FOTO: NTB/AP/Czarek Sokolowski

Polens rettslige kaos

Polske myndigheter har kastet landet ut i et rettslig kaos.

WARSAWA: I Ukraina blir folk drept hver eneste dag fordi de ønsker å bli med i EU. I nabolandet Polen fører den politiske ledelsen det de kaller en tofrontskrig — mot Russland og EU. Som følge av denne «krigen», har landets høyrepopulistiske regjering, ledet av Partiet for lov og rettferdighet (PiS), ikke lykkes med å få ut pengene (160 milliarder euro) som ble tildelt Polen fra EUs pandemifond.

For å få frigitt midlene, har polske myndigheter forhandlet med EU-kommisjonen og blitt enige om et reformprogram. Alt som skal til for å få ut pengene er at myndighetene unngår å undergrave rettsstatsprinsippene på en direkte og åpenlys måte. Likevel har det vist seg å være vanskelig å få reformene godkjent av det polske parlamentet (Sejm).

Det er en utbredt misoppfatning om at det som blokkerer pandemipengene fra EU er en urokkelig EU-kommisjon.

Polen har ikke råd til å gi avkall på disse midlene. Det er få land i Europa som trenger økonomiske støtte mer enn Polen. Veksten i BNP er lavere enn i de fleste andre EU-land. Og takket være landets sentralbanksjef, Adam Glapiński, som er kjent for sin inkompetanse, har inflasjonen nådd nesten 20 %. (Glapiński er en nær venn av partiformann Jarosław Kaczyński i PiS.)

På toppen av det hele har EU-domstolen bøtelagt Polen med én million euro per dag fordi landet ikke har etterlevd en rettsavgjørelse der polske myndigheter ble beordret til å avvikle et disiplinærkammer som ble opprettet for å slå ned på dommere som ikke følger partilinjen til PiS. Disse daglige bøtene beløper seg nå, samlet sett, til nærmere en halv milliard euro.

Alt dette skjer samtidig som Polen har et presserende behov for å øke landets forsvarsbudsjett. Myndighetene har planer om å kjøpe inn 250 stridsvogner (Abrams), 32 kampfly (F-35) og 500 rakettartillerisystemenheter (HIMARS) fra USA — og i tillegg 180 stridsvogner (K-2) og 48 jagerfly (FA-50) fra Sør-Korea. Det er også forventet at den polske hæren vil øke til 300 000 soldater, noe som vil gjøre den til den sterkeste og best rustede militære styrken i EU.

Den polske opposisjonen, som har hjulpet myndighetene av patriotiske grunner, er heller ikke ansvarlig for at Polen ikke får tilgang på pandemipengene.

Det er en utbredt misoppfatning om at det som blokkerer pandemipengene fra EU er en urokkelig EU-kommisjon. I realiteten har politikere i Brussel, Paris og Berlin anstrengt seg til det ytterste for å finne et påskudd til å frigjøre midlene. Reformprogrammet som EU-kommisjonen forhandlet fram med polske myndigheter i desember, krever kun minimal etterlevelse av EUs rettsstatsstandarder.

EU har i realiteten gitt opp håpet om at den framforhandlede endringen av polsk lovgivning faktisk vil styrke den polske rettsstaten så mye at den vil leve opp til EUs standarder. I stedet forsøker EU å få landet til å bevege seg i riktig retning. Dette innebærer blant annet at suspenderte dommere kan komme tilbake og gjenoppta arbeidet sitt. Det innebærer også at myndigheten til å disiplinere dommere blir overført til den høyeste forvaltningsdomstolen (selv om dette ikke er tillatt i henhold til den polske grunnloven). Og det innebærer at man innfører en «troverdighetstest» for de «nye dommerne» som har blitt valgt i strid med loven.

Disse endringene er langt fra det EU opprinnelig ønsket, nemlig en reversering av reformene som gjorde det mulig for PiS å ta kontroll over den konstitusjonelle domstolen og den nasjonale kommisjonen som utnevner dommere.

Det er som om man skulle spørre jule-kalkunen hva den mener man burde ha til middag på julaften.

Den polske opposisjonen, som har hjulpet myndighetene av patriotiske grunner, er heller ikke ansvarlig for at Polen ikke får tilgang på pandemipengene. Problemet ligger hos de som styrer landet — PiS og partiets koalisjonspartnere. Kompromisset man har kommet fram til med EU, har ikke blitt godkjent fordi justisminister Zbigniew Ziobro og hans mini-parti — som kun har støtte blant 0,7 % av velgerne i Polen — og president Andrzej Duda har strødd sand i maskineriet.

For det første ville ikke Ziobro si ja til noen avtale med EU fordi han har markert seg som en sterk kritiker av EU. Han har tidligere snakket svært nedsettende om ethvert kompromiss, omtalt som et svik mot fedrelandet. Samtidig har ikke Kaczyński villet kaste Ziobro ut av regjeringen, fordi han trenger å bevare samholdet innad i koalisjonen fram mot det kommende valget. Det var kun takket være opposisjonen at PiS klarte å få stor nok støtte i parlamentet til å få de relevante lovforslagene godkjent.

Men nå har Duda gjort opprør. Han vil åpenbart beholde sin urettmessige «rett» til å utpeke dommere. Han har nektet å signere lovforslaget og har i stedet sendt det videre til den konstitusjonelle domstolen. Med dette har han skapt et politisk kaos, fordi den samme domstolen som vil avgjøre om de foreslåtte endringene er i strid med grunnloven i seg selv er i strid med grunnloven. Det er som om man skulle spørre jule-kalkunen hva den mener man burde ha til middag på julaften.

Valget kan bli en folkeavstemning som dreier seg om Polen bør motta 160 milliarder euro eller ikke.

Og ikke nok med det. Like absurd er det at dommerne i den konstitusjonelle domstolen krangler seg imellom. Striden dreier seg om hvem som skal lede domstolen. Dagens domstolspresident er Julia Przyłębska. Mens enkelte av dommerne mener at hennes presidentskapsperiode utløp i 2022, mener hun selv at den slutter i 2024. Og dagens lovverk gir ikke grunnlag for regelrett løsning på stridighetene. Polens politiske ledere har gått seg vill i sin egen juridiske jungel. Tusenvis av dommere har blitt valgt på feilaktig vis. Og dermed er det flere millioner kjennelser som kan bestrides.

Polske myndigheter har kastet landet ut i et rettslig kaos. Dermed vil ikke landet motta penger fra EUs krisefond før valget i høst. Dette kan gi opposisjonen store fordeler. Valget kan bli en folkeavstemning som dreier seg om Polen bør motta 160 milliarder euro eller ikke. Så langt har ikke denne saken påvirket velgernes preferanser. Den enorme summen, i likhet med de stadige endringene av loven, er muligens for abstrakt til at denne saken motiverer ordinære innbyggere. I så fall kan vi forvente at PiS vil fortsette å forandre alt slik at alt kan forbli det samme.

Oversatt av Marius Gustavson 

Copyright: Project Syndicate, 2023.
www.project-syndicate.org