Julequiz
FOTO: Illustrasjon av Agenda Magasin

Agendas julequiz 2019

Svar julen inn med aktuell, politisk orientert quiz. Her er 30 spørsmål om alt fra afrikanske presidenter til sjamaner og oscarvinnende filmer. God jul!

Fasit finner du her.

 

1. Tidlig i desember slo den amerikanske identitetspolitikken ut i full blomst i Norge gjennom den såkalte «war on christmas», og KrF-leder Kjell-Ingolf Ropstad publiserte følgende på Facebook: «Dette blir for dumt. I Norge feirer vi jul. Enig?». Men i Norge feiret vi jul også FØR landet ble kristent. Hva var navnet på den opprinnelig norrøne feiringen hvor man utførte et offerritual en gang mellom november og januar?

2. I samme periode var mediebildet også preget av kronprinsesse Mette-Marits ukritiske treff med Jeffrey Epstein i perioden 2011-2013. Dette var tydelig i hans interesse for å bygge seg et image som filantrop. Filantropi kommer fra to greske ordene filos og anthropos. Hva betyr disse to ordene?

3. Vi holder oss i språkets verden. «Klimabrøl» ble i desember kåret til årets nyord av Språkrådet. Men hvilket distriktopprørske ord kom på andreplass?

4. Etiopias statsminister Abiy Ahmed ble i desember overrakt Nobels fredspris. Prisen deles ut av Nobelkomiteens leder. Hva heter hun?

5. Så mange som åtte av ti personer mener det kan bli litt mye kjøpemas i førjulstida, likevel viste prognoser fra DNB tidlig i desember at nordmenn vil bruke 425 kroner mer på julegaver i år enn i fjor. Hvor mye planlegger hver enkelt av oss å bruke i snitt på julegavehandelen i år, ifølge denne målingen? 4980, 6570 eller 7850 kroner?

6. Mina Gerhardsen ble i år ny generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen og tok dermed over etter en profilert SV-politiker, som var leder for Sosialistisk ungdom fra 1990 til 1992, og statssekretær i Kunnskapsdepartementet fra 2005 til 2011. Hva heter hun?

7. I år kom den første HBO-serien som er produsert i Norge. Hva heter den?

8. I høst har vi fått gleden av å følge Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes på dansegulvet i TV-programmet Skal vi danse. De to røk ut ganske tidlig i konkurransen, men kunne i TV-programmet som følger danse-deltakerne utenfor de ordinære sendingene avsløre at de har nok å henge fingrene i. Hva heter dette TV-programmet og hva avslørte paret?

9. I år døde Anne Grete Preus. Hva heter hennes kanskje mest kjente plate, som hun fikk tre spellemannspriser for i 1994 (årets kvinnelige artist, årets album og årets hit)?

10. I 2019 har mediebildet vært preget av flere minnerike og tidvis sprø politiske saker. Hvilke (sprø) saker tilhører følgende tre sitater?

«I Oslo har vi nå 350 ansatte syklister som hver eneste dag leverer restaurantmat på døren med sykkel som fremkomstmiddel. Derfor ville vi slå et slag for alle byens syklister, selv om vi foreløpig ikke leverer annet enn mat».

«Iblant ser vi dere gjennom soveroms­vinduene: purketryner, kutryner, håpets rotspisende parasitter.»

«En tillitsvalgt reagerte og sa ifra. Jeg følte det som min plikt å si ifra.»

11. Antallet journalister som blir drept på jobb øker over hele verden, også i Vesten. I høst ble historien og trolig gjerningspersonene bak bilbomben som drepte journalisten Daphne Caruana Galizia i 2017, rullet opp. Hvilket land var hun ifra?

12. Tidlig i desember la EU-kommisjonen fram sitt veikart for et klimanøytralt EU innen 2050 – A European Green Deal. Hvor mange prosent foreslår kommisjonen at EU skal kutte i klimautslippene innen 2030 og hva heter kommisjonens nye, kvinnelige president som la fram forslaget?

