FOTO: Jo Straube/SV

Podcast: SV landsmøtespesial

Vi har besøkt helgens SV-landsmøte på Gardermoen.

SV-nestleder Kirsti Bergstø hjelper oss med å forstå diskusjonene som går på landsmøtet.

– Det er jo mer som forener folk som kommer fra nord, sør, øst og vest, enn det er som splitter. Men ethvert parti i utvikling må jo også ha utviklende debatter. Det overordnede vi holder på med nå er å jobbe mot økende forskjeller og farlige klimaendringer og utslipp. Og i de debattene er det jo ulike retninger man kan gå.

Hun trekker fram blant annet spørsmålene om vindkraft og om kraftkabler til utlandet. Der kan man ha litt ulike perspektiver etter hvor man hører til i fagbevegelsen eller i miljøbevegelsen, mener Bergstø.

nyhetsbrevet

En annen diskusjon er hvorvidt SV skal bredde seg ut og snakke om flere saker.

– Jeg legger merke til at også nestleder-spørsmålet knyttes opp mot dette. Men det er viktig å huske på at en slikt valg gjøres i fellesskap, av hele partiet.

– Det er ikke sånn at spørsmålet står om man skal satse på fordeling eller miljø, eller noe helt annet. Men om man skal se på fordeling og miljø i et bredere perspektiv. Det har for eksempel noe å si hvem som kontrollerere fiskeriressursene.

LES OGSÅ: I Lysbakkens landsmøtetale handler alt om forskjeller i makt og rikdom.

Et av poengene til partileder Audun Lysbakkens landsmøtetale var at et viktig prosjekt for SV ville bli å utmeisle det han kalte “en grønn ny deal”.

– Vi inviterer miljøbevegelsen og fagbevegelsen til en bredere debatt om hvordan samfunnet kan gå gjennom en nødvendig endring hvor man sikrer framtida, men hvor også arbeidsplasser sikres. Om et grønt skifte skal være mulig, må det også være rødt. Derfor legger vi fram både en uttalelse om klimapolitikk og en om ulikhet – men også en om en ny næringspolitikk for en ny tid. Vi er nødt til å erstatte den passive næringsnøytraliteten til høyresiden, med aktiv næringspolitikk med muskler og midler til å faktisk bygge et samfunn.

LES OGSÅ: Det er vanskelig å se for seg når Sp-oppturen vil stoppe.

I tillegg prater vi med SU-leder Andreas Unneland, landsmøtedebutant Luka Dyrnes, ordførerkandidat Eirik Faret Sakariassen og sentralstyremedlem Marian Hussein.

I føljetongen om høstens valg snakker vi med debattredaktør i Stavanger Aftenblad, Solveig Sandelson, om lokalvalget i Stavanger og i Rogaland.

Podcasten finner du i din podcastapp ved å søke på “Noen har snakket sammen”, eller ved å benytte spilleren under: