Kjetil Staalesen.

Arbeid og kapital – ny podcast om verdiskaping

Fast programleder er Kjetil Staalesen.

Hvorfor er det så viktig å eksportere, egentlig?

Kjetil Staalesen og Arvid Moss.
Kjetil Staalesen og Arvid Moss. Foto: Dagsavisen/Emma Zetterstrøm.

Norge har et mål om å doble fastlandseksporten innen 2030. Programleder Kjetil Staalesen møter leder i Nasjonalt eksportråd, Arvid Moss, og spør hvorfor det er så viktig å sende varer og tjenester ut av landet.

I podkasten snakker Moss og Staalesen blant annet om hvordan endringene i USAs utenrikspolitikk kan påvirke dette målet.

Lytt til episoden her, eller søk den opp der du pleier å høre på podkast. Les innledningen under.

 


Dette er Arbeid og kapital, podkasten der jeg, Kjetil Staalesen, snakker med kunnskapsrike folk fra norsk arbeidsliv om verdiskaping.

Da ønsker jeg hjertelig velkommen til denne episoden av denne podkasten. Og i dag har vi med oss ingen ringere enn Arvid Moss.

– Kan ikke du begynne med å fortelle lytterne hvem du er, Arvid?

– Jo, jeg er en sønn av en gårdbruker fra Odalen, for å starte med det enkle. Så har jeg nå i 35 år jobbet i Norsk Hydro, jobbet med aluminium og energi, grønn kraft. Og gjennom det arbeidet, har jeg også engasjert meg i NHO. Jeg var president i NHO i en periode. Nå jobber jeg med eksport gjennom Nasjonalt eksportråd.

– Her er det mye nasjon, Norsk Hydro, aluminium, Nasjonalt Eksportråd. Her mangler det bare flagg og 17. mai.

– Jo, men dette har jeg sterke følelser for. Jeg har lyst til å være med å bidra og legge skulderen til der det er mulig.

– Hvem var du før du begynte med alt dette?

– Å vokse opp på en gård, det er en veldig fin ting. Du lærer å ta ansvar. Vi må hjelpe hverandre for å få resultater. Så hadde jeg foreldre som begge var engasjert i lokalsamfunnet, så jeg har vokst opp med dette. Å bidra, legge skulderen til.

– Tok du over gården eller?

– Nei, det var broren min. Han var eldst. Sånn er det, vet du.

– Sånn er det, ja. Du har hatt mange, viktige roller i norsk næringsliv. Nå oppfatter jeg deg som en slags omreisende evangelist for eksport. Hvorfor det?

– Vi har faktisk nå 640.000 arbeidsplasser som er avhengig av eksport. Det er en femtedel av alle arbeidsplasser i Norge. Det er nesten en tredjedel av arbeidsplassene i privat sektor. Dette er stort. Dette er viktig at vi lykkes med.

– Jeg har alltid vært utrolig interessert i økonomisk historie. Hvis du går tilbake i tid, det var fisken, det var tømre, det var handelsflåten. Så kom vannkraften som vi temmet, og vi klarte å skape produkter ut av det. Gjødsel og aluminium, og så kommer da olje og gassen.

– Dette er en utrolig reise som vi har klart å få til ved bruk av naturressurser. Men vi har også hatt markeder ute som vi har kunnet eksportere til. Dette å bygge verdikjeder ut fra naturressurser, og få bygget kompetanse, det er det som skaper konkurransekraft.

– Dette synes jeg er veldig fascinerende. Når vi skal lykkes i fremtiden, tror jeg det er helt avgjørende at vi vet hva vi er gode til. Vi må huske på at når vi produserer noe i Norge, så blir 50 prosent av verdiskapningen kjøpt av utlandet. De setter pris på det vi gjør. Til gjengjeld bruker vi de pengene til å importere ting som vi ikke er så god til å lage.

– Du er leder av Nasjonalt eksportråd, hva er det egentlig?

– Det er et råd som Jan Christian Vestre oppnevnte da han ble næringsminister. Vi er åtte stykker nå i rådet og vi gir råd til næringsministeren om hvilke områder vi mener vi må satse på. Så bestemmer næringsministeren til syvende og sist, og så langt har regjeringen fullt våre råd om hvilke satsinger vi må ha, med mål om å øke eksporten med 50 prosent. Vi er omtrent i rute.

– Det jeg har brukt som analogi, er at vi må bygge landslag. Vi er så små, vi må klare å bygge landslag i Norge, med en kombinasjon av bedriftene, av regjeringen, av virkemiddelapparatet, og så topper vi det med noen statsråder og kongebesøk av og til. Vi må kjenne hverandres tenkning og strategiene. Du må vite hvor målet er, og så må du ha noen som angriper og et godt forsvar…..