg gjerne til svar: Det er helt greit at folk er religiøse, bare de ikke dytter religionen på meg.» Hun fortsatte med å si at hun i slike tilfeller pleide å svare: «Det er helt greit at folk er sekulære, bare de ikke dytter sekulariteten på meg.» Den holdningen er det nok mange som meg som forstår.

Hva irriterer deg mest med norsk samfunnsdebatt i dag?
– Populisme og lettvintheter. Folk som inntar standpunkter bare fordi de vet at folk er enige med dem. Jeg savner flere politikere som tør å stå for noe.

Hvilken bok har du oftest anbefalt?
– Kanskje ikke overraskende: Bibelen.

Hvilken bok som ikke er skrevet ennå skulle du likt å lese?
– “Historien om menneskehandel – slik avskaffet vi det moderne slaveriet”.

Hvem er den beste retorikeren i norsk politikk – og hvorfor?
– Sveinung Rotevatn. Han snakker herlig nordfjorddialekt, skriver på nynorsk og er blant de skarpeste retorikerne vi har i landet.

 

nyhetsbrevet

 

Hvis du var finansminister for en dag, hvilken post på statsbudsjettet ville du prioritert opp?
– Jeg ville definitivt løftet bevilgningene til frivilligheten. En krone inn dit gir mange kroner tilbake til samfunnet. Det er også det beste forebyggende arbeidet vi kan gi barn og unge. Jeg gleder meg også over velferdsarbeidet som gjøres av det sivile samfunn. Jeg tror at de kan levere tjenester minst på nivå med kommersielle krefter eller staten, fordi de har med seg en ekstra dimensjon.

Og hvilken ville du prioritert ned?
– Å kutte i unødvendig byråkrati står høyt på min prioriteringsliste. Det er også kostbart for samfunnet vårt.

Hvilke medier klarer du deg ikke uten?
– Nettavisene til de store mediehusene. Og selvfølgelig Vårt Land.

Hvilken tv-serie er den beste, og hvorfor?
– Det blir ikke mye tid til serier, men jeg skal innrømme at jeg har vært innom “Skam” og fikk veldig sansen for rollefiguren Sana. Ellers er min guilty pleasure å like serier som “Downton Abbey”.

Hva er ditt beste triks for å koble av fra hverdagsstresset?
– Når jeg kommer hjem, krever barna mine, Sara og Tord Olav, all oppmerksomhet. De har ikke begynt å interessere seg så mye for politikk ennå, men har helt andre temaer på dagsordenen. I tillegg løper jeg en del, og spiller fotball med kompiser.

Hva hadde du brukt tiden til om du ble arbeidsledig i ett år?
– Jeg hadde tilbragt mye tid med familien min, og særlig Tord Olav og Sara.

Hvilken sak er den vanskeligste å gjøre seg opp en mening om?
– Jeg slet faktisk i saken om påbud om redningsvest. Var det nødvendig en flott soldag på sjøen? I ettertid ser jeg at KrF hadde rett da vi gikk for påbud. Line Henriette Hjemdal overtalte meg, og det er jeg glad for i dag.

Finnes det en elite som det er verdt å gjøre opprør mot? 
– Ja, vi skal aldri slutte å kjempe mot de kreftene som mener at noen mennesker er mindre verdt enn andre. Menneskeverdet er fundamentalt.

Gi et råd til unge folk som vil sette spor i samfunnet. 
– Jeg synes det er trist at dagens unge har så høye krav til seg selv, og at mange unge jenter blir utslitt. Ungdommer må bli flinkere til å prate pent om og til seg selv.

Dersom menneskene koloniserer Mars og lager et nytt samfunn. Hva bør være den første setningen i den nye grunnloven der?
– “Denne grunnloven bygger sannheten om at alle mennesker er like mye verdt.”

 

nyhetsbrevet