FOTO: NTB/AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Tyven, tyven

Mark Zuckerberg bryter ikke bare med personvernregler – han tar en «double irish» og unndrar skatt som en ekte skurk.

Helt siden 2007 har han stjålet en bit av livene våre. Og han er blitt en av verdens aller mektigste.

For meg er han en bølle, en skurk, en skatteunnasluntrer og en som river ned den norske velferdsstaten for hver dag som går.

Han gjør oss ikke bare til analfabeter. Han gjør oss også til fiender.

Det er på grunn av han at jobben min blir mer usikker for hver eneste dag. Det er på grunn av han at jeg har sett de aller flinkeste journalistene stå med en pappeske og rydde pulten. Det er på grunn av han at færre og færre unge klarer å lese ordentlig.

Les også: Velkommen til buret som er med deg overalt

Han gjør oss ikke bare til analfabeter. Han gjør oss også til fiender, med algoritmene sine, som fremmer innlegg som gir sterke reaksjoner – fremfor refleksjoner.

Han har sørget for at nyhetssaker ikke lenger kommer opp i nyhetsfeeden, og norske mediehus, som andre mediehus der ute, spiller bare med. De fortsetter å putte penger i lomma hans, og tilpasse seg hans nye regler hver dag. Fremfor å vise han ryggen, så slikker de ryggen hans. De skriver til og med brev til han som starter med «kjære». De kutter frivillig i stillinger i sin egen bedrift, og gir han mulighet til å ansatte flere i sitt konsern – mens han unndrar store mengder skatt. Både her i Norge og andre land. Han svever over oss, og virker nærmest uangripelig.

Nå opptrer Datatilsynet som Zorro, når de svinger kården mot Metas misbruk av nordmenns persondata til overvåkingsbasert reklame.

Men det norske Datatilsynet klarer å stå opp mot giganten. Mark Zuckerberg og Meta saksøker det norske Datatilsynet for andre gang. Denne sommeren kom nemlig Datatilsynet med et midlertidig forbud om bruk av persondata til markedsføring mot Meta. Ifølge deres egne nettsider saksøker Zuckerberg og Meta dem for andre gang, i hensikt å få dem til å stoppe vedtaket, og å få slippe å betale 1 millioner kroner daglig. Dette gjelder tilbake til 14. august. Rettssaken vil skje en gang i 2024, skriver Datatilsynet.

Zuckerberg er «bare» verdens 16. rikeste mann, med en formue på «bare» 64,4 milliarder. Det er langt over halvparten av Oslo kommunes budsjett for ett år, og budsjettet for Trondheim kommune for seks år.

Han er blitt saksøkt av amerikanske IRS, for å ha unndratt skatt – blant annet fordi Facebook bruker det irske datterselskapet Facebook Holdings Limited. Dette kalles å ta en «double irish» på skurkespråket:

For å si det veldig enkelt: Mark Zuckerberg stalker oss, i tillegg til å være en ekte skurk.

Facebook har nemlig, som de fleste amerikanske teknologiselskaper, et datterselskap i «skatteletteparadiset» Irland, som har en mye lavere selskapsskatt enn de aller fleste land. Men det stopper ikke der: Facebook Holdings Limited har konto på Cayman Islands, som er helt skattefritt.

Nå opptrer Datatilsynet som Zorro, når de svinger kården mot Metas misbruk av nordmenns persondata til overvåkingsbasert reklame. For å si det veldig enkelt: Mark Zuckerberg stalker oss, i tillegg til å være en ekte skurk. Så får vi håpe at det norske rettsvesenet er sterkere enn giganten Meta.

I mellomtida snakkes vi på Facebook, hvor vi som regel diskuterer dette. Husk å gi meg en «like».

Teksten ble først publisert i Dagsavisen 27. oktober 2023.