FOTO: Tania Malréchauffé/Unsplash

Ekstremhøyre og ekstremvær

Det er en sammenheng mellom klimafornektere og ytre høyre. Men hvordan? Og hvorfor er det viktig å forstå?

Svaret på det første, sier ny svensk forskning, er en type maskulinitet som finner seg til rette begge steder, både borte på høyrevingen og blant dem som ikke tror på menneskeskapte klimaendringer. Og svaret på det andre? Hvis vi forstår denne sammenhengen, forstår vi litt mer av hvorfor dramatiske klimaendringer kan skje rett foran nesen vår, her og nå, uten at det tas store nok politiske grep for å stanse dem.

Da VG på torsdag i en større reportasje skrev om sommerens ekstremvær verden over, kommenterte de Tyskland slik:

«Mange europeiske politikere var raskt ute med å legge skylden for katastrofen på global oppvarming. Men det tyske høyreradikale partiet Alternativ for Tyskland (AfD) beskylder etablerte politikere for å bruke flommen som en brekkstang for å få vedtatt en grønnere politikk.»

Det var ikke alltid klimafornektelse på høyrekanten. Eller noe sted.

Når en flom ikke er en katastrofal flom, men en brekkstang for snikgrønnifisering. Ting man ikke kunne finne opp om man prøvde. Men likevel: Komboen høyrenasjonalisme og klimafornektelse er altså et sted mange finner seg vel til rette. Blant dem som finner seg vel til rette er ikke bare enkeltindivider på jakt etter en bestemt variant av maskulin identitet.