Demokratenes redningsmann?

Møt den handlekraftige guvernøren som kan bli president en dag.

Andrew Cuomo bærer presidentånden godt under den brune skinnjakken ute i felten, der han inspirerer beredskapsarbeidet mot koronavirusutbruddet. Jakken er akkurat passe formell, slik som presidenter ofte kler seg når de besøker et katastrofeområde. Det ser nemlig lite folkelig ut å møte naturkatastrofeofre i dress.

Cuomo fremstår som en handlekraftig leder, som i møtet med en voldsom katastrofe lener seg på eksperter, og leder sine folk med stødig hånd. Rake motsetningen til mannen i Det hvite hus, og svært annerledes enn demokratenes visepresidentkandidat Joe Biden, som litt enkelt sagt, har holdt seg mye hjemme i krisen. Derfor har flere nå lagt sin elsk på New York-guvernøren Andrew Cuomo som en mulig president- eller visepresidentkandidat. Hashtagen #CuomoforPresident sprer seg i USA.

Det er i katastrofetider som denne at nasjonale ledere trer frem i rampelyset. Rudy Giuliani, som var ordfører i New York under angrepene 11. september, er det fremste eksempelet på dette. Virusutbruddet som har gjort New York til episenter i USA kan bety at det plutselig er Cuomos tid. Men hvem er han, har han det som skal til, og er det realistisk å tro at han kan være aktuell for Det hvite hus allerede i høst?

Cuomo har til og med vært gift med en Kennedy

Kontroversiell

Andrew Cuomo er inne i sin tredje periode som guvernør av delstaten New York. Han er sett på som en moderat, teknokratisk politiker, som i høyeste grad er en del av det såkalte etablissementet. Cuomo har til og med vært gift med en Kennedy. En maktpolitiker som er røff i kantene, og som gjerne går mot strømmen. Flere ganger i løpet av sin regjeringstid har han inngått kompromisser med republikanerne, og guvernøren ikke spesielt godt likt av venstrefløyen i Det demokratiske partiet (en karakteristikk han deler med Biden). Ved forrige mellomvalg nedkjempet han blant annet et motkandidatur fra Sex and the City-stjernen Cynthia Nixon.

Cynthia Nixon prøvde å utkonkurrere Andrew Cuomo ved forrige guvernørvalg i New York. Foto: Steve Soblick, FlickrCC.

Andrew Cuomo har også vist menneskelighet og sårbarhet i krisen

Å innrømme feil er Trumps akilleshæl, det er en utenkelig handling for presidenten. Cuomo derimot, har vært åpen på hvor ille katastrofen er for New York, og at delstaten ikke har klart å gjøre nok. Cuomo er heller ikke redd for å motsi presidenten. Da Trump nylig foreslo at han muligens ønsket å innføre en karantene av hele New York, var guvernøren raskt ute med å irettesette presidenten. Trump ga seg raskt. Men guvernøren har også roset Det hvite hus for hjelpen de har gitt New York.

Andrew Cuomo har også vist menneskelighet og sårbarhet i krisen. Da hans kjente bror, CNN-programlederen Chris Cuomo, ble syk av koronaviruset, beskrev guvernøren den følelsen av håpløshet: «Jeg kunne ikke beskytte min egen bror fra dette. …Da han sa at han hadde fått det, ble jeg redd. Det skremte meg», var Cuomos ord på en pressekonferanse.

Enn så lenge forblir guvernøren populær: Hele ni av ti New Yorkere mener at Cuomo håndterer viruskrisen godt.

Mario Cuomo, også guvernør i New York, var et liberalt fyrtårn. En veltalende forkjemper for arbeiderklassen med innvandrerbakgrunn

Cuomo Déjà vu

En sårbar president, stigende arbeidsledighet og ingen slagferdige kandidater på demokratisk side. Et vedvarende håp om at en ukjent redningsmann kan dukke opp i siste øyeblikk. Det høres ut som en beskrivelse av presidentvalgkampen i USA i dag, men er egentlig en fortelling fra 1991. Akkurat som nå, ønsket da demokrater at en Cuomo, Andrews far, skulle kaste seg inn i valgkampen for å fjerne en republikaner fra Det hvite hus.

Mario Cuomo prøvde også å stille som ordfører i New York, men tapte. Foto: Pingnews.com, Public Domain.

Mario Cuomo, også guvernør i New York, var et liberalt fyrtårn. En veltalende forkjemper for arbeiderklassen med innvandrerbakgrunn. Som Barack Obama i 2004, ble Cuomo for alvor kjent innad i partiet da han holdt tale på årsmøtet i San Francisco i 1984. Talen var «et poetisk forsvar av liberalismen i møte med Reaganomics», ifølge NBC News-journalisten Steve Kornacki. Mange hadde håpet at Cuomo ville stille som kandidat allerede fire år tidligere. Nå var håpet enda større. «Jeg har ingen planer om å stille eller planer om å lage planer», sa en uberørt Cuomo i 1991. Likevel oppførte han seg som en mulig presidentkandidat, med opptredener både i media og foran folkesamlinger. Cuomo ledet til og med på målingene mot andre demokrater, inkludert Bill Clinton, selv om han ikke hadde meldt seg på som kandidat. Han ble etter hvert sett på som et mer venstreorientert alternativ til Clinton, som med sine sørstataner og moderate politikk ble vurdert å være for langt til høyre i partiet.