13. Sudans tidligere president Omar al-Bashir ble 14. desember dømt til to års fengsel for korrupsjon. Han har sittet i fengsel i hovedstaden Khartoum siden han ble tvunget til å gå av tidligere i år. Han rømte altså ikke landet slik mange andre diktatorer har gjort før ham. Kanskje er det fordi Sudan er et så stort land? Faktisk Afrikas tredje største. Hvilke to er størst (i areal)?

14. I desember holdt radioprogrammet P3-morgen sin siste sending, med stort liveshow i Operaen i Oslo. Hva heter de tre programlederne?

15. Nevn tre av de ni filmene som har vunnet Oscar for beste film siden 2010.

16. Det er et politisk press fra blant andre ICAN, Røde Kors, AUF og andre til å få Norge til å signere forbudet mot atomvåpen. Men selv om flere partier ønsker dette, er det ennå ikke flertall for et slikt vedtak på Stortinget. Hvilke ni land har atomvåpen i verden i dag?

17. Greta Tunberg ble nylig kåret til Person of the Year av TIME. Men visste du at hun har et mellomnavn som hun deler med en kjent tegneseriefigur? Hvilken?

18. Ranger disse fem LO-forbundene etter størrelse (antall medlemmer i 2018):

  • Fellesorganisasjonen
  • Norsk Tjenestemannslag
  • Handel og Kontor
  • Postkom
  • Industri og Energi

19. I høst opplevde ukeavisen Morgenbladet opplevd det som vel må kunne kalles en krise, som resulterte i at ansvarlig redaktør måtte gå av. Hva heter hun og hvor mange kvinnelige redaktører har Morgenbladet hatt før henne?

20. Dag Herbjørnsrud er en av forfatterne på årets høstliste til forlaget Res Publica (som er del av Agenda-familien). Hvilken kjent norsk forsker og samfunnsdebattant handler samtaleboka Gå inn i din tid om?

21. En annen av Res Publicas utgivelser dette året har vært boka Pengeland. Den fikk i høst ny aktualitet da DNB ble fersket i nok en skatteparadis-skandale. Med hjelp fra den norske banken overførte det islandske selskapet Samherji millioner av kroner via Dubai og Marshalløyene til Namibia. Hva heter hovedstaden i Namibia?

22. Sp, MDG, Ap, SV og Rødt gikk samlet fram 4,0 prosentpoeng fra kommunevalget i 2015 til valget i år. Også valgdeltakelsen økte. Hvor mange prosent av de stemmeberettigede i Norge stemte?

23. Varegiganten IKEA fikk fra enkelte hold hard kritikk interiørserie «vinterfest». Hvilken norsk politiker hisset seg opp på Facebook og sa han ikke ville legge igjen en krone hos IKEA?

24. Fra 2 til 13 desember ble det 25. globale klimatoppmøtet i rekken arrangert. Møtet forkortes COP. Hva står COP for?

25. Møtet måtte flytte fra Santiago i Chile til Madrid, etter demonstrasjoner og opptøyer i landet. Hva var det regjeringen i Chile gjorde som førte til at folk ble sinte og tok til gatene?

26. Hvilken mye omtalte person står bak sitatet: «Jeg visste at tvillingtårnene ville falle to år før 911, men enhver har sin egen vei, og man må akseptere sin skjebne»?

27. Rett før jul gikk én statsråd ut, en byttet plass og én kom inn i regjeringen. Hva heter Frp-politikeren som gikk av som olje- og energiminister?

28. Og hva heter den nye folkehelseministeren?

29. Hvem erklærte uka før jul i et offentlig brev at de tiltalte i hekseprosessene på 1600-tallet hadde en mer rettferdig rettergang enn han selv nå opplever?

30. Kanskje ligger boka til Shaman Durek, prinsesse Märtha Louises kjæreste, under juletreet, kanskje ikke. Hva heter boka, som ble gitt ut på norsk i høst, etter at forlaget først trakk den fra markedet?

 

Her finner du fasiten.

Vil du ha mer quiz? Se listen under!