Roy Cohn var mafiaadvokat i New York, rådgiver for kommunistjeger Joseph McCarthy og skaperen av den Donald Trump vi kjenner i dag.
«Be dem dra til helvete,» sa advokaten Roy Cohn til Donald Trump. Det var høsten 1973 og Trump og faren var saksøkt av amerikanske myndigheter for å diskriminere afro-amerikanske leietakere. Det så stygt ut for Trump-familien da den da 27 år gamle Trump oppsøkte Roy Cohn på den legendariske Manhattan-klubben «Le Club».
Trumps advokater på den tiden hadde rådet far og sønn til å inngå et forlik. Det var ikke Cohns stil. Han var en av datidens mest berømte og beryktede advokater, og mente far og sønn Trump måtte ta kampen i retten. Som sagt, så gjort og Trump saksøkte Justisdepartementet for 100 millioner dollar for de «uansvarlige og grunnløse» anklagene, med Cohn som advokat.
Den da 46 år gamle forsvarsadvokaten hadde vært i offentlighetens lys i over 20 år.
Søksmålet ble avvist av en føderal dommer. Først etter en serie teatralske beskyldninger mot myndighetene fra Cohn inngikk far og sønn Trump til slutt et forlik med myndighetene, uten at de innrømmet skyld. Det var starten på et langt, og tett samarbeid mellom Donald Trump og mafia-advokaten og McCarthy-rådgiveren Roy Cohn.
Kommunistjeger
Den da 46 år gamle forsvarsadvokaten hadde vært i offentlighetens lys i over 20 år, etter at han ble valgt som rådgiver for Joseph McCarthy i stedet for Robert Kennedy. Som ung, nyutdannet advokat var Cohn også sentral i rettssaken mot det spiontiltale ekteparet Julius og Ethel Rosenberg. De ble dømt til døden på 1950-tallet, mye takket være Cohns innsats.
Roy Cohn var en kraftfull og innflytelsesrik mann med dype og varierte kontakter innen politikk og næringsliv i millionbyen, og det tetteste forholdet hadde han kanskje med Donald Trump.
Hvis man skal forstå hvordan Donald Trump ble den karikaturen han er i dag, må man gå tilbake til Manhattan på 1970- og 80-tallet, da Cohn ble Trumps advokat og en av hans nærmeste rådgivere.
På det tidspunktet var Roy Cohn en av de mest notoriske og fryktede advokatene i New York med et klientell som omfattet politikere, finansfolk og mafiatopper.
Mafiaadvokat
Det var navn som mafioso John Gotti, som ledet Gambino-familien i New York og «Fat Tony» Salerno, lederen for Genovese-familien – en av USAs mest fryktede mafia-nettverk på 60- og 70-tallet. Det var George Steinbrenner, den kontroversielle eieren av baseball-laget New York Yankees og det var Louis Wolfson, en av USAs første selskapsplyndrere. Roy Cohn var Aristoteles Onassis advokat i skilsmissesaken mot Jackie Kennedy, og han ga Bianca råd om hvordan hun skulle håndtere sin rockestjernemann Mick Jagger.
Det var av Cohn Trump lærte den nærmest paranoide, innvandringsskeptiske politikken han bevisst brukte under valgkampen i 2016.
Kort sagt, Roy Cohn var en kraftfull og innflytelsesrik mann med dype og varierte kontakter innen politikk og næringsliv i millionbyen, og det tetteste forholdet hadde han kanskje med Donald Trump. Cohn ble Trumps mentor. Det var av ham Trump lærte å bruke negativ oppmerksomhet til sin fordel. Det var av Cohn han lærte at roper du høyest, så får du mest oppmerksomhet.
Cohns filosofi formet eiendomsmagnatens verdenssyn og den fiendtlige innstillingen som preget Trumps presidentkampanje. Det var av Cohn Trump lærte den nærmest paranoide, innvandringsskeptiske politikken han bevisst brukte under valgkampen i 2016. Det hadde Cohn på sin side lært av senator Joseph McCarthy på 50-tallet, og som uformell rådgiver for Richard Nixon og Ronald Reagan noen år senere.
«Jeg lurer ikke meg selv om Roy. Han var ingen speidergutt. En gang fortalte han meg at han hadde tilbragt mer enn to tredjedeler av sitt voksne liv under en eller annen form for siktelse eller anklage. Det fascinerte meg,» skrev Trump i boken «The Art of the Deal».