I ettertid har Clinton godt på vei innrømmet at Cuomo trolig ville vunnet hvis han stilte opp

Etter lange høstmåneder med drama, endte det hele til slutt med at det ikke-offisielle valgkampteamet til Cuomo hadde chartret et privatfly som skulle ta han til New Hampshire rett før tidsfristen for å melde seg på primærvalget. Endelig skulle Cuomo gjøre det offisielt.

Mario Cuomo bestemte seg i 1991 for å ikke stille likevel. Foto: Faksimile New York Times Time Machine

Men i siste liten valgte guvernøren å ikke dra, og ble igjen i New York for å håndtere en budsjettkrise. Så kastet han inn håndkleet. Bare noen uker senere sprakk den første av mange Clintons kvinneskandaler, men da var Cuomo allerede ute.

Som kjent vant jo til slutt Bill Clinton valget, mye takket den uavhengige kandidaten Ross Perot som stjal stemmer fra Bush. Og i ettertid har Clinton godt på vei innrømmet at Cuomo trolig ville vunnet hvis han stilte opp. I et minneord om Cuomo skriver Clinton at han skylder guvernøren mye for at han ikke bestemte seg for å stille som presidentkandidat i 1991.

Mange demokrater vil plutselig kunne befinne seg i et déjà vu utover våren, i påvente av en Cuomo som aldri kommer.

Bidens selvisolasjon i sitt eget hus illustrerer jo hvor begrenset han kan bli i valgkampen før høsten

Er det realistisk?

La oss si at han bestemmer seg for å stille. Da er det ikke et veldig realistisk scenario at Andrew Cuomo blir demokratenes presidentkandidat. Selv om nominasjonsvalgkampen mer eller mindre er suspendert, og nå som Bernie Sanders har trukket seg, er det kun én kandidat som har en reell sjanse gjennom det offisielle valgsystemet: Joe Biden. Den tidligere visepresidentkandidaten har godt over halvparten av de valgte partidelegatene han trenger for å bli partiets presidentkandidat på årsmøtet. Men så er ikke dette et vanlig valgår, langt derifra. Aldri før har man vært i en situasjon der nominasjonskampen stoppes halvveis, og der det regjerer usikkerhet rundt hvorvidt landsmøtet i det hele tatt vil bli avholdt. I et slikt år føles få ting skråsikre.

Mye mer sannsynlig er det imidlertid at Joe Biden utnevner Cuomo som sin visepresidentkandidat

I tillegg nærmer Biden seg 80-årene, og er absolutt i risikogruppen for Covid-19. Den tidligere visepresidentens selvisolasjon i sitt eget hus illustrerer jo hvor begrenset han risikerer å bli i valgkampen før høsten. Uansett utfall vil ikke koronaviruset forsvinne før et eventuelt presidentvalg i november, og spørsmålene rundt begge kandidaters helse vil fortsette å dukke opp. Derfor er det vanskelig å avskrive et Cuomo-kandidatur helt.

Amerikanske medier har slått opp at Joe Biden stort sett er hjemme om dagen. Foto: Faksimile, Washington Examiner

Mer sannsynlig er det imidlertid at Joe Biden kan ende opp med å utnevne Cuomo som sin visepresidentkandidat. Guvernøren støtter Biden, og har foreløpig avkreftet alle rykter om at han selv ønsker å utfordre den tidligere visepresidenten. Biden har skrytt av Cuomos håndtering av krisen, og Cuomo har gjengjeldt honnøren på TV. De siste årene har de to faktisk blitt gode venner, og staben til begge holder jevnlig kontakt.

Å finne en visepresidentkandidat handler ikke bare om å krysse av punkter på et skjema

Cuomo er langt fra en perfekt match for Biden, som har lovet å utnevnte en kvinne som visepresidentkandidat (men politikere har brutt løfter før). Han bør dessuten velge noen som appellerer til velgere Midtvesten eller minoritetsvelgere (først og fremst latinamerikanere). Biden kan ha godt av å bygge en bro til Sanders-leiren, som etter Clinton-fiaskoen i 2016 neppe vil godta å bli stuet vekk i fire år til.

Likevel er det vanskelig å avskrive et slikt valg på vegne av Biden. Å finne en visepresidentkandidat handler ikke bare om å krysse av punkter på et skjema. Kjemien mellom de to kandidatene må stemme, og den er tilsynelatende til stede i dette tilfellet. Presidenten må ha tiltro til at hans nummer to kan steppe inn hvis noe skjer med egen helse, noe som er spesielt aktuelt for Biden.

Visepresidenten bør også tilføre kampanjen energi og styringserfaring (I 2008 satset McCain på at det holdt kun med energi da han valgte Sarah Palin – det slo ut feil). På det området er Cuomo nå i ferd med å bygge seg opp mange pluss i boka hos Biden. Og skulle Biden bli valgt i 2020, har han delvis lovet å gå av etter fire år. Hvis Cuomo da sitter som visepresident, kan Amerikas nye favorittguvernør fort ende opp som president likevel.

Uansett har krisen vist at Andrew Cuomo trolig er et navn demokratene må forholde seg til i større grad i årene som kommer, akkurat som med hans far. Før vi vet ordet av det er han i Det hvite hus.