FOTO: Peter Hansen/Unsplash

Superrike ville ha «kjedet seg i hjel» i skatteparadiser

NYHET: Ny rapport viser at de rikeste ikke skremmes av skatter.

Det er to grunner til at de rikeste i Storbritannia ikke vil flytte til skatteparadiser, ifølge en undersøkelse gjort av London School of Economics (LSE): Den ene er et sosialt stigma knyttet til skattemigrasjon. Den andre er at de ville ha «kjedet seg i hjel» i skatteparadiser som for eksempel Bahamas. Det skriver den britiske avisa The Guardian.

«Det er ikke noe teater på Bahamas»

Forklaringen er at de rikeste har en sterk tilknytning til kulturlivet i London. «Kan du se for deg noe verre enn å dra til et skatteparadis?», spør en av respondentene. «Klientene mine som flyttet til Bahamas kjedet seg i hjel. Sol, sjø og sand. Ok, det er bra i et par uker for å lade batteriene, men etter en stund tenker du, ‘jeg har lyst til å gå og se en opera’. Vel, det kan du glemme – det er ikke noe teater på Bahamas», sier en annen.

I undersøkelsen ble 35 personer som tilhører den rikeste prosenten i Storbritannia intervjuet. Ingen av dem hadde noe ønske om å forlate landet av skattemessige grunner, selv om mange mener at toppskatten er for høy. Noen få ville vurdere å flytte hvis skattene økte dramatisk.

 

Stadig flere milliardærer

Antallet milliardærer har økt i Storbritannia de siste årene, skrev The Guardian i fjor. I 1990 var det 15 milliardærer i landet, mens tallet hadde vokst til 171 i 2023. Gjennomsnittsformuen er på 4 milliarder pund.

Det er grunn til å utfordre ideen om at de rike flytter hvis skattene øker

En «moderat» formuesskatt på 1,7 prosent opp til 3,5 prosent for de aller rikeste, vil gi en inntekt i statskassa på 10 milliarder pund, ifølge den britiske paraplyorganisasjonen for fagforeninger Trade Union Congress (TUC).

Det er grunn til å utfordre ideen om at de rike flytter hvis skattene øker, mener hovedforfatteren av LSE-undersøkelsen. De rike er ikke bare kulturelt tilknyttet landet, men er også klar over stigmaet som følger med å flytte utenlands av skattemessige årsaker.