Donald Trump
FOTO: AP Photo/Evan Vucci, File

Trumps kupp

Mens USAs gater går opp i flammer, går mange redde amerikanerne og venter på et statskupp.

Den perfekte stormen har truffet USA: Borgerrettsopptøyene fra 60-tallet, 30-åras dype depresjon og drapsmaskinen spanskesjuken pågår i en og samme uke. Drapet på George Floyd ble dråpen som førte til at det mektige landet ikke lenger framstår som et stabilt demokrati.

Meningsmålinger de siste dagene viser at stadig flere tror Trump kommer til å tape valget i november.

Amerikanerne er sinte og redde, og misnøyen med president Trump sprer seg. En rekke meningsmålinger de siste dagene viser at stadig flere tror han kommer til å tape valget i november. Da blir det demokratenes Joe Biden som skal innta Det hvite hus. Men mange amerikanere er livredde for at det ikke skal bli noe av, uavhengig av valgresultatet.

Dersom Trump taper valget, tror de han kommer til å nekte å gi fra seg makten. Jeg har snakket med flere amerikanere de siste dagene. Mange er fullstendig overbevist om at det er lite sannsynlig at et fredelig, demokratisk valg bli gjennomført, og resultatet akseptert. Dette er ikke viltre konspirasjonsteoretikere, men helt vanlige folk. Hvordan havnet vi der?

Dette er ikke viltre konspirasjonsteoretikere, men helt vanlige folk.

Disse tankene er ikke tatt ut av lufta. Seriøse medier har skrevet om problemstillingen. Det trekkes fram en rekke årsaker til frykten for et kupp.

For det første er det Trumps gjentatte angrep på de såkalte «post-stemmene».

Trumps angrep på poststemmer reiser muligheten for at dersom han taper i november, kommer han til å avvise at valget er legitimt, skriver jusprofessor Lawrence Douglas i The Guardian.

Post-stemmene har vært et sentralt tema for Trump på Twitter. 26. mai skrev presidenten: Det er INGEN MÅTE (NULL!) at post-stemmer vil være noe annet enn grunnleggende bedragerske. Postkasser vil bli ranet, stemmesedler forfalsket & til og med illegalt printet ut & bedragersk undertegnet… Dette vil bli et rigget valg. Aldri! (min oversettelse)

Trumps angrep på poststemmer reiser muligheten for at dersom han taper i november, kommer han til å avvise at valget er legitimt

Laurence ser dette som langt mer illevarslende enn Trumps mange angrep på enkeltpersoner. Trump angriper integriteten i den amerikanske valgprosessen, der tillit er nøkkelen til en stabil demokratisk orden. Laurence mener dette ikke er en distraksjon, som mange av Trumps utspill er, men et politisk angrep.

De fleste post-stemmer i USA avgis i urbane områder der demokratene får flest stemmer. Gjennom sine gjentatte angrep på disse stemmene, mener Laurence at Trump forsøker å etablere et grunnlag for å avvise et valgresultat som går i presidentens disfavør.

«Vi må forberede oss på at Donald Trump avviser valgresultatet, skriver Brian Klaas i Washington Post: «Siden 2017 har det vært så mange hendelser i amerikansk politikk som tidligere ville vært utenkelige. Det sjokkerende er ikke lenger overraskende, det er snarere rutine, under Donald Trumps styre.»

Han spør hva som vil være mest overraskende hvis Trump taper valget: At han aksepterer nederlaget og gratulerer motstanderen, eller at han hevder å være offer for et rigget valg, og et komplott fra den såkalte «deep state». For den amerikanske statsviteren fra Minnesota er svaret ganske klart.

 Vi må forberede oss på at Donald Trump avviser valgresultatet

Klaas understreker at Trumps påstander er løgner. Valgsvindel er et lite problem i USA. En omfattende studie fant 31 tilfeller av velgerbedrageri blant mer enn 1 milliard stemmesedler fra 2000 til 2014.

Frykten for et kupp i USA blir større av at Trump den siste tiden har bedt sine tilhengere reise seg mot lokale myndigheter som fulgte de offisielle smittervernrådene i USA. Da væpnede militser stormet en rekke delstatsforsamlinger i protest, kalte Trump dem for «very good people».

Klaas spør hva som vil skje dersom Trump taper valget, men hevder på Twitter at han faktisk har vunnet. Det er ikke vanskelig å se hvor dødelig det kan bli, skriver Klaas.

Alt dette skjer mot en bakgrunn der både Trump og de nyhetsmediene som støtter ham, i lang tid og til stadighet bruker ordet kupp om ulike former for kritikk og tiltak mot presidenten.

Trump og de nyhetsmediene som støtter ham, i lang tid og til stadighet, bruker ordet kupp om kritikk og tiltak mot presidenten.

Også Trumps oppfordring til å sette inn militæret mot sitt eget folk når de demonstrerer mot rasisme og drapet på George Floyd, gjør at de som er redde for et statskupp i USA blir styrket i sin frykt.

Ifølge kilder har Trump uttalt: “We need 10,000 troops up here [in Washington]. I want it right now.” Trump er dessuten beryktet for sine angrep på andre valgte politiske ledere i USA. De siste dagene har han hatt en voldsom konflikt med Washingtons ordfører, som har bedt ham trekke tilbake tusenvis av medlemmer av nasjonalgarden, og klaget over uidentifiserte, anonyme væpnede enheter som opererer utenfor politiets kontroll i USAs hovedstad. Det har ført til at folk frykter at et kupp kan komme nå snarere enn senere.

Det finnes en lang rekke argumenter som taler for at USA ikke blir rammet av et statskupp. Men det er heller ikke overraskende at sosiale medier renner over av engstelse. Et land der den sosiale kapitalen er tynnslitt av enorme og stadig økende økonomiske forskjeller, institusjonalisert rasisme, der krise følger krise, er ikke et godt utgangspunkt for et stabilt demokrati. Og for dem som ikke ser på demokrati som et viktig gode, men noe som står i veien, kan det å skape ustabilitet og kupp-frykt være et viktig skritt på veien til mer makt.

Vi har vanskelig for å forestille oss at dramatiske samfunnsomveltninger kan skje i vestlige demokratier

Vi har vanskelig for å forestille oss at dramatiske samfunnsomveltninger kan skje i vestlige demokratier. Vi tenker jo at de ligner på oss, og at det aldri kunne skjedd her. Mange amerikanere ser det åpenbart annerledes. Det er skremmende og forståelig.

Innlegget er også publisert i Dagsavisen.