FOTO: AP Photo/Dario Lopez-MIlls

Opprørerne

Konspirasjonsteorier har gjentatte ganger har hatt betydning i amerikansk historie, senest under stormingen av kongressen i januar 2021.

«Vi ble robbet i dag. Er Amerika borte?» skrev Tito Ortiz på det sosiale mediet Parler 7. januar 2021.

Det var dagen etter at demonstranter hadde stormet kongressbygningen i Washington. Det var dagen etter at Kongressen igjen hadde kommet sammen, rystet, men intakt, og godkjent valget av Joe Biden som USAs neste president. Det var dagen etter at Donald Trump til slutt, på en måte, hadde vedgått at hans periode i Det hvite hus var over.

Ortiz er mest kjent som utøver av kampsporten MMA, men hadde ganske nylig også blitt valgt inn i bystyret i hjembyen Huntington Beach. Han er en varm tilhenger av Donald Trump, og ser på seg selv som en konservativ republikaner. Men han er også en konspirasjonsteoretiker, som blant annet har ment at viruset som forårsaker covid-19 er menneskeskapt, at sykdommen er en «plandemi».[1]

En kvinne legger til at det kommer til å gå bra til slutt, fordi det alltid er de gode som vinner.

Som et alternativ til Facebook ble Parler raskt populært på den amerikanske høyresiden høsten 2020, og har fungert som et samlingssted for både Trump-tilhengere, konspirasjonsteoretikere og de som er begge deler. En av USAs mest kjente formidlere av konspirasjonsteorier, Alex Jones, ble for eksempel kastet ut fra Twitter i 2018 og fra Facebook i 2019, men kunne via Parler fremdeles nå hundretusenvis av følgere både før og etter presidentvalget.

Også Tito Ortiz har brukt Parler til å nå et større publikum. Kommentaren om det robbede USA og videoen han delte samtidig, fikk flere tusen kommentarer.

(Dette er et utdrag fra Øyvind Strømmens nye bok “Giftpillen”.

Videoen viste intervjuer med Trump-tilhengere i Washington D.C. gjort dagen i forveien i forbindelse med «Save America»-demonstrasjonen som direkte foranlediget stormingen av Capitol. En mann forteller her at han er til stede for å vise politikerne at folk vet at presidentvalget er stjålet. En annen forteller at han har kommet for sin fem år gamle datter: «Hvis vi ikke stanser det som foregår nå, så kommer vi til å få det vanskelig», sier han. En kvinne legger til at det kommer til å gå bra til slutt, fordi det alltid er de gode som vinner.

Så kommer et lite utdrag fra talen Trump holdt den dagen, nær Det hvite hus. Det var en tale der USAs president omfavnet en konspirasjonsteori, som nettopp tok form som en anklage: Han påstod at han egentlig hadde vunnet presidentvalget, men at «frimodige venstreradikale demokrater» og fake news-media hadde snytt ham for seieren.[2]

Så ser og hører vi publikum rope: «Kjemp for Trump! Kjemp for Trump!»

Det er et navn på et oppgjør som er tenkt å komme, og som blant annet skal medføre at en rekke ledende politikere henrettes for høyforræderi.

Etter dette viser filmen noen som holder opp en plakat med teksten «Adrenokrom – stans forbrytelser mot menneskeheten». Det er en referanse til en langt villere konspirasjonsteori enn Trumps påstander om valgfusk, og til en anklage som blant annet har blitt rettet mot Hillary Clinton. Ifølge denne teorien finnes det en hemmelig, satanisk elite som holder barn fanget i hemmelige, underjordiske fengsler. Der misbrukes barna seksuelt, og når de er vettskremte nok, høstes stoffet adrenokrom fra hjernene deres. Ifølge denne teorien benyttes adrenokrom både som rusmiddel og en slags vidundermedisin for å holde seg ung og frisk.

Videoen går videre: flere intervjuer, flere bilder, taktfaste USA-rop, og så en mann som sier at styresmaktene ikke er styresmakter lenger, men et kriminelt kartell. Utsagnet er klippet sammen med bilder av en plakat som viser til The Storm, Stormen. Det er et navn på et oppgjør som er tenkt å komme, og som blant annet skal medføre at en rekke ledende politikere henrettes for høyforræderi.

