Det som har skjedd i det siste – fritt for mansplaining.
Rundt påskeuka tok den populære NRK-serien Heimebane en nok så tidsaktuell vending. Uten å avsløre for mye, opplever seriens kvinnelige hovedperson et voldsomt fysisk overtramp fra en trenerkollega. Ane Dahl Torp, som spiller Helena, forteller til Dagbladet at hun selv synes manusforfatterne skildrer temaet på en ordentlig god måte, og det før #Metoo-bølgen.
Utenfor fiksjonens verden, men fremdeles på fotballbanen, viser det seg at Molde strever med å håndtere en alvorlig straffesak. Selv om en av klubbens spillere tiltales for voldtekt, får han fremdeles spille kamper, skriver NRK.
Fra en annen bane melder Aftonbladet at Sveriges idrettsminister Annika Strandhäll ønsker å få slutt på bruken av lettkledde ”grid girls” under rally-konkurranser. Bilsporten selv er uenig, og en av arrangørene for VM i rally forsøker å snu på flisa, og mener det er kvinnediskriminerende å utelukke kvinnene fra arrangementene. Vi håper idretten snart får hodet ut av gressmatta og eksosrøyken, og forholder seg til at ballen allerede ruller i andre deler av samfunnet.
Apropos serier med #Metoo-relevant stoff, nå jobbes det hardt blant store navn i Hollywood for å stable på beina en serie om Monica Lewinsky-saken. Planen var å basere en ny sesong av antologiserien American Horror Story på Lewinsky sine opplevelser i Det Hvite Hus. Den som har satt kjepper i hjulene er faktisk seriens produsent, Ryan Murphy, som nylig skal ha møtt Lewinsky på en fest, og sagt: «Nobody should tell your story but you, and it’s kind of gross if they do. If you want to produce it with me, I would love that; but you should be the producer and you should make all the goddamn money.». La oss håpe andre historiefortellere følger Murphys eksempel!
På tampen av påskehelga mottok verden den triste beskjeden om at antiapartheidikonet og politikeren Winnie Madikizela-Mandela var død, 81 år gammel. Mediene kappet om å skildre en lang og turbulent karriere, som blant annet involverte fengselsdom og sparking fra ministerposten. Til tross av at enkelte aviser nøyde seg med å omtale henne som “dama til Nelson”, taler merittene og stålviljen hennes for seg selv.
Et interessant perspektiv på Mandelas død kommer fra Daily Show-programleder og sørafrikaner Trevor Noah. I et “Behind the scenes”-klipp forteller han til publikum at mens de mannlige lederne av antiapartheid-bevegelsen var ikoner, var Winnie Mandela virkelig fryktet av politiet. “Fordi mange av lederne enten satt i fengsel eller i eksil, var bevegelsen i stor grad holdt sammen av kvinnene i landet. Så jeg forstår at feminisme rundt om i verden er ulik, og at jeg vokste opp i et svært matriarkalsk samfunn, hvor kvinnene var de farligste frigjøringsaktivistene som fantes. Vi har et begrep i Sør-Afrika som heter ´You strike a woman, you strike a rock´, og det var det budskapet jeg vokste opp med.”
Ukens rapporter fra India illustrerer hvordan landet fremdeles er på bunnivå når det kommer til kvinners rettigheter. I Goa-provinsen ble en mann frikjent for tiltalen om voldtekt av en kvinnelig kollega, på bakgrunn av bevis om ”en dyp kjærlighetsaffære”. Mannen skal ha lovet å giftet seg med kvinnen, og invitert henne hjem for å møte familien. Dette viste seg derimot ikke å stemme ifølge kvinnen. På tross av at saken er uklar, er det ingen tvil om at domstolens grunnlag er ganske tynt. Et annet stort problem i det indiske samfunnet, er levekårene for funksjonshemmede kvinner. Ifølge en Human Rights Watch-rapport, som Aljazeera skriver om, er disse kvinnene Indias usynlige ofre, og lever med høyere risiko for å bli utsatt for seksuell vold, diskriminering og lav mobilitet.
Den siste tiden har medier rundt om i verden meldt kometen Hayley Kiyokos ankomst, som norske 730.no. Den LA-baserte artisten begynte som Disney Channel-stjerne, men er i dag omtalt som musikkens “lesbiske Jesus”. I et intervju med The Guardian forteller 26-åringen hvordan hun allerede som 7-åring hadde sin første homofile forelskelse, og at det var med Katy Perrys “I kissed a girl”-låt. Hun forbandt denne følelsen med glede. Videre forteller Hayley hvorfor hun etterhvert har valgt å eksplisitt skildre seksualiteten sin i musikken, fremfor å skjule den i vage formuleringer. I motsetning til Perrys “I hope my boyfriend don´t mind it”- fokus vil den talentfulle artisten spre budskapet om at man kan ha det bra med seg selv og den man er, akkurat nå.
Forrige uke ville den amerikanske poeten, sangeren og borgerrettighetsforkjemperen Maya Angelou blitt 90, og både kunsten så vel som budskapet hennes lever videre:
#MayaAngelou overcame racial discrimination, sexual abuse and campaigned tirelessly for equality throughout her life. Today her strength lives on through her beautiful words and poetry- such a powerful woman!#InspirationalQuotes #90thbirthday #Feminism #equality pic.twitter.com/1Amj4201ew
— Centenary Cities Nottingham (@CentCitNottm) 4. april 2018
Ha en opplyst og inspirerende helg!
Kommentarer