Julequiz
FOTO: Illustrasjon av Agenda Magasin

Agendas julequiz 2019 – med fasit

De fleste spørsmålene er hentet fra tankesmien Agendas interne julequiz.

Vil du ta quizen først, uten å se svarene – klikk her.

 

1. Tidlig i desember slo den amerikanske identitetspolitikken ut i full blomst i Norge gjennom den såkalte «war on christmas», og KrF-leder Kjell-Ingolf Ropstad publiserte følgende på Facebook: «Dette blir for dumt. I Norge feirer vi jul. Enig?». Men i Norge feiret vi jul også FØR landet ble kristent. Hva var navnet på den opprinnelig norrøne feiringen hvor man utførte et offerritual en gang mellom november og januar?

Jol/jolablot

2. I samme periode var mediebildet også preget av kronprinsesse Mette-Marits ukritiske treff med Jeffrey Epstein i perioden 2011-2013. Dette var tydelig i hans interesse for å bygge seg et image som filantrop. Filantropi kommer fra to greske ordene filos og anthropos. Hva betyr disse to ordene?

Filos=venn, anthropos=menneske

3. Vi holder oss i språkets verden. «Klimabrøl» ble i desember kåret til årets nyord av Språkrådet. Men hvilket distriktopprørske ord kom på andreplass?

Bunadsgerilja

4. Etiopias statsminister Abiy Ahmed ble i desember overrakt Nobels fredspris. Prisen deles ut av Nobelkomiteens leder. Hva heter hun?

Berit Reiss-Andersen

5. Så mange som åtte av ti personer mener det kan bli litt mye kjøpemas i førjulstida, likevel viste prognoser fra DNB tidlig i desember at nordmenn vil bruke 425 kroner mer på julegaver i år enn i fjor. Hvor mye planlegger hver enkelt av oss å bruke i snitt på julegavehandelen i år, ifølge denne målingen? 4980, 6570 eller 7850 kroner?

6750 kroner

6. Mina Gerhardsen ble i år ny generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen og tok dermed over etter en profilert SV-politiker, som var leder for Sosialistisk ungdom fra 1990 til 1992, og statssekretær i Kunnskapsdepartementet fra 2005 til 2011. Hva heter hun?

Lisbeth Rugtvedt

7. I år kom den første HBO-serien som er produsert i Norge. Hva heter den?

Beforeigners

8. I høst har vi fått gleden av å følge Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes på dansegulvet i TV-programmet Skal vi danse. De to røk ut ganske tidlig i konkurransen, men kunne i TV-programmet som følger danse-deltakerne utenfor de ordinære sendingene avsløre at de har nok å henge fingrene i. Hva heter dette TV-programmet og hva avslørte paret?

Programmet heter Dansebobla. Avsløringen var at paret hadde kjøpt hus i Halden.

9. I år døde Anne Grete Preus. Hva heter hennes kanskje mest kjente plate, som hun fikk tre spellemannspriser for i 1994 (årets kvinnelige artist, årets album og årets hit)?

Millimeter

10. I 2019 har mediebildet vært preget av flere minnerike og tidvis sprø politiske saker. Hvilke (sprø) saker tilhører følgende tre sitater?

«I Oslo har vi nå 350 ansatte syklister som hver eneste dag leverer restaurantmat på døren med sykkel som fremkomstmiddel. Derfor ville vi slå et slag for alle byens syklister, selv om vi foreløpig ikke leverer annet enn mat».

“Vasesaken” – sitatet var budselskapet Foodoras svar, via en reklame, på Christian Tybring-Gjeddes uttalelse om at han ikke kunne sykle hjem med en vase fra Glasmagasinet.

«Iblant ser vi dere gjennom soveroms­vinduene: purketryner, kutryner, håpets rotspisende parasitter.»

“Warasaken” – sitatet er hentet fra teaterstykket Ways of seeing, som utløste saken med påstått hærverk og trusler mot daværende justisminister Tor Mikkel Waras hus.

«En tillitsvalgt reagerte og sa ifra. Jeg følte det som min plikt å si ifra.»

“Bar Vulkan-saken” – sitatet er fra Knut Sandli, nestleder i Fagforbundet sykehus og helse Oslo, som sendte bekymringsmelding til Arbeiderpartiet etter å ha sett videoen med Trond Giske på bar i Oslo.

11. Antallet journalister som blir drept på jobb øker over hele verden, også i Vesten. I høst ble historien og trolig gjerningspersonene bak bilbomben som drepte journalisten Daphne Caruana Galizia i 2017, rullet opp. Hvilket land var hun ifra?

Malta

12. Tidlig i desember la EU-kommisjonen fram sitt veikart for et klimanøytralt EU innen 2050 – A European Green Deal. Hvor mange prosent foreslår kommisjonen at EU skal kutte i klimautslippene innen 2030 og hva heter kommisjonens nye, kvinnelige president som la fram forslaget?

50-55 prosent. Lederen heter Ursula von der Leyden.

