FOTO: Skjermdump TV2

Skal vi fjase

Beklager Erling Borgen, vi må nok snakke litt til om Frank Løke.

Jeg hadde vel kanskje aldri trodd at jeg skulle skrive en kommentar om TV-programmet “Skal vi Danse”, ikke fordi jeg ikke følger med på programmet, men fordi jeg egentlig synes at Erling Borgen hadde et poeng da han skrev en facebookstatus denne helga om at han ikke lenger orket å lese mer om TV2s lørdagssatsning og deltakeren Frank Løke.

Selv om han jo ikke trenger å lese denne saken heller, så får jeg vel likevel advare Borgen på forhånd: for her kommer nok en sak om Frank Løke. Eller Tone Jacobsen (hans dansepartner) om du vil. Eller om mangel på respekt om du vil.

Man skulle jo tro han hadde en viss respekt for sport

For yrkesutøvende kvinner, men også for sporten dans.

Frank Løke er sprø ass

Jeg har ikke fulgt med på “Skal vi danse”, derfor reagerte jeg på stuntet til Løkke i etterkant av lørdagens program. Ikke på grunn av nakenheten i seg selv, det er jo nettopp derfor vi irriterende nok har blir tvunget til å forholde oss til han. Frank Løke, en fyr som ikke har gjort så mye annet enn å fjase rundt i en tolv år gammel string-badetruse og ta selfies.

Jeg vet ikke hva han driver med eller er kjent for sånn ellers, men hver gang nakenstuntet hans blir gjentatt er det som at jeg kan høre ekkoet av latteren til guttene på ungdomsskolen: “HAHAHA! Han er sprøøøø da! Se på han, han er SPRØ ASS!”.

Og intet er nytt under solen.

String-humoren gikk fra bare litt vondt i bortglemte deler av hjernen min til direkte ugreit

Jeg har ikke tenkt så mye på Frank Løke før.  Jeg har ikke trykket på artiklene om han som løper Birken i stringtruse. Likevel han har dukket opp i instagramfeeden min av og til, derfor har jeg også sett stringtrusa hans før og forholdt meg helt nøytral til den.

Akkurat som jeg forholder meg ganske nøytral til kvinner som spiller piano i stringtruse på instagram. Litt rart, men samma for meg i det store og det hele.

Nå som jeg har googlet litt har jeg imidlertid funnet ut at Løke er en tidligere håndballspiller. Man skulle jo tro han hadde en viss respekt for sport.

Ugreit

Men da Løke dro stuntet sitt på “Skal vi Danse” denne fredagen synes jeg at string-humoren gikk fra bare litt vondt i bortglemte deler av hjernen min til direkte ugreit.

La meg foreslå en alternativ løsning: Mann som ikke klarte å respektere en kvinne må gå.

Ugreit fordi det var respektløst overfor en yrkesutøvende kvinne. Ugreit fordi reaksjonen fra underholdningsavdelingen til TV2 viser at de har en del å lære av erfaringene om trakassering fra sin egen sportsavdeling. Ugreit fordi det var respektløst overfor dansen som sport.

Den aktuelle scenen fra programmet viser ikke bare en enkelt situasjon, men en situasjon som flere kvinner og menn kan kjenne seg igjen i. Følelsen av å være tvunget til å forholde seg til noe de spesifikt har sagt nei til. Tvunget fordi du må utføre arbeidet ditt, du som alle andre, når alt kommer til alt.

Alternativ løsning!

At Tone Jacobsen – en kvinne som ikke bare lever av å fjase på instagram, men av å faktisk danse –  ble tvunget i siste liten til å gå ut på parketten tett på en nærmest naken mann, er ikke greit.

– Plutselig sto han bare der, og jeg følte jeg ble et slags gissel på gulvet, uttalte Jacobsen til TV2 etter stuntet. Hun skal også ha fått krisebehandling av kanalen og dessuten også tilbud om å trekke seg fra hele programmet.

Ja, det er riktig. Hun fikk tilbud om å trekke seg.

Det er ikke greit å troppe opp på arbeidsplassen (her: dansegulvet) i tangatruse uten samtykke

Om arbeidsmiljøloven hadde vært et menneske som døde tidlig (født i 1977) ville hen garantert ha snudd seg i graven nå.

La meg foreslå en alternativ løsning: Mann som ikke klarte å respektere en kvinne må gå.

Mindre Løke i monitor, takk

At en mann, åpenbart høy på seg selv, får lov til å trampe på en kvinnes yrkesstolthet og gjøre henne til en rekvisitt i sitt eget enmannsshow er en sak verdt å diskutere.

At TV2, som arbeidsgiver, ikke tar det helt på alvor, viser bare hvorfor vi må fortsette å snakke om hva som er greit å gjøre mot kvinner på arbeid og ikke.

Og dersom det fortsatt er utydelig: Det er ikke greit å troppe opp på arbeidsplassen (her: dansegulvet) i tangatruse uten samtykke. 

Jeg er enig med Borgen i at vi ikke trenger mer Frank Løke i monitor. Men jeg håper vi kan få beholde Tone Jacobsen, og derfor må det være greit likevel, å snakke litt om situasjonen som oppstod i beste sendetid på lørdagskvelden.