FOTO: RossHelen / Canva

Smak og ubehag

Klimakrisa truer Europas identitet.

I Milan Kunderas roman «Identitet» begynner Jean-Marc å skrive anonyme beundrerbrev til sin kjæreste Chantal etter at hun forteller ham at menn har sluttet å snu seg etter henne på gata. Chantal frykter at hun ikke lenger er attraktiv. Brevene er ment å styrke hennes sensuelle selvtillit, men snart forvandler eksperimentet seg til en negativ spiral av usikkerhet, misforståelser og sjalusi.

Hva har dette med gastronomi å gjøre, kan du spørre. Vel, veldig mye.

Hva skjer med den oppblåste franskmannens selvbilde når champagnen smaker lubbent, ubalansert og alkoholrikt, som en fallert diva, sammenlignet med en frisk, livlig og elegant britisk musserende?

Det kommer fram i vinveteran Per Mælengs ferske bok «Viner og steder». Boka handler om utviklingen i vinverden de siste tiårene. Og da er det én markant endring som peker seg ut, nemlig klimaendringene. Klimaet har endret alt. Når 70-åringen skal vurdere en vins kvalitet i dag, i motsetning til tidligere, dveler han ikke bare ved terroir, årgang og kompleksitet, men han inkluderer menneskene bak skaperverket. Så når hele årganger blir ødelagt på grunn av vårfrost, så gråter han ikke på grunn av den tapte flaska med grand cru, men fordi folka bak får levebrødet sitt ødelagt.