13. Sudans tidligere president Omar al-Bashir ble 14. desember dømt til to års fengsel for korrupsjon. Han har sittet i fengsel i hovedstaden Khartoum siden han ble tvunget til å gå av tidligere i år. Han rømte altså ikke landet slik mange andre diktatorer har gjort før ham. Kanskje er det fordi Sudan er et så stort land? Faktisk Afrikas tredje største. Hvilke to er størst (i areal)?

Algerie og Kongo

14. I desember holdt radioprogrammet P3-morgen sin siste sending, med stort liveshow i Operaen i Oslo. Hva heter de tre programlederne?

Ronny Brede Aase, Silje Nordnes og Markus Neby

15. Nevn tre av de ni filmene som har vunnet Oscar for beste film side 2010.

Vinnerne (fra 2010 og framover): Kongens tale, The Artist, Argo, 12 Years a Slave, Birdman, Spotlight, Moonlight (da La La Land først ble feilaktig utropt som vinner), The Shape of Water, Green Book

16. Det er et politisk press fra blant andre ICAN, Røde Kors, AUF og andre til å få Norge til å signere forbudet mot atomvåpen. Men selv om flere partier ønsker dette, er det ennå ikke flertall for et slikt vedtak på Stortinget. Hvilke ni land har atomvåpen i verden i dag?

USA, Russland, Storbritannia, Frankrike, Kina, India, Pakistan, Nord-Korea og Israel

17. Greta Tunberg ble nylig kåret til Person of the Year av TIME. Men visste du at hun har et mellomnavn som hun deler med en kjent tegneseriefigur? Hvilken?

Tintin

18. Ranger disse fem LO-forbundene etter størrelse (antall medlemmer i 2018):

  • Fellesorganisasjonen
  • Norsk Tjenestemannslag
  • Handel og Kontor
  • Postkom
  • Industri og Energi

Fra størst til minst: Handel og kontor (70 000 medlemmer), Industri Energi (58 000), Norsk tjenestemannslag (50 000), Fellesorganisasjonen (27 000), Postkom (18 000)

19. I høst opplevde ukeavisen Morgenbladet opplevd det som vel må kunne kalles en krise, som resulterte i at ansvarlig redaktør måtte gå av. Hva heter hun og hvor mange kvinnelige redaktører har Morgenbladet hatt før henne?

Anna B. Jenssen. Hun var første kvinnelige redaktør (altså null).

20. Dag Herbjørnsrud er en av forfatterne på årets høstliste til forlaget Res Publica (som er del av Agenda-familien). Hvilken kjent norsk forsker og samfunnsdebattant handler samtaleboka Gå inn i din tid om?

Thomas Hylland Eriksen

21. En annen av Res Publicas utgivelser dette året har vært boka Pengeland. Den fikk i høst ny aktualitet da DNB ble fersket i nok en skatteparadis-skandale. Med hjelp fra den norske banken overførte det islandske selskapet Samherji millioner av kroner via Dubai og Marshalløyene til Namibia. Hva heter hovedstaden i Namibia?

Windhoek

22. Sp, MDG, Ap, SV og Rødt gikk samlet fram 4,0 prosentpoeng fra kommunevalget i 2015 til valget i år. Også valgdeltakelsen økte. Hvor mange prosent av de stemmeberettigede i Norge stemte?

64,7 prosent

23. Varegiganten IKEA fikk fra enkelte hold hard kritikk interiørserie «vinterfest». Hvilken norsk politiker hisset seg opp på Facebook og sa han ikke ville legge igjen en krone hos IKEA?

Per-Willy Amundsen (Frp)

24. Fra 2 til 13 desember ble det 25. globale klimatoppmøtet i rekken arrangert. Møtet forkortes COP. Hva står COP for?

Conference of the Parties

25. Møtet måtte flytte fra Santiago i Chile til Madrid, etter demonstrasjoner og opptøyer i landet. Hva var det regjeringen i Chile gjorde som førte til at folk ble sinte og tok til gatene?

Regjeringen økte prisene på kollektivtransport

26. Hvilken mye omtalte person står bak sitatet: «Jeg visste at tvillingtårnene ville falle to år før 911, men enhver har sin egen vei, og man må akseptere sin skjebne»?

Shaman Durek

27. Rett før jul gikk én statsråd ut, en byttet plass og én kom inn i regjeringen. Hva heter Frp-politikeren som gikk av som olje- og energiminister?

Kjell Børge Freiberg

28. Og hva heter den nye folkehelseministeren?

Terje Søviknes

29. Hvem erklærte uka før jul i et offentlig brev at de tiltalte i hekseprosessene på 1600-tallet hadde en mer rettferdig rettergang enn han selv nå opplever?

Donald Trump, i et brev til Demokratenes Nancy Pelosi

30. Kanskje ligger boka til Shaman Durek, prinsesse Märtha Louises kjæreste, under juletreet, kanskje ikke. Hva heter boka, som ble gitt ut på norsk i høst, etter at forlaget først trakk den fra markedet?

Spirit Hacking: Shamanic Keys to Reclaim Your Personal Power. Eller på norsk: Sjamanens reise. Her kan du gjenvinne din personlige kraft, skape indre forvandling og bli et lys i verden

 

Vil du ha mer quiz? Se listen med relaterte artikler under.