I likhet med adrenokromreferansen røper denne referansen også til et konspirasjonsteoretisk univers kjent som QAnon. Dette dukket først opp sent i 2017, og i løpet av tiden frem til januar 2021 vokste det seg større og mer innflytelsesrikt, også i det republikanske partiet. Nevnte Ortiz har selv solgt klær med et velkjent QAnon-slagord i sin egen nettbutikk: WWG1WGA, Where we go one, we go all.[3] Videoen Ortiz delte på Parler, illustrerer også tydelig QAnon-forestillingens nærvær under «Save America»-demonstrasjonen.

Dette medfører at QAnon-universet inkluderer et mylder av ulike konspirasjonsteorier.

Det er vanskelig å sammenfatte QAnon kort. En serie nettvideoer som gikk viralt våren 2020, kalt Fall of the Cabal, kan imidlertid tjene som en inngangsport. Filmsnuttene er laget av Janet Ossebaard, en tidligere kornsirkelentusiast fra det nederlandske småstedet Bathmen. De fremstår som en slags kollasj av internettmemes, bilder og konspirasjonsteorier.[4] I episode to presenteres vi for Q. Dette er en påstått kilde internt i Trump-administrasjonen, en kilde som har etterlatt seg en rekke kryptiske meldinger på de anonyme og stort sett regelløse nettforumene 4chan og 8chan.[5]

Disse nettstedene presenteres nærmere i kapittel 14. I denne sammenheng holder det å peke på at de aktuelle meldingene fra den selverklærte insideren Q tolkes som beskjeder om en hemmelig krig mellom Trump og den såkalte dypstaten. I Fall of the Cabal oppsummeres det med å si at vanlige mennesker som oss «er uvitende om at det utkjempes et slag om verdensdominans over hodene på oss, et slag mellom godt og ondt». Q hevdes å påpeke dette for oss, men overlater til «anons»  – sine anonyme følgere – å gjøre researchen, «og det gjør vi, som nerder, som en hær av digitale autister trekker vi streker mellom punktene».[6]

Vi snakker altså om nok et komplott fra elitene og dypstaten.

Dette medfører at QAnon-universet inkluderer et mylder av ulike konspirasjonsteorier. I Fall of the Cabal beskyldes for eksempel den avdøde republikanske politikeren John McCain for å ha ledet IS, og det blir påstått at han ikke døde av kreft, men at han i det skjulte ble henrettet for høyforræderi.

Men hva er det sentrale i videoserien? For det første: Bare tre amerikanske presidenter blir sagt å ha stått opp mot de mektige og ondskapsfulle globale elitene som styrer i kulissene, i Fall of the Cabal faktisk omtalt som Illuminati. Hvem er disse tre? Abraham Lincoln, John F. Kennedy og Donald Trump.  For det andre: Anklager om omfattende overgrep mot barn er et gjennomgangstema. Og for det tredje: Snart skal alt avsløres. Kanskje av John F. Kennedys sønn, John F. Kennedy jr., som døde i en flyulykke i 1991, men som ifølge den siste episoden i Ossebaards videoserie fremdeles er i live, og skal spille en rolle da Stormen kommer.[7]

Øyvind Strømmen
Forfatteren selv, Øyvind Strømmen..

Fall of the Cabal har nådd et internasjonalt publikum, og har sågar blitt beskrevet som «grunnleggende» i QAnon-bevegelsen.[8] Videoene har spilt en rolle i fremveksten av QAnon i USA, men de har også bidratt til at fenomenet har fått større fotfeste i Europa. De er i tillegg en gjenganger når vi undersøker rekruttering til dette miljøet og den radikaliseringen som skjer med enkelte tilhengere av teorien.

