FOTO: Unsplash, Aaron Burden

Årets podcast-gjester anbefaler bøker!

I årets siste episode har vi ringt gjester fra året som har gått og bedt dem anbefale en bok til oss. Eneste kriteriet var at den skulle si oss noe om 2021. Her er fem flotte anbefalinger til julens lesing:

Maria Berg Reinertsen, forfatter og journalist i Morgenbladet: Löpa Varg av Kerstin Ekman

Hvorfor har du valgt denne boken?

Det er en utrolig god bok, av en kjempeflott forfatter som alle burde få mulighet til å bli kjent med.

Hva kan den si oss om 2021? 

Boken handler  om en eldre mann som har levd hele sitt liv i en liten svensk bygd omgitt av skog. Han lever veldig nær naturen, samtidig som han alltid har brukt, levd og høstet av den. En tidlig vintermorgen sitter han og speider etter vilt, da  han plutselig ser en ulv. Og synet endrer noe i ham. Og det gjør at han må begynne å ta hele sitt liv, og hans og det svenske samfunnets forhold til naturen opp igjen til vurdering.

Gjennom hele 2021 har det foregått en debatt om vårt forhold til naturen. Om hvor mye skatt vi skal kunne ta, hvor store veiene skal være, hvor mange vindmøller skal vi bygge og hva slags forpliktelser vi har overfor naturen. Denne boken bør leses sammen med Hurdalsplattformen, for plattformen signaliserer en ny og overraskende vending også på det norske synet på naturen.

Anne Ekornholmen, politisk redaktør i Nationen: Distriktsopprør. Periferien på nytt i sentrum, red. Reidar Almås og Eirik Magnus Fuglestad 

Denne boken har vært viktig for samfunnsdebatten det siste året. Den beskriver flere opprør innenfor det som oppleves som en negativ utvikling for norske bygder og distrikt. Mye av Erna Solberg og Høyres politikk de siste åtte årene har handlet om sentrum-periferi, fordi det har vært sentralisering, sammenslåing og effektivisering av en del offentlige tjenester. Boken trekker noen lange linjer fra tidligere tider og fram til i dag, og setter det på spissen med Senterpartiets vekst og at Senterpartiet skjønte den bølgen veldig tidlig, og vokste på det. Den setter fingeren på landbrukspolitikken, på kystopprør, på rovdyrpolitikken, på bunadsgeriljaen.

Halvor Mehlum, professor i økonomi ved UiO: Dear Senator. A Memoir by the Daughter of Strom Thurmond av Essie Mae Washington–Williams 

Dette er en bok om forfatterens liv i en amerikansk sørstat, og handler om raseskiller og fattigdom. Det er en interessant fortelling om veien fra ytterste fattigdom til et godt middelklasseliv. Og boka har paralleller til dagens USA.

Washington-Williams forteller en sterk historie om sitt liv. I tillegg er hun datteren til Strom Thurmond, som er berømt for å være en av raseskillenes sterkeste forkjempere, og han var intenst mot borgerrettigheter. Han er kjent for å ha holdt en 24-timers filibuster mot borgerrettigheter. Boka gir innsikt i hvordan sørstatene er preget av raseskillepolitikken helt frem til vår tid.

Madeleine Schulz, forfatter og journalist: Glassklokken av Sylvia Plath

Dette er en feministisk klassiker. Den er aktuell i dag fordi vi ikke bare har stått i en fysisk helsekrise, men samtidig i en psykisk helsekrise.

Plath hadde selv depresjon og hun endte til slutt opp med å begå selvmord. Boka er ikke selvbiografisk, men handler om en ung jente som har depresjon. Jeg lese selv boka da jeg var ganske ung og jeg tror boka kan gi mye til unge mennesker også i dag, særlig i den situasjonen vi lever i nå. Selv om man ikke har depresjon selv, så tror jeg mange kan ha følt på at vi har levd i en glassklokke den siste tiden. Boka har også en fantastisk svart humor i seg!

Wegard Harsvik, statssekretær på Statsministerens kontor: Arbeiderklassen red. Jørn Ljunggren og Marianne Nordli Hansen. 

Hvis man vil forstå den kraften som ble utløst av slagordet vanlige folks tur, så bør man lese den boka, for å skjønne og ta ordentlig inn over seg at det er faktisk flest vanlige folk. Det er større del av befolkningen som tilhører det man kan kalle arbeiderklassen enn det man får inntrykk av når man leser avisa og ser på tv. Boka peker blant annet på at vanlige folk er sterkt underrepresentert, beskrivelse av deres liv og hverdag er sterkt underrepresentert. Det slår inn i at folk føler seg mindre sett og representert, og det gir mindre deltakelse, engasjement og mindre innflytelse. Boken består av forskningsartikler som går gjennom forskjellige aspekter ved arbeiderklassen i Norge.