FOTO: / ILLU: Jonas Alexander Larsen

– Politiske debatter er altfor ofte som pingpong

MDGs Une Aina Bastholm synes det vanskeligste spørsmålet er om eggdonasjon skal være tillatt i Norge.

Hvem eller hva var det som gjorde deg interessert i politikk?
– Jeg var 14 da jeg først ble politisk aktiv. Det var nok muligheten til å diskutere politikk med andre ungdommer som gjorde at jeg meldte meg inn i AUF den gangen. Men samfunnsengasjementet var der fra før, og kommer fra en sterk rettferdighetssans i tillegg til at jeg hjemmefra var oppmuntret til å prøve å forstå samfunnet, påvirke og si det jeg mener.

Nevn en politiker du er uenig med, men som du likevel beundrer og lytter til?
– Jeg beundrer egentlig ingen politikere, men det er flere jeg har stor respekt for. Jeg lytter til Torbjørn Røe Isaksen fordi han er prinsipiell og saklig, kan resonnere høyt, har integritet og verdiene hans er tydelige for meg, selv om jeg mener han for eksempel ikke har gjennomført reformen i universitets- og høgskolesektoren på en god måte.

Hva irriterer deg mest med norsk samfunnsdebatt i dag?
– At den er for lite opplysende og utforskende. Politiske debatter blir altfor ofte som pingpong hvor målet er å serve vanskelige baller, gjerne fem på én gang, framfor å følge opp poenget fra motstanderen og argumentere for en annen måte å se det samme på. Jeg tror den type debatter skaper avstand til lytterne og i verste fall politikerforakt. Politikerne på sin side går ut av studio like blide som før. Det er noe uekte over det.

Hvilken bok har du oftest anbefalt?
– Det må bli “Brobyggerne” av Jan Guillou. Men jeg anbefaler også varmt Khaled Husseinis roman “Tusen strålende soler”.

Hvilken bok som ikke er skrevet ennå skulle du likt å lese?
– Boka som bestemoren min begynte å skrive om sin oppvekst i Namsos i 40- og 50-årene. Hun ble dessverre aldri ferdig med den før hun døde.

Hvem er den beste retorikeren i norsk politikk – og hvorfor?
– Trine Skei Grande er ofte veldig god. Hun er til stede i debatten, bruker humor, er folkelig og litt sleip, og kan holde ordet lenge.
nyhetsbrevet


Hvis du var finansminister for en dag, hvilken post på statsbudsjettet ville du prioritert opp?
– Jeg ville nok begynt med å styrke jernbanen betydelig, både på vedlikehold og nye investeringer.

Og hvilken ville du prioritert ned?
–Alle milliardene til store, nye motorveier.

Hvilke medier klarer du deg ikke uten?
– Jeg er mest glad i NRK Radio.

Hvilken tv-serie er den beste, og hvorfor?
– Kanskje litt pinlig, men jeg ser ikke på tv-serier. Jeg ser heller film eller dokumentarer.

Hva er ditt beste triks for å koble av fra hverdagsstresset?
– Det viktigste er å legge bort telefonen og pc-en iblant. Jeg kobler av med musikk og dans, fysisk arbeid, venner, lange løpeturer i skogen, eller en flott bok eller film.

Hva hadde du brukt tiden til om du ble arbeidsledig i ett år?
– Jeg hadde nok jobbet frivillig på ulike steder, for eksempel med gatemiljøet i Oslo, som flyktningkontakt eller i landbruket. Og sikkert utviklet meg mer som treningsinstruktør. I dag gir jeg timer én gang i uka i aerobic-konseptet Krønsj, ved siden av jobben som partileder.

Hvilken sak er den vanskeligste å gjøre seg opp en mening om?
– Om eggdonasjon skal være tillatt i Norge.

Finnes det en elite som det er verdt å gjøre opprør mot? I så fall – hvilken og hvorfor?
– De folkene som plasserer store formuer i skatteparadiser eller lurer andre til høy økonomisk risiko. Vi burde bruke mye mer ressurser på å hente inn de skatteinntektene og forfølge økonomisk kriminalitet.

Gi et råd til unge folk som vil sette spor i samfunnet. Hva bør de gjøre og hva bør de droppe?
– Det er mange måter å sette spor på. Unge, som alle andre, vil utrette mest om de tenker fritt og kritisk, dedikerer seg og tør å feile. Hvis du skal sette spor, må du rett og slett være mindre opptatt av å gå i andres fotspor.

Dersom menneskene koloniserer Mars og lager et nytt samfunn der. Hva bør være den første setningen i den nye grunnloven der?
– Alle mennesker skal være frie og likeverdige, med ansvar for egne handlinger, fellesskapet og naturmiljøet som vi lever av.
nyhetsbrevet