Danske Rikke Louise Andersen, som i desember 2020 ble omtalt i en større reportasje i Berlingske Tidende, kan tjene som eksempel. Etter å ha sett filmene, valgte hun å simpelthen dedikerte livet sitt til å «oplyse den danske befolkning».[9] Da Berlingske intervjuet henne, hadde hun blitt en sentral aktivist i bevegelsen som protesterte mot strenge, danske koronatiltak. Det gjorde de med utgangspunkt i forestillinger om at koronaviruset er menneskeskapt, at det er utviklet for å tjene penger og for å kunne mikrochippe oss alle. Vi snakker altså om nok et komplott fra elitene og dypstaten.

Da det ikke skjedde, tvitret hun om valgfusk.

La oss vende tilbake til stormingen av den amerikanske kongressbygningen 6. januar 2021. Ved å se nærmere på to personer som tok seg inn i Capitol den dagen, kan vi se hvor vesentlige konspirasjonsteoriene var i dette angrepet på det amerikanske demokratiet.

Det finnes mange filmsnutter fra hendelsen. Én av dem har i liten grad blitt vist i mediene fordi den er så brutal: Ashli Babbitt prøver å klatre gjennom det knuste vinduet i en dør som leder inn til den såkalte Speaker´s Lobby, der kongressmedlemmer hadde tatt tilflukt. Hun har på seg et «Make America Great Again»-flagg, som hun bærer som en slags kappe.

Et skudd høres, og Babbitt faller bakover. Det er åpenbart at hun er alvorlig såret.

Nettstedet Bellingcat har sett nærmere på Babbitts Twitter-historikk. Skal man dømme etter denne kan hun ha blitt radikalisert inn i QAnon-universet mot slutten av 2019. I november dette året refererte hun til Pizzagate, en slags forløper til QAnon, som vi skal møte igjen i kapittel 7. I februar 2020 begynte hun å bruke emneknagger knyttet til QAnon, som tidligere nevnte #WWG1WGA. Samtidig ga hun også uttrykk for en overbevisning om at Trump ville vinne presidentvalget med et valgskred.

Da det ikke skjedde, tvitret hun om valgfusk. Og i si siste twittermelding – publisert 5. januar 2021 – skrev hun at Stormen var her, og at den ville komme til Washington D.C. innen 24 timer. «Fra mørke til lys», la hun til. Dette er enda et QAnon-slagord.[10]

De ble rett og slett anklaget for å ha deltatt i en konspirasjon.

Dagen etter publiserte Babbitt så en video der hun snakker mens hun går i retning Capitol. Hun påstår å være én av millioner av demonstranter, i en sjø av rødt, hvitt og blått – USAs farger. «Det var fantastisk å få høre presidenten snakke», sier hun. «God bless America, patriots.»[11]

Bare timer senere døde Babbitt av skuddskadene hun ble påført. Hennes historie er det mest tragiske eksempelet på QAnon-teorienes betydning for det som skjedde. QAnon-slagordene var ikke bare synlig i «Save America»-demonstrasjonen i forkant av Capitol-stormingen. De var faktisk også en drivkraft for en betydelig del av de mer enn 800 personene som ifølge politiets anslag tok seg inn i bygningen.[12]

Den andre Capitol-demonstranten vi skal se nærmere på, er Thomas Caldwell. I en nyhetsvideo fra Insider News kan man blant annet se ham utenfor den amerikanske Kongressen på den skjebnesvangre dagen. Han er i 60-årene, har en mørk lue og en fyldig, hvit bart, og han roper: «Hver eneste jævel der inne er en forræder. Hver eneste av dem.»[13]

Den viktigste av dem er en dyptgående skepsis til føderale myndigheter, foret av konspirasjonsteorier gjennom mange år.

Ifølge amerikanske påtalemyndigheter var Caldwell, som tidligere hadde jobbet for både FBI og den amerikanske marinen, én av dem som tok seg inn i bygningen. Ikke nok med det: De mener også at han er en lederfigur i militsgruppen Oath Keepers. Selv har han nektet for både medlemskapet i denne gruppen, og for å ha vært inne i Capitol.[14] Påtalemyndighetene mener imidlertid at Caldwell var i direkte kontakt med Oath Keepers grunnlegger og leder Stewart Rhodes både før og under opptøyene.[15] I løpet av januar og februar 2021 ble til sammen ni påståtte medlemmer av organisasjonen, inkludert Caldwell, siktet. De ble blant annet anklaget for å ha planlagt og koordinert sin deltagelse i opptøyene. De ble rett og slett anklaget for å ha deltatt i en konspirasjon.