Homofob homofil
Den homofile Cohn var også kjent for å forfølge homofile som rådgiver for McCarthy, noe han på 50-tallet gjorde i tospann med den katolske erkebiskopen i New York, Francis Joseph Spellman, også han homofil. Det var ikke bare kommunister som ble forfulgt i 50-tallets USA. Mer enn 1000 offentlige ansatte mistet jobben på grunn av legningen sin, og Cohn var sammen med Spellman en av forkjemperne for dette. Dobbeltmoralen lå i tykke lag.
Kontakten med Cody og Teamsters 282 sørget for at leveransene av sement fortsatte da fagforeningen streiket sommeren 1982.
Da Trumps forhold med den tsjekkiske modellen Ivana Zelníčková utviklet seg til et ekteskap i 1977, var det mot Cohns råd. Trump hørte ikke på sin rådgiver, men ga ham likevel jobben med å skrive ektepakten. Det var Cohn som anbefalte en tidligere kollega av ham som Ivanas advokat i forhandlingene. Det endte med en elendig avtale for den første fru Trump.
Unngikk streik
Det var gjennom Cohns mafiakontakter at Trump kjøpte sement til byggingen av Trump Tower, fra et firma kontrollert av Genovese-sjefen «Fat Tony» og «Big Paulie» Castellano fra Gambino-familien. Mannen som kontrollerte transporten til og fra byggeplassen var John Cody, leder av den mafia-tilknyttede fagforeningen Teamster 282 i New York. Cody var en annen av Cohns venner.
Kontakten med Cody og Teamsters 282 sørget for at leveransene av sement fortsatte da fagforeningen streiket sommeren 1982. Teamsters var den samme fagforeningen som noen få år tidligere hadde blitt ledet av den legendariske Jimmy Hoffa.
Nå er Adams en av de som først trykker sladder fra Trump-administrasjonen
Det var Cohns aggressive fremgangsmåte, med trusler om søksmål mot alle som sto i hans vei, som sikret Trump leie på eiendommer han ønsket, eller kutt i plagsomme skatter. Da New Yorks omstridte ordfører Ed Koch ikke ville gi Trump skattekutt på eiendommen hvor Trump Tower ble bygd, saksøkte Cohn byen og sikret et avslag på 50 millioner dollar for sin klient.
Sladderspaltistene
«Hvis du trenger noen som kan være ondskapsfull mot en motstander, så går du til Roy,» sa Trump til Newsweek i 1979. Han utnyttet sladrespaltistene i amerikansk løssalgspresse til sin fordel. Satte ut rykter, både om seg selv og konkurrenter. Det var et triks han lærte Donald Trump å utnytte.
Det var gjennom Cohn at Trump lærte mange av de knepene han har brukt gjennom kampanjen og presidentskapet.
Det var også Cohn som introduserte Trump til en av USAs mest kjente sladrespaltister, Cindy Adams. De to har hatt et nært forhold i mer enn 40 år, og Trump ga henne noen av de største scoopene på New York Posts forside. Nå er Adams en av de som først trykker sladder fra Trump-administrasjonen, 40 år etter at hun møtte ham under en middag hos Cohn.
Trump uten Cohn?
Kontrafaktisk historie er en vanskelig, og upresis, øvelse. Hadde Donald Trump blitt den han er – en ubehøvlet, uvøren, uerfaren og usympatisk amerikansk president – uten Roy Cohn? Det er ikke helt feil å svare «neppe» på det spørsmålet.
Uten advokat Cohn – ingen president Trump.
Det var gjennom Cohn at Trump lærte mange av de knepene han har brukt gjennom kampanjen og presidentskapet. Det var gjennom Cohn at Trump ble kjent med Roger Stone, en av de mest sentrale rådgiverne til Trump i starten av hans kampanje. Og det var fra disse to at Trump lærte taktikkene som har gjort ham til president.
Cohn døde av AIDS i 1986, blakk og uvenn med Trump. 30 år senere var Roger Stone en av de første som ringte Trump og gratulerte ham med seieren, og til Stone svarte Trump: «Ville ikke Roy elsket å oppleve dette øyeblikket? Å som vi savner ham.»
Uten advokat Cohn – ingen president Trump.
Kommentarer