FOTO: Vony Razom/Unsplash

Ny rapport: Færre journalister blir drept i jobb

NYHET: Krig i Midtøsten og Ukraina til tross – færre pressefolk er blitt drept så langt i 2023 sammenlignet med fjoråret, viser ny rapport.

Fra 1. januar til 1. desember 2023 ble 45 journalister i verden drept mens de var på oppdrag. Det er det laveste tallet organisasjonen Reporters Witout Borders har registrert siden 2002, viser deres nye rapport. Mange pressefolk er blitt drept i Midtøsten denne høsten, spesielt palestinske journalister, men de aller fleste var ikke på jobb da de ble drept.

13 journalister i Gaza var på jobb da de døde, mens det totale antallet er 56 om man inkluderer journalister som ikke var på arbeid da de ble drept.

Årsaken til nedgangen, tror organisasjonens leder Christophe Deloire, er at nyhetsmediene er blitt flinkere til å følge sikkerhetsregler, at journalister og fotografer har fått bedre opplæring, samt generell forsiktighet.

Kina versting

Utviklingen i Latinamerika er mest påtakelig. Der er så langt i år 20 færre journalister blitt drept (sammenlignet med 26 drap i 2022). Det skyldes at mange journalister har flyktet og at selvsensur er blitt utbredt, sier Erik Larsson, leder for svenske Reportrar utan gränser, til SVT.

Rapporten viser også at 521 pressefolk verden over for tiden er fengslet av vilkårlige årsaker, noe som er en liten nedgang (8,4 prosent) fra 2022. De aller fleste fengslede journalister, hele 121, finner du i Kina.