Vil du bli politiker? Her er de beste rådene fra Kristian Tonning Riise, Knut Arild Hareide og Marte Mjøs Persen.
Har du en drøm om å bestemme, eller er du en av dem som alltid klager på de folkevalgte og mener du skulle gjort jobben bedre selv? Da har du ingen unnskyldning lenger. Her gir vi deg nemlig veien inn i maktens korridorer.
Alt starter med engasjement
– Du bør ha et godt svar på hvorfor du vil bli politiker. Hva ønsker du å oppnå? Dersom du ikke har noe du er interessert i eller en sak du vil kjempe for, er det ikke noe poeng å bli politiker, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.
Kanskje bærer du på et brennende ønske om forandring?
Leder i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise henger seg på:
– Heldigvis finnes det ikke én fasit for hvem som kan bli politiker og hvordan man blir det. Politikken skal romme ulike mennesker med ulike bakgrunner, men en fellesnevner må ligge i bunn, nemlig samfunnsengasjementet. Mangler du denne drivkraften faller du fort av, sier han.
Dersom du fortsatt følger engasjert med, er du klar for neste skritt.
Foren eder: Meld deg inn i et parti
Finn ut hvilket parti som best ivaretar dine verdier og det du er opptatt av. Så melder du deg til tjeneste. Du vil bli tatt godt imot.
– Politiske partier blir oftest ikke rent ned av folk som ønsker å bidra, sier Hareide.
– Noen er så heldige å få en telefon hvor de blir spurt om å bidra, men det er de aller færreste forunt. Du må ta initiativ selv! Ikke sitt og vent på at noen skal gi deg en mulighet, oppfordrer Tonning Riise.
Kanskje bærer du på et brennende ønske om forandring og blir ekstra motivert av å være i opposisjon? For Tonning Riise vokste behovet for å male bygda blå fram på en tid da alt rundt han var blodrødt:
– Jeg har alltid sympatisert med borgerlig side, men jeg bodde i en rød kommune, gikk på en rød skole og var del av en rød vennekrets. Høyre hadde gjort sitt dårligste Stortingsvalg noensinne i 2005, og det var i det hele tatt ganske ukult å tilhøre partiet. Da bestemte jeg meg for å bli med i Unge Høyre. På den tiden så jeg likevel ikke for meg at jeg skulle bli politiker, men etter hvert oppdaget jeg at det til og med var veldig gøy, sier han.
Snakk til fremmede i køen på butikken, eller mens du venter på bussen.
Det er på tide å bringe inn selveste ordføreren i Norges nest største, villeste, vakreste og våteste by, Arbeiderpartiets Marte Mjøs Persen.
– Melder du deg inn i et parti, får du større overblikk. Til deg som har engasjementet ditt i en konkret sak, for eksempel nedleggelse av den lokale skolen, eller kampen mot luftforurensing, vil det kanskje være mer riktig å melde seg inn i en interesseorganisasjon. Det kan også bety starten på et videre politisk engasjement, slik tilfellet har vært for mange av dagens politikere. Det er kjekkere og mer inspirerende å jobbe sammen med andre. For min del begynte engasjementet med studentpolitikk. Jeg var både student og mamma, så det var helt naturlig å engasjere meg i spørsmål knyttet til blant annet barnehage og skole. De nære sakene er også grunnen til at jeg elsker å være lokalpolitiker! Vårt felt er tett forbundet med folks hverdag.
Søk kunnskap
– Kunnskap er makt. Alltid. Også i denne sammenhengen. Med kunnskap kommer ofte også ytterligere engasjement, sier Hareide.
– Tren på å skrive, snakke og debattere. Hva er dine viktigste argumenter? Du må vite hva du snakker om, og du må kunne snakke om det på en måte som engasjerer andre. Har du god kunnskap om det du holder på med, vil folk respektere deg, selv om de ikke nødvendigvis er enig med deg, lyder KrF-lederens ord. Det er bred politisk enighet i panelet.
Vi er faktisk skapt til å rope og hoie.
– Sørg for at du utvikler deg. Det finnes mange kurs du kan ta. Selv har jeg blant annet kurset meg i tale- og debatteknikker og hvordan bli bedre til å skrive, forteller Mjøs Persen.
Hold deg oppdatert
Et selvsagt. men like fullt viktig råd. Følg med på hva som rører seg i samfunnet både på lokalt, nasjonalt og internasjonalt plan.
Øv deg på å snakke med folk
Tren på å konversere i alle sammenhenger. Snakk til fremmede i køen på butikken, eller mens du venter på bussen. Samtidig som du blir bedre på dialog, kan det også gi deg nye forbindelser samt nyttig gratiskunnskap om hva som rører seg i folkesjela.
– Som politiker må du må kunne snakke med alle type mennesker fra alle samfunnslag. Dette er det fullt mulig å trene på og bli bedre til, sier Mjøs Persen.
Bruk stemmen riktig
Riktig stemmebruk er viktig for å bevare en sterk og klar røst. I debatter med høy temperatur kan det til og med være nødvendig å heve røsten og snakke med utestemme. Dette er i utgangspunktet ikke farlig for stemmen din. Vi er faktisk skapt til å rope og hoie. Spedbarn kan skrike i timevis uten å bli hese, fordi de ennå ikke har utviklet dårlige vaner som gjør at de bruker stemmen feil. Problemet oppstår i det du ikke har riktig balanse når du hever røsten for å slå knockout på dine meddebattanter. Funksjonelle stemmevansker skyldes nemlig som oftest at stemmen brukes uheldig, for eksempel ved spenning i musklene i og rundt strupen:
Det finnes to måter å heve røsten på. En riktig og en gal. Den gale måten å heve stemmen på er å presse stemmebåndene hardere sammen. Hvis du gjør dette, risikerer du å bli hes og miste stemmeretten. Den riktige måten er å legge større trykk på utpusten.