Det ligger et slags paradoks her, men forbindelsen gjør det iallfall naturlig å kaste et nærmere blikk på Oath Keepers. Dette er en militsgruppe, en del av den såkalte patriotbevegelsen i USA. Bevegelsen er ikke enhetlig, men kan sies å være preget av en kombinasjon av ulike strømninger ytterst på den amerikanske høyresiden. Den viktigste av dem er en dyptgående skepsis til føderale myndigheter, foret av konspirasjonsteorier gjennom mange år.

Artikkelen omtaler videre USAs presidenter som lite annet enn dukker i hendene på en skjult elite.

På Oath Keepers´ nettsider finner man for eksempel en artikkel fra 2015 som påstår – for øvrig i likhet med Fall of the Cabal – at etableringen av den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, var et slags kupp, som plasserte makten i hendene på en liten klikk søkkrike menn. Artikkelen omtaler videre USAs presidenter som lite annet enn dukker i hendene på en skjult elite, og viser også til en kommende New World Order: en fremvoksende, verdensomspennende regjering som samler all makt i sine hender.[16]

Patriotbevegelsens skepsis til føderale myndigheter er preget av tiåret da bevegelsen oppstod – 1990-tallet – og av den såkalte Waco-beleiringen. I februar 1993 brøt det ut en skuddveksling da det føderale Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms skulle ransake eiendom til en religiøs gruppe kalt Branch Davidians i Waco i Texas. I kjølvannet omringet FBI eiendommen – kjent som Mount Carmel – i 51 dager. 19. april 1993, da FBI forsøkte å få en slutt på det hele, endte det med en dramatisk brann, og med at 76 mennesker mistet livet, enten som et resultat av brannen, på grunn av forgiftning eller etter å ha blitt skutt. Et lite barn døde av å ha blitt stukket i brystet med kniv.

Ifølge amerikanske myndigheter var det Branch Davidians selv som startet brannen, som en del av et masseselvmord.[17] I patriotbevegelsen er det imidlertid ikke uvanlig å mene at det var FBI som startet brannen, og at hendelsen var et slags startskudd på en krig mellom føderale myndigheter og ekte, amerikanske patrioter.[18] I Oath Keepers brukes «waco» sågar som et verb, for å beskrive drap utført av føderale agenter.[19]

I tillegg gir gruppen utrykk for en grunnleggende fiendtlighet til islam.

Alt dette fører frem til troen på at en andre amerikansk revolusjon enten er eller snart vil være nødvendig. Slik sett bør man neppe la seg forundre over at Oath Keepers-medlemmer var involvert i angrepet på Capitol.

Det er imidlertid verdt å merke seg at gruppen på noen områder endret fokus etter at Trump ble valgt til president. I ham så de et potensial for en politikk som er mer i tråd med deres idealer. Dette handler også om et annet aspekt ved patriotbevegelsen: Den er gjennomgående preget av nativisme, en slags innadvendt nasjonalisme som medfører skepsis mot dem og det som kommer utenfra. I Oath Keepers´ tilfelle har denne holdningen blant annet gitt seg utslag i at gruppen har oppfordret sine medlemmer til å bidra i frivillige, uformelle og paramilitære «grensepatruljer» ved grensen til Mexico. I tillegg gir gruppen utrykk for en grunnleggende fiendtlighet til islam.[20]

Med Trump i Det hvite hus ble Oath Keepers tradisjonelle fiendebilder så justert. Ikke minst inntok «Antifa» en sentral posisjon. Dette begrep betegner egentlig løse nettverk av militante antifascister, men brukes – ikke minst på amerikansk høyreside – gjerne mer generelt om aktivister på den radikale venstresiden.[21]

Babbitt og Caldwell er bare to av personene det har blitt skrevet spaltemeter om etter stormingen av Capitol. De kan likevel tjene som illustrerende eksempler på hvordan ulike konspirasjonsteoretiske miljøer var involvert i det som skjedde.

