Hvis regjeringen hadde hatt viljen, hadde garantert kommunene, skolene, frivillige og næringslivet hatt veien. Her er 30 ting man fremdeles kan gjøre for koronagenerasjonen, barna og ungdommene som mottok null support underveis.
Noen fakta.
Det er en historisk høy arbeidsledighet blant unge. Korona har gjort det vanskeligere å få læreplass. Nesten halvparten av ungdommer mellom 16-19 år føler seg ensomme på grunn av korona. Når en av fire husholdninger rammes økonomisk av koronakrisen, rammes også barn på ulike måter. Stadig flere sliter med å betale helt nødvendige regninger.
Det meldes også om en kraftig økning i alvorlig vold mot barn under nedstengingen
Det meldes også om en kraftig økning i alvorlig vold mot barn under nedstengingen. Studenter sliter med ensomhet og dårlig råd. Mange ungdommer faller ut av idretten sin på grunn av korona. Organisasjoner og helsearbeidere frykter en pandemi av psykiske problemer hos unge post korona.
Når vi vet alt dette: Hvorfor er det ikke satt i gang tiltak, små og store, viktige og morsomme, som kunne spritet opp livene til våre unge som hadde trengt det?
Hvorfor ikke? Fordi det ikke finnes penger?
Det finnes åpenbart penger. Næringslivet har sterke lobbyister, NHO og regjeringen på sin side, og har fått milliarder i støtte. At noe av dette går direkte til utbytte er en kommende skandale noen skal måtte svare for når krisen er på avstand.
Penger og vei finnes. Det er viljen det står på.
Sosiale tiltak og økonomisk støtte til ungdommer og studenter har under hele året med koronanedstengninger vært lik null
Så med det, her er 30 forslag til hva myndighetene burde gjort, og fremdeles kan gjøre, for ungdommene våre, og våre unge voksne:
- Bruk de tomme hotellene som skolerom for de elevene som har falt av under Rødt Nivå, og ikke evner lenger la seg undervise hjemme. På denne måten kan regjeringen også støtte hotellnæringen. Det finnes unge i denne byen som ikke har har eget rom, eller wifi, eller som av andre grunner har det tøft hjemme og trenger ro rundt seg for å lære.
- Lag opplegg for små gåturer i lokalmiljøer. Dagravner og natteravner kunne sikkert stille opp, kanskje med økonomisk støtte til smitteverntiltak og innkjøp av mat man kan spise i små grupper i det fri. Aktiv innsats for å kontakte unge i akkurat sitt miljø. Kanskje finner noen en ny venn på en meters avstand?
- Få på plass kommunale sommerjobber til alle ungdommer mellom 13-18 år som ønsker det i sommer. Fra en uke til åtte uker. Mange familier sliter økonomisk. Ungdommen trenger ny Iphone før nytt skoleår. Og noe å se frem til. Mange har ingen ferieplan i år.
- Støtt private bedrifter og firmaer slik at de kan gi ungdommer betalt utplassering/sommerjobber en uke eller to i sommer. La ungdommen bli kjent med en kul eller annerledes arbeidsplass og tjene penger samtidig.
- Gjør noe gøy på nett! Hvor er de ukentlige kahootkonkurransene i kommunal regi, der unge under 18 kan ha det gøy med kunnskap, lagd team med venner, og vinne ting som en sykkel, en PC, en Iphone, et gavekort.
- Mange artister sliter økonomisk i koronanedstengningen, og mange av dem er unge i akkurat din kommune. Book dem inn nå, fra høsten 2022, til eldrehjem, barnehager, skoler, julebord. Gi dem håp, jobber og fremtidig inntekt.
- Innfør «heimstadlære» etter modell fra Sagene skoles egne Anna Sethne: Ta med ungdommen ut noen av de dagene de faktisk er på skolen. Gå rundt i nærmiljøet, la dem tulle og tøyse med hverandre, og få inn historisk, naturfaglig og samfunnsmessig kunnskap om lokalmiljøet sitt. De sitter nok inne på hjemmeskolen.
- Sikre at alle elever på ungdomsskole og videregående blir oppringt av helsesykepleier og/eller miljøarbeider med pandemiprat og sjekk-inn. Ikke alle tar kontakt selv om livet er kjipt.
- Lag chattjenester lett tilgjengelig for unge, der helsesykepleier, miljøarbeider eller andre rådgivere sstår klare for en chat om alt mulig, på gitte tidspunkt. Send gjerne sms om dette til alle unge, slik kommunen er gode på når det gjelder koronaregler.
- Inviter utvalgte smågrupper etter klasselister – til møter rundt et bål i marka eller ved fjorden. Gjør det i skoletiden obligatorisk, og på fritiden frivillig.
- Gi russen 2020 en helg på Tryvann våren 2022! Kjøp inn en stor artist eller to, eller – finne en sponsor eller to. De som vil kan finne frem den gamle russedressen og møte gamle venner om de vil.
- Gi russen 2021 en annen helg på Tryvann våren 2022! Gjør det samme for dem.
