Velgergrupper Biden Harris
FOTO: AP Photo/Andrew Harnik

De som ikke likte noen av kandidatene, stemte på Biden

Svarene i valgdagsmålingene bekrefter i stor grad det bildet Joe Biden har malt i sine seierstaler de siste dagene: USA ønsket en mindre splittende leder, som tar korona mer på alvor.

Samtidig som amerikanske TV-kanaler kåret Joe Biden blir USAs 46. president, holdt Borat 2-stjernen Rudy Giuliani en pressekonferanse utenfor Four Seasons Total Landscaping. Ikke hotellet i Philadelphia med samme navn, som Trump-valgkampen nok hadde ment å reservere, men et hagesenter i utkanten av sentrum.

 

Verdens mektigste hagesenter

Trump-kampanjens merkelige pressemøte – rett ved et krematorium og ei pornosjappe – ble en perfekt illustrasjon på kaoset og mangelen på planlegging som har preget Trump administrasjonen de siste fire årene.

På valgdagen rapporterte amerikanske helsemyndigheter om 91,530 nye virustilfeller

Giulianis syltynne anklager om valgfusk ble dessuten fremført rett ved en baseball-butikk. Den er ifølge nettsiden stengt på grunn av korona-situasjonen, en betimelig påminnelse om hovedgrunnen til at Trump tapte dette valget. For parallelt med valgdagen på tirsdag, rapporterte amerikanske helsemyndigheter om 91,530 nye virustilfeller, noe som inntil da var den nest-høyeste dagstotalen. Landet nærmer seg 240 000 dødsfall og vil trolig oppleve rundt 1000 dødsfall om dagen i tiden som kommer.

Valgdagsmålinger (Exit polls), som settes sammen av svar fra velgere som stemte via post, på forhånd og på valgdagen, gir et interessant innblikk i hva som motiverte velgerne i år. Vi skal alltid behandle disse med forsiktighet, kanskje spesielt i år. Likevel kan de gi oss noen pekepinner på hvor dette ble avgjort. Svarene i valgdagsmålingene bekrefter i stor grad det bildet Joe Biden har malt av sitt kandidatur i sine seierstaler de siste dagene: At USA ønsket en mindre splittende leder som tar korona mer på alvor.

Det er heller ikke utenkelig, som historikeren Niall Ferguson skriver i Persuasion, at Trump kunne gjort det bedre om han ikke hadde snakket ned forhåndsstemming via post, og hvis libertarianeren Jo Jorgenson ikke hadde fått så mange stemmer som han fikk. Ei heller at Trump kunne vunnet i en kontrafaktisk virkelig uten Covid, der økonomien fortsatt gir bra.

 

Viktige velgergrupper

Ifølge CBS News vant Biden valget gjennom å appellere i større grad enn Trump til kvinner, som utgjør et flertall av velgerbefolkningen. At demokratene nå er i ferd med å bli et kvinneparti burde ha satt alarmen i gang hos republikanerne for lengst. Å være avhengige av menn fungerte for Trump i 2016, men når Biden klarte å vinne tilbake en del av Trumps forsprang blant hvite menn, selv de med lavere utdanning, hjalp denne fordelen lite i år.

I intervju etter intervju før valget sa unge, progressive velgere at de i år holdt seg for nesen og stemte på Biden

I tillegg klarte Bidens valgkampapparat, kanskje med hjelp av Sanders-koalisjonen, å motivere betydelig flere unge enn Clinton for fire år siden. I intervju etter intervju før valget sa unge, progressive velgere at de i år holdt seg for nesen og stemte på Biden, for å unngå en Trump i Det hvite hus.

Demokraten gjorde det også betydelig bedre blant eldre, som trolig var spesielt motivert av korona-håndteringen til Trump. En siste del av vinneroppskriften for Biden var å vinne velgere i forstedene, en av USAs siste reelle slagmarker for stemmesanking.

At Trump derimot gjorde det bedre blant minoritetsgrupper enn forventet, først og fremst eksil-cubanere i Miami, men også litt bedre blant latinamerikanere og svarte menn, er et lite faresignal for demokratene. Det er ikke bombastisk å påstå at republikanerne har et voldsomt velgerpotensial i denne gruppen, sammenlignet med dagens resultat. Noe de kanskje kommer til å prøve å dyrke i en post-Trump-verden.

 

Vant mot politikerforakten

En fascinerende måling fra Morning Consult, som ble tatt rett før valget, viser et veldig interessant resultat. (Debatten om hvorvidt meningsmålingene bommet i år er fullt i gang, men den blir litt på siden av dette).

De som ikke likte noen kandidat, valgte heller en politiker med 47 år i Washington bak seg – Trumps rake motsetning.

Blant de velgerne som svarte at de ikke likte noen av kandidatene, flippet Biden resultatet fra 2016, da Trump knuste Hillary Clinton i kampen om disse velgerne. I år knabbet Biden imponerende 47 prosent av disse velgerne, og Trump kun 28 prosent. De som ikke likte noen kandidat, valgte heller en politiker med 47 år i Washington bak seg – Trumps rake motsetning. Det må jo svi ekstra mye for presidenten, som i 2016 ble sendt til D.C. for å røske opp i systemet og levere løsninger. Han har jo absolutt gjort sitt for å røske i systemet, men løsningene har uteblitt.

At selv de som ikke liker noen av kandidatene, heller går for en traust politiker som snakker om å stole på ekspertise og vitenskap, satse på forsoning og ærlighet og å velge verdighet over bølling, tar jeg som et godt tegn.

Etter å ha svingt fra kaos til forsoning i 2008, men tilbake til kaos i 2016, står pendelen nå på forsoning igjen. Biden har fått en mulighet til å levere på den tilnærmingen. Det blir ikke lett – og om to år er det et nytt mellomvalg.