FOTO: Hunters Race/Unsplash

Store lønnsforskjeller mellom eliten og vanlige folk

NYHET: Toppledere tjener 67 ganger så mye som en vanlig industriarbeider, ifølge ny rapport.

Svensk LOs rapport «Makteliten» viser at lønnsforskjellene mellom toppledere og vanlige folk har økt betraktelig de siste tiårene.

Rapporten tar for seg lønningene til den økonomiske, byråkratiske og demokratiske eliten, og sammenligner dem med en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Størst forskjell er det mellom lønna til den økonomiske eliten og industriarbeiderne.

 

Økte forskjeller

I 1980 tjente topplederne i de største selskapene 9,1 ganger så mye som industriarbeiderne. I 2022 var lønna 67,2 ganger større.

Rapporten ser også på topplederlønninger sammenlignet med andre yrker. En toppleder tjener det samme som 90 reholdere.

Skjermdump: LO: Makteliten

– I Sverige har de siste årene med pandemi og rekordinflasjon ført til tøffe tider for vanlige folk. Samtidig har vi sett at flere svensker har blitt milliardærer og banker og andre sko seg. Vår rapport viser hvordan lederne i de store selskapene også har dratt ifra i løpet av disse årene, sier LO-leder Susanna Gideonsson til den svenske nettavisa Dagens Arena.

 

– Jævla urimelig

Avisa har spurt folk om hva de synes om de store lønnsforskjellene. Flere reagerer, blant dem 46-årige Lina.

– Det er helt jævla urimelig. Disse mangemilliardærene tjener ikke på arbeid de selv utfører, men på arbeid som andre gjør for dem, sier Lina.

Rapporten viser at også de andre elitenes lønninger er flere ganger større enn industriarbeiderlønna, men den økonomiske eliten er i en særstilling.

Skjermdump: LO: Makteliten

Svenskt Näringsliv, Sveriges svar på NHO, har ikke villet kommentere rapporten overfor Dagens Arena. Sjeføkonom i tenketanken Timbro mener at rapporten gir et feilaktig bilde fordi den kun ser på topplederne i de 50 største selskapene.

 

Store forskjeller i Norge også

Også her i Norge har avstanden mellom lederlønninger og vanlige folks lønn vakt reaksjoner. I fjor skrev E24 at de ti best betalte topplederne til sammen tjente like mye som 400 industriarbeidere.

Overlever den norske arbeidslivsmodellen om lederne fortsetter sånn?, spurte Henrik Dypvik Myklebust og Axel Fjeldavli her i Agenda Magasin. «Lite gjør mennesker så sinte som hykleri. Norske næringslivsledere som den ene dagen skryter av arbeidstakere som aksepterer moderate oppgjør, og den neste dagen gir seg selv høye lønnstillegg, spiller russisk rulett med frontfagsmodellen», skrev de.