I tillegg var noen tilsynelatende drevet av bare en løs konspirasjonsanklage: en anklage servert dem av den amerikanske presidenten – en anklage om at Joe Bidens valgseier var et resultat av et storslått bedrageri.

I mars 2021 publiserte George Washington University også en rapport som sammenfatter det man da visste om de 257 personene som på dette tidspunktet hadde blitt siktet i forbindelse med opptøyene. Rapporten viser at det er både unge og gamle blant dem. Aldersspennet strekker seg helt fra 18 til 70. De fleste av de siktede – 221, for å være nøyaktig – er menn. De kommer fra 40 ulike amerikanske delstater, og et ikke ubetydelig mindretall av dem tilhører det rapporten omtaler som militante nettverk: Oath Keepers, en annen militsgruppe kjent som Three Percenters og den høyreradikale gruppen Proud Boys. Flertallet tilhørte imidlertid ikke slike grupper, ifølge rapporten, men deltok i opptøyene på egen hånd eller sammen med venner, bekjente eller familiemedlemmer. [22] En hel del av dem var drevet av QAnon-ideer, andre av ideer som blomstrer i patriotbevegelsen.

I tillegg var noen tilsynelatende drevet av bare en løs konspirasjonsanklage: en anklage servert dem av den amerikanske presidenten – en anklage om at Joe Bidens valgseier var et resultat av et storslått bedrageri.

I det neste kapittelet skal vi se hvordan konspirasjonsteorier gjentatte ganger har hatt betydning i amerikansk historie, og at stormingen av kongressbygningen slik sett skriver seg inn i en uhyggelig amerikansk tradisjon. Vi skal også se hvordan slike teorier knytter an til fem arketypiske forestillinger, fem kjernemyter som også kan hjelpe oss til å forstå konspirasjonsteorier som fenomen mer generelt. Ja, de er til stede også i norsk historie.

(Dette er et utdrag fra Øyvind Strømmens nye bok “Giftpillen”, utgitt på forlaget Res Publica. Forlaget og Agenda Magasin er del av samme selskap.) 

NOTER:

[1] Karim Zidan, «Tinfoil Fighters: A comprehensive list of MMA athletes spreading unfounded conspiracy theories». bloodyelbow.com. 15. september 2020. https://www.bloodyelbow.com/2020/9/15/21436458/comprehensive-list-mma-fighters-conspiracy-theories-qanon-covid-george-soros-politics; Karim Zidan, «Tinfoil gloves: why has MMA become a breeding ground for QAnon». The Guardian. 17. desember 2020. Online: https://www.theguardian.com/sport/2020/dec/17/qanon-mma-ufc-tito-ortiz

[2] Donald Trumps tale ved «Save America»-demonstrasjonen er tilgjengelig her: https://www.npr.org/2021/02/10/966396848/read-trumps-jan-6-speech-a-key-part-of-impeachment-trial?t=1615140893558

[3] Anton Tabuena, «Pro-Trump UFC Hall-of-Famer Tito Ortiz starts selling QAnon conspiracy apparel». bloodyelbow.com. 25. august 2020. https://www.bloodyelbow.com/2020/8/25/21400537/pro-trump-ufc-hall-of-famer-tito-ortiz-starts-selling-qanon-conspiracy-apparel

[4] Stefan Keukenkamp, «Hoe Janet Ossebaard (53) uit Bathmen graancirkels verruilde voor massaal gelezen corona-complotten». De Stentor. 27. desember 2020. https://www.destentor.nl/regio/hoe-janet-ossebaard-53-uit-bathmen-graancirkels-verruilde-voor-massaal-gelezen-corona-complotten~a05b0728/

[5] Senere 8kun.

[6] Janet Ossebaard, Fall of the Cabal, episode 2. Opprinnelig publisert på YouTube, men ikke lenger tilgjengelig der.