- Oppfordre byens velbemidlede til å delta i dugnaden, for eksempel ved å donere penger til skoler, slik at alle som nå har gått glipp at klassetur, utenlandstur, overnattingstur, får en ny sjanse.
- Opprett koronatelefon for unge der de kan snakke om alt, ikke minst om viruset, redsel for sykdom, redsel for å drepe bestemor, når det røyner på.
- Doner vekk poser med bøker! Lever på dør til ungdom i nød. La ungdommen anmelde bøker etterpå og få belønning. Lag lesekonkurranser med premier. Her vil sikkert handelsstanden og forlagsbransjen bidra i god dugnadsånd.
- Lag gøye konkurranser: Skriv det ultimate koronadiktet. Koronanovellen. Koronaromanen. Koronarappen. Koronamelodien. Få inn proffe folk i jury og gi som belønning videre mentorprogram med dem. Vinn-vinn.
- Forfattere har mistet mange oppdrag. Får dem inn i skole, ikke minst sakprosaforfatterne som kan introdusere ulike tema. Avlast slitne lærere en dag innimellom. Vi skal ha dem i form etterpå også.
- Bruk fantasien for å gjøre noe gøy for de unge. For eksempel, legg 50 rokkeringer ute på Intility stadion. Invitert inn en ungdom (klasselister eller nærmiljø) i hver ring med tre meter mellom. Inviterer inn en kjent og lokal artist kveld etter kveld for å lage show for dem: En følelse av samvær og fest – og jobb til artisten.
- Ungdom burde få søke, via svært enkel søknad, om økonomisk støtte til Iphone, Playstation eller PC. Livet uten dette det siste året er knapt til å holde ut.
- Mange idrettsungdommer har mistet treninger, kamper, camper og treningsturer. Lag ekstra kommunale treningstilbud denne sommeren. La alle som vil søke kommunal støtte for å delta på privat camp i sin idrett få mulighet til å søke om dette nå.
- La leseglade unge lage Ungdommens bokfestival våren 2022 – der de selv kan invitere inn forfattere og møte dem til foredrag og samtaler. Her kan kommunen utlyse og ansette en liten gruppe som kan treffes på zoom og ha det som bi-inntekt.
- Mange unge har det siste året blitt ekstremt gode i e-sport. Hvor er e-sport-turneringer med lavterskel for alle? Hvor er e-sport-uka 2022 som mange kan glede seg til?
- Del ute en drøss gratis kinobilletter som ungdommen kan glede seg til å ta i bruk igjen år de endelig kan komme seg ut i verden.
- Gjør det samme med teaterbilletter!
- Hvordan date trygt og ungt? Lag opplegg for utendørsdating med en ansatt vert, et bål, to pizzaer og to forelskede ungdommer på trygg tur. La dem booke seg inn via app.
- Mange unge har ingen ferie å glede seg til i år. Lag kommunale tilbud etter modell fra det fritidsklubbene i Oslo har hatt de siste årene, nå også til eldre ungdom og studenter: Fjellturer, teltturer, kanoturer, seiling, padling, svømming, Tusenfryd og badeland og hvorfor ikke en togtur til Bergen eller andre veien, hvis det er trygt? Hva som helst som gjør at vennegjenger kan begynne å glede seg til å henge sammen denne sommeren.
- Støtt restaurantbransjen slik at noen av dem kan lage «juleball» for alle som gikk glipp av juleball til jul nå i sommer, eller til høsten, eller når det åpner igjen.
- Det finnes masse teaterglad og sangglad ungdom. La dem i små grupper underholde utenfor eldrehjem om de ikke kan komme inn. Betal dem for moroa.
- Lag utendørskino med oppdelte områder og forhåndspåmelding, slik at følelsen av å gjøre noe sammen med andre vagt kan oppleves. Om ikke annet ler man likt.
- Og ikke minst. Alle disse forslagene er kanskje helt ubrukelige for ungdommene. De burde aller helst få bestemme selv. Lag kommunale koronagrupper for unge, gjerne i hver bydel i større byer, der unge selv kan melde seg på, spille inn og komme med forslag til hvordan livet under og veien ut kan lettes for flest mulig.
Sosiale tiltak og økonomisk støtte til ungdommer og studenter har under hele året med koronanedstengninger vært lik null. Det kan komme til å koste både menneskelig og økonomisk i mange år.
Riktignok har noen unge blomstret med hjemmeskole og sosial stillstand. De kan lære oss som samfunn mye om behovet for en annen fleksibilitet når vi skal videre. Men svært mange andre begynner å ta det nedstengte livet tungt. Det er ikke rart.
Mange holder ikke ut lenger
De har rett og slett fått beskjed om å holde seg inne, klare seg selv, ikke klage og holde ut foran en skjerm. Mange holder ikke ut lenger. Hva gjør vi voksne, og særlig voksne med makt, med det?
Korona og nedstengninger kan fremdeles ta tid. Tid mange unge ikke har. Vi må gi dem noe – nå.
Kommentarer