FOTO: Alisdare Hickson/Flickr cc

Å beskytte aktivister er å redde demokratier

Roger Hallam, som var med å grunnlegge Extinction Rebellion og Just Stop Oil, ble forrige uke sendt til fem år i fengsel i Storbritannia. Jorden koker, men angrepet på miljøaktivister bør få det til å gå kaldt nedover de demokratiske ryggene våre.

Tre ting skjer: Palestinaaktivister angripes med vold fra politiet. Klimaaktivister angripes med strukturell vold gjennom rettsapparatet. Av dette kan vi slutte et tredje punkt: Ikkevoldelige markeringer og fredelige demonstrasjoner anses så farlig at maktapparatet finner det nødvendig å bruke vold tilbake.

Det er kraft i ikkevold. Det skal vi ikke glemme i en verden som går i revers og vil løse problemer med våpen og krig.

Nå skal også rettssystemet brukes, mot klima- og miljøaktivister.

Men først:

I månedsvis har vi sett fredelige palestinaaktivister slås brutalt ned av politi over hele Europa og i USA. Dette er mennesker som fortvilet protesterer fredelig mot det som etter alle målestokker ligner et folkemord på våre innestengte medmennesker i Gaza. Grunnen til at folk protesterer, er at deres egne folkevalgte ikke evner å gjøre noe for å stanse grusomhetene i Gaza, som forverres minutt for minutt.

I stedet er mange av våre egne land i den vestlige verden indirekte med på ødeleggelsene av Gaza, gjennom våpensalg, handel eller investeringer i Israel eller okkuperte områder, eller via tett allianse med Israels bestevenn USA, samt å stå steilt imot boikott eller sanksjoner av okkupantstaten.

Det er ikke rart at folk er sinte. Det er rarere at makten blir så sinte på opprørte på borgere med frisk, sunn og moderne moral. Særlig fordi de samme myndighetene ellers hyller ytringsfriheten i «vår del av verden» som en kontrast til autoritære krefter andre steder.

Nå skal også rettssystemet brukes, mot klima- og miljøaktivister, som er lite annet enn mennesker som tar støyten på vegne av oss alle, for å kjempe mot at jordkloden vår skal koke over, forurenses i hjel og tas i overbruk av industri på jakt etter profitt og markeder.

Vi vil ikke alle det samme i denne verden.

Dette er folk som jobber gratis for at det skal settes inn politiske tiltak, slik at vi og barna og barnebarna våre og alt annet levende, skal ha et sted å leve, og da må klodens økobalanse overleve. Ingen liten sak. Verdens største og viktigste.

Disse to; kampen mot folkemord og kampen for jordkloden, er altså det politi og rettsvesen i vår del av verden bestemmer seg for å bruke stadig mer ressurser på.

Dette minner oss på at nesten ingenting i verden kan forstås, uten å analysere makt, hvem som forvalter makt, sammenhengen mellom makt og penger og at ingenting er nøytralt, ei heller politi eller rettsvesen. Alt inngår i en større sammenheng, og i denne sammenhengen er det krefter som er sterkere enn de kreftene som fortviles over folkemord og klimakriser.

Det er ingen konspirasjon, det er kapitalismen som vi kjenner den og et sammensurium av politikere, oligarker og næringsliv som har kontroll på den. Vi vil ikke alle det samme i denne verden.

Det er åpenbart skremmende.

I en helt ny rapport fra juli i år, Under-protected and over-restricted: The state of the right to protest in 21 countries in Europe, ser Amnesty International dette: Retten til fredelige demonstrasjoner er under angrep i Europa.

Agnès Callamard, generalsekretær i Amnesty International minner om:

– Opp gjennom historien har fredelige protester spilt en avgjørende rolle for å vinne mange av de rettighetene og frihetene vi nå tar for gitt. Likevel ser vi i dag at undertrykkende lover og regler, kombinert med misbruk av ny overvåkningsteknologi, skaper et giftig klima over hele Europa som utgjør en alvorlig trussel mot fredelige demonstranter og protester. Hadde vi sett dette i ett enkelt land, hadde det i seg selv vært bekymringsfullt. Men når dusinvis av slike undertrykkende metoder skjer i 21 land over hele Europa samtidig, er det åpenbart skremmende.

Det er åpenbart skremmende.

Rapporten viser hvordan demonstranter tidvis beskrives som “terrorister”, “kriminelle”, “utenlandske agenter”, “anarkister” og “ekstremister” av politikere. Negative retorikk, mener Amnesty, brukes for å rettferdiggjøre stadig flere restriktive lover.

I Storbritannia har palestinademonstrasjoner blitt beskrevet som “hatmarsjer” av den forrige innenriksministeren, og et “pøbelvelde” av eks-statsminister Sunak. Myndigheter i Tyskland, Italia, Spania og Tyrkia har omtalt klimaaktivister som “økoterrorister” eller “kriminelle”, og brukt terrorlover mot dem.

Dette er den strengeste straffen gitt noensinne i Storbritannia for en ikkevoldelig protest.

Og da kan det gå som det gikk i Storbritannia, selv om det ikke var terrorlover, men den nye loven fra den forrige konservative regjeringen de ble dømt etter: «conspiracy intentionally to cause a public nuisance».

