FOTO: Lise Åserud / NTB

Røkke og rikingene

Milliardær og Aker-investor Torstein Tvenge mener det er «helt forferdelig» å bo i Norge nå. Ikke rart en av landets rikeste flytter, liksom.

En av reaksjonene på nyheten om at Kjell Inge Røkke flytter til Sveits, kommer fra milliardær og investor Torstein Tvenge, som ifølge Dagens Næringsliv mener at Norge er blitt «et mørkt sted» etter at Støre og Vedum & co inntok regjeringskontorene.

Det er mulig du må være blant de rikeste i landet for å mene nettopp det. De har nemlig levd godt på Solberg-regjeringens skattekutt, som også har vært fulgt av en rekke kutt i velferden for de som har minst. Nå som Norge visstnok har blitt så forferdelig å bo i, kan vi jo se på hva Støre-regjeringen har gjort det lille året de har sittet med makta:

Den rødgrønne regjeringen har reversert Solberg-regjeringens kutt i brillestøtte for barn.

Den rødgrønne regjeringen har fjernet Solberg-regjeringens karensår for AAP-mottakere.

Den rødgrønne regjeringen har innført gratis kjernetid i SFO for førsteklassinger, og gratis fulltidsplass for 5 500 førsteklassinger fra familier med lav inntekt. Maksprisen på barnehageplass, som økte hvert år under Erna Solberg, er redusert for første gang siden 2006.

Den rødgrønne regjeringen har økt satsen for sosialhjelp, og økt bostøtten ut året.

Med den rødgrønne regjeringen holdes barnetrygd utenfor beregning av sosialhjelp.

Kuttet i uføres fribeløp er reversert, og barnetillegget for uføre er gjeninnført.

I dette landet får arbeidsløse feriepenger på dagpenger.

Mørkt og forferdelig?

Åtte år med blåblå regjering ga 36,5 milliarder i skattelette. Det kunne ha finansiert 202 000 barnehageplasser eller 46 000 lærere, ifølge Faktisk.no. De tusen rikeste fikk skatten redusert med halvannen million under Solbergs tid ved makta.

Det bor 200 000 dollarmillionærer i Norge – vi er på 20. plass på listen over dollarmillionærer i verden. Ultramillionærene (de med formue på minst 30 millioner dollar) har økt formuen sin jevnt og trutt de siste årene. Alle Norges 400 rikeste er milliardærer, og ifølge Kapital slår deres samlede formue alle tidligere rekorder.

Vi får tenne et lys for dem i denne mørke tiden.