trump donald
FOTO: NATO/Flickr cc

Vi lever alle i Trumps verden

Da var han tilbake. Donald Trump er fortsatt akkurat som vi kjenner ham – og har fryktet.

Var det en romersk hilsen, eller bare et forsøk på å dele hjertet sitt med Maga-verden der ute i salen? En åpenbar lefling med nazismen eller bare en utrolig teit måte å bevege armen på?

Trump meldte USA ut av Verdens helseorganisasjon

Ikke vet jeg, og heller ikke alle andre som hardnakket mener å vite hva det var Elon Musk, Tesla-gründer, sosial mediemogul og fortsatt relativt fersk i rollen som Donald Trumps bestevenn og kjæledegge, faktisk gjorde på scenen i Capital One Arena i Washington, DC der han tok imot massenes hyllest under Trump Worlds feiring av seg selv i går.

Det som derimot er helt sikkert, er at allerede fra dag én i rollen som USAs 47. president preger Donald Trump og hans allierte hele vår tankeverden. Som forrige gang, da Trump var USAs 45. president fra 2017 til 2021, dras all energi og oppmerksomhet mot mannen og hans hoff og handlinger. Det blir liksom ikke luft igjen, være seg i rommet eller i noen av alle oss andre, vi som må pent finne oss å leve i Trumps verden, til noe annet.

Vi er mange som har gruet oss til 20. januar 2025, til Trumps tilbakekomst. Vi visste jo hva som ville komme. Og det kom, i full mon. Nå er tonen satt for de neste fire årene. Det er bare å holde seg fast og håpe at vi kommer noenlunde helskinnet ut på den andre siden.

Trump meldte USA ut av Verdens helseorganisasjon.

Nynazistene jubler, venstresiden er i harnisk og Maga-folket ler. Men det var selvsagt ikke Elon Musks bisarre opptreden som var det viktigste som skjedde i Washington i går. Kaoset rundt Trump er ille nok for vår felles mentale helse og vår evne til å skille skit fra kanel, men det er den amerikanske presidentens politikk som først og fremst vil prege USA, Amerika, verden og Norge framover.

Og politikk var det mye av på dag én av Trump.

Det var varslet at Trump ville handle allerede fra første stund. Selv hadde han forberedt verden på at han kom til å være «diktator for én dag». Det er likevel litt av en smørbrødliste han slengte i fanget på oss utover kvelden og natta norsk tid.

Selvsagt meldte Trump USA ut av Parisavtalen, altså rammeverket som forplikter verdens land til felles innsats for å hindre total klimakollaps. Det var forhåndsannonsert og varslet, og dessuten er det ikke første gang Trump har meldt USA ut av avtalen. 20.000 mennesker på plass i arenaen jublet høylytt da Trump signerte ordren.

Forrige gang Trump meldte USA ut av Parisavtalen, var det sjokkerende. Nå er det som forventet. Det sier ganske mye om verden i januar 2025. At grepet nærmest er for en liten detalj å regne sammenlignet med mange av de andre Trump rakk å gjøre i løpet av sine første timer som president, sier enda mer.

Han hadde selvsagt også plass til kulturkrig.

Alt skjedde på et lite skrivebord på scenen i Capital One Arena, og var nøye regissert for å vise den handlekraftige Trump. «Kan dere se for dere Joe Biden gjøre dette?», spurte han underveis, før han sprutet ut nye dekreter og presidentordrer.

Trump meldte USA ut av Verdens helseorganisasjon. Han benådet 1500 personer som var involvert i stormingen av kongressen 6. januar for fire år siden, da Trump nektet å akseptere valgnederlaget og tilhengerne hans fulgte opp med å angripe hjertet i det amerikanske demokratiet. Han omgjorde ambisjonen om flere elbiler, sa nei til vindkraft og ja til olje, omgjorde avtroppende president Joe Bidens avgjørelse om å slette Cuba fra terrorlista, erklærte en nasjonal krise på grensa mot Mexico i sør, utfordret loven som sier at alle som blir født i USA har rett til statsborgerskap, kategoriserte narkokartellene i Mexico som terrororganisasjoner. Og så videre.

«Stakkars Mexico. Så langt fra Gud, så nært USA», sier et munnhell i USAs naboland i sør. Sjelden har det vært mer sant enn akkurat nå. Det vil hope seg opp med enda flere migranter på grensa mot USA. Arbeidet med grensemuren, som i dag dekker rundt en tredel av grensa, skal fortsette, erklærte Trump, noe som vil gjøre det enda vanskeligere for Mexico å håndtere strømmen av mennesker som ikke kommer seg over muren, men blir boende på mexicansk side. På toppen av det hele kommer en trussel om at USA vil kunne angripe narkobandeterrorister inne i landet. Og ennå venter vi på de lovede massedeportasjonene av folk uten lovlig opphold i USA. Mange vil ende i Mexico, uansett hvor de kommer fra.

USAs nye storhetstid, en gyllen æra, begynner nå, lovte Trump i sin tiltredelsestale.

Nyhetene for resten av Amerika utenfor USA er heller ikke gode. Trump vil ta tilbake kontrollen over Panamakanalen og har innsatt hauker i nøkkelposisjoner med ansvar for verdensdelen. Amerika skal igjen bli USAs bakgård, tydeligvis. Resten av verden skal betale toll for å selge varer til USA, og Danmarks Grønland-skvis ble på ingen måter mindre presserende etter at Trump igjen uttrykte et ønske om å utvide USAs territorium og snakket varmt om den store øya i Atlanterhavet.

Han hadde selvsagt også plass til kulturkrig. USA anerkjenner nå bare to kjønn. Mexicogolfen heter plutselig Amerikagulfen, og fjellet Denali i Alaska fikk tilbake navnet Mount McKinley. Trolig bare fordi Trump kan.

Utover den politiske handlekraften og maktdemonstrasjonen ved innsettelsen, der de rikeste og største tek-herrene sto i første rekke, var det mange store ord. Selvsagt. Trump ble reddet av Herren selv, som en Guds utvalgte, da han overlevde attentatforsøket i fjor sommer, kunne han melde. Og som Guds utvalgte og Space X-sjef Elon Musks bestevenn vil han plante USAs flagg på Mars.

USAs nye storhetstid, en gyllen æra, begynner nå, lovte Trump i sin tiltredelsestale. For de aller fleste av oss andre vil det nok først og fremst handle om å klamre oss fast som best vi kan i kaoset. Der vi prøver å se gjennom distraksjonene for å få øye på politikken som endrer verden som vi kjenner den i rasende fart.

(Teksten ble først publisert i Dagsavisen.)