Roger Hallam (58), Daniel Shaw (38), Louise Lancaster (58), Lucia Whittaker De Abreu (35) og Cressida Gethin (22) ble forrige uke sendt årevis i fengsel for å ha planlagt en aksjon som stengte motorveien M25 i fire dager i november 2022. Hallam fikk fem år, de andre fire.

Det de hadde gjort var å ha et zoom-møte der de snakket om hvordan de skulle rekruttere folk til aksjonen på motorveien og de ulike oppgavene som måtte bli fordelt mellom dem. Under samtalen hadde Hallam sagt at det skulle skape «den største forstyrrelsen i moderne britisk historie», for å gi en tydelig melding til myndighetene om å stanse nye olje- og gassutvinninger i Nordsjøen.

45 personer deltok i aksjonen som hindret, ifølge aktor, 700 000 kjøretøy over fire dager gjennomfart på motorveien.

Dette er den strengeste straffen gitt noensinne i Storbritannia for en ikkevoldelig protest.

Nå kunne utenriksminister Barth Eide gjerne følge opp og støtte FN, også her.

Michel Forst, verdens første Spesialrapportør for miljøforsvarere i FN, var til stede under deler av den to uker lange rettssaken mot Hallam og de andre fire andre. Han sa etter dommen:

«Dette er en mørk dag for fredelige miljøprotester. Denne dommen burde sjokkere alle borgere. Det burde også sette oss alle sammen i alarmberedskap når det gjelder sivile rettigheter og friheter i Storbritannia. Dommen setter en svært farlig presedens, ikke bare for miljøprotester, men for alle former for fredelige protester som på et eller annet tidspunkt ikke er samstemte med den til enhver tid valgte regjering.»

Forst mener en slik dom mot ikkevoldelige protester er uakseptabel i et demokrati.

Daværende miljøminister Espen Barth Eide hyllet Forst da han fikk jobben i 2022:

«Dette er en merkedag for miljøet og miljøforsvarere» sa han, og la til at:

«Miljøforsvarere gjør en viktig innsats i denne kampen. Innsatsen kan i verste fall koste dem livet, som vi nylig så i Brasil. Miljøforsvarere er utsatt også i landene i Europa og Sentral-Asia (…) De trenger effektiv beskyttelse».

Nå kunne utenriksminister Barth Eide gjerne følge opp og støtte FN, også her.

Amy Cameron, fra Greenpeace i Storbritannia sa etter dommen: Hva slags land stenger folk inne i årevis for å planlegge en fredelig demonstrasjon, og det i et zoom-møte? Og videre:

«Vi gir med dette fritt leide til en forurensende elite som raner fra oss en planet å leve på, samtidig som vi fengsler dem som prøver å stanse dette. Det er absolutt ingen fornuft i dette.»

Denne åpenheten signaliserer at de som deltar er trygge i sin sak. De har ikke noe å skjule.

Paradokset er dette:

Den nye Labour-regjeringen har møtt kravene til Stop the Oil og lovet å stanse nye utvinninger av gass og olje i Nordsjøen. Loven aktivistene dømmes etter, arvet Labour fra sine konservative forgjengere og miljøorganisasjoner som Greenpeace krever nå at de reverserer den umiddelbart.

Dommer Christopher Hehir sa da han ga straffene: Dette en veldig alvorlig forbrytelse og en lang straff er derfor på sin plass.

«Men dere har tatt skrittet fra å være bekymrede borgere til å bli fanatikere», la han til og anklaget dem som for å la medborgere lide for at de skulle «paradere saken sin».

I samme åndedrag la dommeren til at det var vitenskapelig bevist og sosial støtte for at klimaendringer er menneskeskapt og at bekymringen de straffedømte handlet på bakgrunn av var delt av mange, men han ba juryen ikke ta hensyn til dette. Dette var forsvaret til de som sto anklaget.

Ikkevoldelig sivil ulydighet er kjernen i Exctinction Rebellion, som Hallam var med å starte. Det handler om å være modig på en måte som betyr at de for eksempel er villige til å la seg fengsle. Rebellene driver sin ulydighet helt åpent, uten masker eller i hemmelighet, fordi meningen med aksjonene også er å vise andre hva det protesteres mot.

Denne åpenheten signaliserer at de som deltar er trygge i sin sak. De har ikke noe å skjule.

Det meste autoritært kommer snikende.

Roger Hallam har sagt om fundamentet av ikkevold:

«Vold er den tradisjonelle metoden. Den er briljant når det gjelder å få oppmerksomhet, skape kaos og forstyrre, men er ofte en katastrofe når det gjelder å få til progressiv endring.

Vold ødelegger demokratiet og forholdet til motstanderne våre, som er avgjørende om vi skal få en fredelig utgang av en konflikt.»

Hallam er i tillegg redd for at voldsbruk kan føre til fascisme og autoritære styresett. Alternativet for ham er dermed ikkevold.

Det som skjer i mørke kroker er alltid mer skummelt enn det som skjer i flomlys. Men det nifseste av alt er når ting skjer på høylys dag, rett foran øynene våre, uten at ryggmargsrefleksene våre reagerer.

Mens vi er opptatte av – med rette – å peke på autoritære regimer i Putins øst og Trumps vest, og slår oss på brystet ved å erklære et annet og bedre «oss» i møte med «dem», må vi ikke bli blinde mens bjelken vokser i egne øyne. Det meste autoritært kommer snikende, og politivolden og arrestasjonene mot modige aktivister burde sette oss alle i aktivitet.