[7] Jf. særlig Janet Ossebaard, Fall of the Cabal, episode 10. Opprinnelig publisert på YouTube, men ikke lenger tilgjengelig der.

[8] David Gilbert, «QAnon Is Going into Stealth Mode Ahead of the Election». VICE. 30. september 2020. https://www.vice.com/en/article/935pgp/qanon-is-going-into-stealth-mode-ahead-of-the-election.

[9] Selin Türker og Mathias Svold, «Alt ændrede sig for otte måneder siden: Nu vil Rikke ‘vække’ danskerne til kamp mod den globale elites hemmelige plan med corona». Berlingske Tidende. 20. desember 2020. https://www.berlingske.dk/aok/alt-aendrede-sig-for-otte-maaneder-siden-nu-vil-rikke-vaekke-danskerne-til

[10] «The Journey of Ashli Babbitt». bellingcat.com. 8. januar 2021. https://www.bellingcat.com/news/2021/01/08/the-journey-of-ashli-babbitt/.

[11] «Enthusiastic Video marching to Capitol». TMZ. 7. januar 2021. https://www.tmz.com/2021/01/07/ashli-babbitt-final-video-marching-us-capitol-before-fatally-shot/.

[12] Karound Demirijian, «Acting Capitol Police chief: More than 10,000 rioters came onto Capitol grounds and more than 800 breached the building». Washington Post. 25. februar 2021. https://www.washingtonpost.com/politics/2021/02/25/joe-biden-live-updates/#link-SASQGWOOPVHTJBSYQPIR2KSASQ.

[13] Se rettsdokument: USA vs. Thomas Edward Caldwell, sak 1:21-cr-00028-APM, dokument 66, 8. mars 2021. https://www.courtlistener.com/recap/gov.uscourts.dcd.226728/gov.uscourts.dcd.226728.66.0.pdf.

[14] Alanna Durkin Richer og Michael Balsamo, «A Man Charged in the U.S. Capitol Riot Worked for the FBI, His Lawyer Says». time.com. 8. februar 2021. https://time.com/5937535/us-capitol-riot-fbi-oath-keepers/; Rachel Weiner og Spencer S. Hsu, «Former FBI official, a Navy veteran, is ‘key figure’ in Jan. 6 riot, prosecutors allege». Washington Post. 11. februar 2021. https://www.washingtonpost.com/local/legal-issues/thomas-caldwell-capitol-riot-detention/2021/02/11/a94bb3f2-6c92-11eb-9f80-3d7646ce1bc0_story.html

[15] Ryan Lucas, «Prosecutors: Oath Keepers’ Founder Was In Direct Contact With Capitol Rioters». NPR. 9. mars 2021. https://www.npr.org/2021/03/09/975280596/prosecutors-oath-keepers-founder-was-in-direct-contact-with-capitol-rioters

[16] Joachim Hagopian, «A Century Of American Figurehead Presidents Marching To The Beat Of Wall Street And The New World Order». oathkeepers.org. 23. februar 2015. https://oathkeepers.org/2015/02/a-century-of-american-figurehead-presidents-marching-to-the-beat-of-wall-street-and-the-new-world-order/. Artikkelen er gjenpublisert fra globalresearch.ca.

[17] Se f.eks. Mark Potok, «The Waco Raid at 25: Enough With the Fairy Tale Lies». Daily Beast. 19. april 2018. https://www.thedailybeast.com/the-waco-raid-at-25-enough-with-the-fabulist-lies

[18] Se Sam Jackson, Oath Keepers: Patriotism and the Edge of Violence in a Right-Wing Antigovernment Group (New York: Columbia University Press, 2020), 23; 92–98.

[19] Jackson, Oath Keepers, 96.

[20] Jackson, Oath Keepers, 33–34.

[21] Jackson, Oath Keepers, 26.

[22] This is Our House (Washington D.C.: Program on Extremism, George Washington University, mars 2020). https://extremism.gwu.edu/sites/g/files/zaxdzs2191/f/This-Is-Our-House.pdf.