Kollegaen er brått syk, og du må overta dagens foredrag. Ingen grunn til panikk – det finnes nødhjelp som får deg gjennom dette!
Mange har opplevd det: Den som skulle representere virksomheten på et seminar, har plutselig blitt syk eller fått et viktigere oppdrag.
På få dagers – eller i verste fall timers – varsel må du klare å få sammen et foredrag som fungerer, og gjøre deg klar til framføring.
Fungerer start og slutt, er det ofte dét som fester seg.
Har du flaks, finnes det et manus eller en PowerPoint som kan brukes som utgangspunkt. Men den må også tilpasses. Jeg opplevde for litt siden at kollegaen som var stand-in valgte å si at «dette skulle egentlig noen andre ha sagt, men jeg kan lese opp PowerPoint-ene», og så gjorde hun nettopp det. Det fungerte selvsagt ikke.
Om dette skulle blitt bra, måtte hun tatt eierskap til presentasjonen og framført den som sin. Her er det «fake it till you make it» som gjelder, ikke overdreven ærlighet.
Tre triks for raske foredrag
Ofte har du ikke noen ting å låne fra. Når nøden er ute og starttidspunktet nærmere enn du liker å tenke på, er dette hva du kan gjøre:
1. Lag budskap: Bestem budskap utfra gitt tittel og tema, og lag en start og en slutt tilpasset det. Fungerer start og slutt, er det ofte dét som fester seg hos tilhørerne.
2. Lag struktur: Gi deg selv en enkel struktur for foredraget, og bygg talen rundt denne. For eksempel:
- Test P.R.E.P.-strategien (Point. Example. Point). Si hva poenget ditt er. Begrunn og argumenter. Del et eksempel, gjerne i historieform, som underbygger poenget ditt. Oppsummer og konkluder med poenget ditt en gang til, for å sikre at det sitter.
- Tegn opp situasjon, problem og løsning (eventuelt også en for/mot-del, om tiden strekker til).
- Bruk 5W-modellen (Who, What, When, Where & Why): Snakk om temaet ved å adressere hvem, hva, når, hvor og hvorfor. Hvem angår dette? Hva handler det om? Når skjer det noe her – er det en prosess eller anledning som er viktig? Hvor skjer dette? Hvorfor har det betydning?
3. Kutt ned på taletiden: Kort inn på selve delen for foredrag, og lag en lengre spørsmål og svar-seanse i stedet.
Snakk om det du kan
En venn ga meg rådet før en muntlig eksamen om å snakke om det jeg kunne. Så hvis de spurte om mus, og det jeg var god på var elefanter, skulle jeg bare lage en bro over til mitt tema, som «elefanter er mye større en mus» – og så kjøre på med å vise at jeg faktisk hadde interessant kunnskap om noe. Riktignok om noe annet, men fortsatt interessant.
Si aldri «Jeg er litt dårlig forberedt»!
Lag en overgang fra det som er temaet, til det du faktisk kan noe om, dersom dagens tema ikke er helt innenfor din portefølje.
Slik kan du framføre i hvert fall deler av talen med et ekte engasjement og troverdighet. (Temaforskyvningen må selvsagt være noenlunde innenfor det som er dagsorden hvis dette skal virke. De som satser på sitt eget gamle foredrag om noen helt annet, oppleves som litt respektløse.)
Viktig huskelapp til slutt: Si aldri «Det var ikke meg som skulle vært her i dag» eller «Jeg er litt dårlig forberedt»!
Det gir ikke godvilje og sympati fra salen – det virker bare som en advarsel om at det som kommer, ikke er noe å se fram til, og det i grunnen er liten grunn til å høre etter.
(
Kommentarer