Du kan trene deg opp til å bruke stemmen riktigere. Øv deg på å unngå å bruke stemmebåndene for å heve volumet. Gjør du det feil vil du kjenne at det strammer til i musklene i halsen og svelget. Du vil merke stor forskjell når du hever stemmen på den anbefalte måten ved å bruke mer trykk på utpusten. Da bruker du i stedet magemusklene og musklene rundt lungene i større grad, og luften presses ut av lungene med kraftigere trykk enn normalt.
– Vi trener biceps, triceps og magemuskler med den største selvfølgelighet, men vi glemmer at stemmen også kan trenes. Her har vi mye å lære av skuespillere og sangere. De tar bevisst vare på og trener stemmen. For oss politikere er jo nettopp stemmen det aller viktigste redskapet, sier ordføreren fra byen med innbyggere som er kjent for å være over middels gode i muntlig.
Når du nå er i godt sosialt driv, og snakketøyet både er varmt og ivaretatt, er det viktig å huske på at innimellom er det greit å holde munnen lukket og la andre slippe til:
Lytt
Å være i stand til å lytte er en klar fordel om du ønsker et langt og godt politisk liv. Vi lytter til lederen i Unge Høyre.
– Du må være interessert i mennesker for å holde på med dette. Politikk er på ingen måte bare prinsipper og ideologi. Det handler om mennesker og deres hverdag. Den som lever i en teoretisk boble, gjør det sjeldent godt som politiker. Sier jeg som er over gjennomsnittlig opptatt av ideologi selv…
Vær dedikert
Du må være forberedt på å gjøre en innsats. Du vil nemlig raskt oppdage at politikk er hard jobbing og krever mye tid.
Våg
Kanskje er du en av dem som får en klump i magen, begynner å kaldsvette og kjenner gulvet bevege seg bare av å tenke på å skulle ta ordet i en stor forsamling? Fortvil ikke. Det finnes en kur mot dette: Kast deg utpå! Det går bedre enn du tror, og øvelse gjør mester også her.
Fra et dirrende, nervøst råd, til et råd som bør være overkommelig for de fleste:
Vær deg selv
– Det er kjempeviktig at du er deg selv. Du skal kommunisere og forhåpentligvis være i stand til å treffe noe i mennesker. Hvis du ikke er deg selv, når du ikke frem. Du trenger absolutt ikke være så fordømt politisk korrekt hele tiden. Vis hvem du er. Råder Bergens-ordføreren. Knut Arild Hareide følger også ærlighetssporet:
– By på deg sjøl og vær ekte. Du får det mye lettere som politiker dersom du er en smule utadvendt og trives med folk rundt deg. Dessuten bør du ikke få hetta av tanken på å bli avbildet i avisa, eller til og med bli intervjuet på TV etter hvert…
Ikke vær redd for å stikke deg frem!
Når den tiden kommer, skader det heller ikke å være i stand til å lire av seg en morsom replikk, gjerne ispedd en dose selvironi. Hareide har selv blitt en favoritt både blant kommentatorer og TV-seere gjennom perler som dette:
“Dette kommer til å gå bra. Jeg har Kjell Magne sin sveis og Valgerd sin stemme”
“Det er større sannsynlighet at Jesus kommer tilbake i løpet av de neste ti årene, enn at KrF kan regjere alene.”
Eller som den gangen debattlederen påpekte: ”Jeg tror du svarte på noe litt annet enn jeg spurte om” og Hareide kjapt smalt tilbake: “Men det var et godt svar”.
Øv deg på å aldri bli helt fornøyd.
– Som politiker må du kunne leve med kompromisser. Det er mange hensyn som skal tas, og du får det aldri ett hundre prosent slik du vil. Den gode nyheten er at du kan være med og bidra til å gjøre folks liv litt bedre, sier Tonning Riise.
Mjøs Persen velger å fokusere på kompromissets gleder:
– Politikk handler om samarbeid og å finne gode løsninger sammen. Dette betyr at man må ha evnen til å nå kompromisser. Det er svært nyttig å bryne seg mot andres meninger, og ikke rent sjeldent kan man faktisk oppleve å finne enda bedre løsninger gjennom denne prosessen, enn man selv hadde i utgangspunktet. Dette er virkelig noe av magien ved å være politiker.
Følger du alle disse rådene er du godt rustet på din vei inn i maktens korridorer. Men når du først er vel innenfor – hvordan kan du stige i gradene og bli en politisk stjerne?
Vi lytter til ungdommelig og friskt pågangsmot:
– Lær av dem som har erfaring, lytt, vær nysgjerrig og synliggjør engasjementet ditt. Ikke vær redd for å stikke deg frem. Vis at du er interessert i ansvar. Da kan du fort stige i gradene innad i partiet, råder Tonning Riise.
– Kunnskapen og engasjementet ditt er den viktigste grunnmuren hvis du skal lykkes som politiker, supplerer Hareide.
Vi lar bergenseren få siste ord:
– Det er sjeldent noen når toppen uten å ha bidratt på grunnplanet. Ta på deg oppgaver i partiet og utfør dem på en grundig og god måte. Det gir tillit. Og det er nettopp hva dette handler om: Tillit både fra partiet og fra velgerne. Så må du bevise over tid at du er denne tilliten verdig, avslutter Mjøs Persen.
Hold din sti ren. Liten tue kan som kjent velte stort lass, mens tillit, tålmodighet og stein på stein kan bygge Solberg.
Kommentarer