FOTO: AP Photo/Thibault Camus

Kan Marine Le Pen bli den neste franske presidenten?

Inntil nå virket det umulig. Men i en «hemmelig» meningsmåling ligger høyrepopulisten an til å få 48 prosent av stemmene i annen valgomgang. Det endrer alt.

“Vi er på vei”, tvitret hennes nære medarbeider Jordan Bardella lykkelig. Selv har Le Pen ennå ikke kommentert den nye meningsmålingen. Men det brede smilet sier det meste. Riktignok blir hun «bare» nummer to, bak president Emmanuel Macron med 52 prosent. Men hun har aldri vært nærmere. I forrige duell mellom de to var forskjellen mye større, han seiret med 66,1 prosent mot Le Pens 33,9.

Vi er på vei, tvitret hennes nære medarbeider Jordan Bardella lykkelig

Egentlig skulle disse tallene, som nå sjokkerer Frankrike, aldri ha vært publisert. Oppdraget meningsmåleren Harris Interactive fikk av avisen L’Opinion, var å måle intensjonene for første valgomgang. Der var Le Pen i teten med mellom 26 og 27 prosent og Macron nummer to med 23-24.

Men det er andre valgomgang som teller. Bare de to beste i første omgang går videre, og denne målingen bekreftet mange andre som viser at det går mot en ny duell Macron-Le Pen i 2022, som i 2017.

Harris Interactive spurte derfor – uoppfordret – det utvalgte panelet på 1403 representative personer, hvordan de ville stemme i annen omgang, og da slo bomben ned. Deretter ble den tiet i hjel. Selv Harris Interactives sjef, Jean-Daniel Lévy nekter å kommentere del 2 av spørreundersøkelsen.

“Det er ikke jeg som har publisert den, og derfor kan jeg ikke kommentere”, sier han.

Avstanden mellom Le Pen og Macron smelter like fort som snø

Slike hemmeligheter er imidlertid vanskelige å skjule, og i dette tilfellet var det avisen Le Parisien og magasinet l’Express som fikk tak i, og publiserte, tallene. Og når først katta var ute av sekken ble det vanskelig å ikke kommentere.

“Avstanden mellom Le Pen og Macron smelter like fort som snø”, sier BFMTVs politiske kommentator Matthieu Croissandeau. Han sikter da til avstanden fra 2017.

Det viser seg at velgerne som stemte på høyresidens kandidat Francois Fillon i 2017, nå vil stemme på Le Pen. Foreløpig har høyre her ingen presidentkandidat, men det kan jo endre seg. Det er fortsatt halvannet år igjen til valget. Det andre som avsløres av den nye meningsmålingen, er at flere og flere venstrevelgere planlegger å la være å stemme, eller «dra på fisketur» valgdagen, som man sier her. Venstresiden har heller ingen klar kandidat foreløpig. Dessuten smadret jo Macron fullstendig den tradisjonelle inndelingen av fransk politikk i 2017, så det er ikke enkelt å sammenligne med tidligere år.

Akkurat denne meningsmålingen må kanskje tas med en klype salt. De andre instituttene pleier å ha et mye større panel når de måler presidentvalget, ofte om lag 8000 personer. Men tendensen er nok riktig. I juni 2020 hadde Ifop-Fiducial en måling for TV-kanalene CNews og C8. Der fikk Macron 55 prosent og Le Pen 45.

Marine Le Pen har derfor all grunn til å smile. Utviklingen går hennes vei. Som andre populistiske partier surfer hun på misnøyen folk opplever. Ofte uten å løfte en finger, som med de gule vestene i 2019. Nå er det redselen for korona og misnøyen med myndighetene som slår positivt ut for henne. Og selvsagt kampen mot terror og islamisme.

Marine Le Pen har derfor all grunn til å smile. Utviklingen går hennes vei

Macron har nettopp kommet med et lovforslag mot separatisme. Marine Le Pen har sin egen oppskrift. Blant annet vil hun forby «synlige religiøse tegn», noe som ble lovfestet for skoler allerede i 2004. Men hun vil at det skal gjelde for alle, i gatene. Det er slett ikke sikkert hun ville klare å gjennomføre det hvis hun skulle bli valgt til president, men hun vinner mange stemmer bare ved å si at hun skal gjøre det.

Det klokeste for Le Pen videre er å fortsette å holde en lav profil, og sanke stemmer på andres feil og problemer. Men det fins dem som faktisk mener at hun ikke burde bli presidentkandidat i 2022. Hun gjorde for eksempel en utrolig dårlig figur i den store debatten med Macron i 2017. Kanskje må  hun overlate plassen til sin niese Marion Le Maréchal. Hun har nettopp droppet navnet Le Pen, og fremstår som ny, ung og fremadstormende. Det var neppe tilfeldig at en av Macrons nærmeste medarbeidere nylig spiste lunsj med henne, og ikke tanten.

Det siste spørsmålet er om mer enn 50 prosent av velgerne virkelig er klare for å stemme på Marine eller Marion. De kan ha fremgang og vinne stadig nye velgere, men hittil har det ikke vært mulig å bryte gjennom glasstaket for et (ytre) høyrepopulistisk parti. Personlig tror jeg ikke det blir det i 2022 heller. Men det kommer selvsagt an på situasjonen da, og hvem som faktisk stiller til valg.

Et forslag nå går ut på å la Macron være høyresidens kandidat denne gangen

Et forslag som diskuteres i Frankrike nå, går ut på å la Macron være høyresidens kandidat denne gangen – han har jo beveget seg langt i den retningen. I så fall kan Fillons velgere komme hjem igjen til venstresidens kandidat. Det er uansett for lite å basere seg på én meningsmåling. Men i 2002 hadde ingen av meningsmålerne forutsett at pappa Jean-Marie skulle komme til annen valgomgang. Han sjokkerte en hel verden. Jeg bare nevner det.