25. november er den internasjonale dagen mot vold mot kvinner, en dag for å heve stemmen.
For mer enn 50 år siden, den 25. november 1960, i den Dominikanske Republikk, ble de tre søstrene Minerva, Marit Teresa og Patria Mirabal drept i en “bilulykke”.
De var alle aktive i kampen mot diktatoren Trujilos militærregime. Patria, den eldste, ble anklaget for å ha støttet motstandsbevegelsen (Den hemmelige bevegelsen av 14. juni), hennes mann og 12 år gamle sønn satt fengslet i lang tid. Minerva, den mellomste, var feminist. Hun ble fengslet fire ganger og satt i det beryktede torturfengselet “40”. Maria Teresa var den yngste, hun jobbet aktivt i motstandsbevegelsen. Hun ble flere ganger fengslet og torturert i “40”.
I 1960 gikk motstandsbevegelsen til angrep på militærdiktaturet. Det førte til en bølge av represalier. 23 dager før bilulykken sa Trujilo at hans største problemer var kirken og søstrene Mirabal. Mordet på søstrene førte til sterkere motstand, og få måneder senere ble diktatoren veltet.
I juni 1981 bestemte feminister fra Latin-Amerika og Karibien seg for å gjøre den 25. november til internasjonal aksjonsdag for avskaffelse av vold mot kvinner.
I juni 1981 bestemte feminister fra Latin-Amerika og Karibien seg for å gjøre den 25. november til internasjonal aksjonsdag for avskaffelse av vold mot kvinner. I dag markeres denne dagen i en rekke land av et bredt spekter av kvinnegrupper og kvinneorganisasjoner, som jobber for å synliggjøre vold mot kvinner. Etter hvert har flere land brukt dagen som et utgangspunkt for “16 Days of Activism”. Det vil si at man i 16 dager, fra 25. november til 10. desember (menneskerettighetsdagen), har markeringer, aksjoner, temamøter, foredrag, stands, leserinnlegg og lignende for å bekjempe vold mot kvinner. (Kilde: Faktahefte mot vold mot kvinner)
Selv i vår tid kaller FN volden mot kvinner for et menneskerettighetsbrudd av pandemiske proporsjoner.
Agenda Magasin har skrevet en rekke saker om tematikken de siste årene. Her er et utvalg:
Hatet mot kvinner, av Marta Breen
“Til tross for kvinnehatets utbredelse, vil du sjelden oppleve at noen innrømmer at de hater kvinner. Tvert i mot, de fleste vil insistere på det motsatte.”
Voldtekt som ammunisjon, av Vilde Østensen
“Voldtekt er ikke lenger kun et biprodukt av krig, men en bevisst militærstrategi. Det har i dag antakeligvis blitt farligere å være kvinne enn soldat i væpnet konflikt.”
“Jazzing” som ikke rammer deg selv, av Madeleine Schultz
“Enten det foregår i garderober, badstuer, i den amerikanske valgkampen eller i lukkede facebookgrupper, det er de samme undertrykkende strukturene vi snakker om.”
Urfolks voldelige virkelighet – Julie Evensen møter sametingspresident Aili Keskitalo
“Samer er mer utsatt for vold enn etnisk norske. Samiske kvinner er særlig utsatt for overgrep.”
Kvinner som usynliggjøres, av Madeleine Schultz
“Hun var bare et barn. I dag snakker Yasmin om seg selv i tredjeperson. Som om hun ikke eksisterer.”
Jeg har en stalker, av Loni Bjerkholt-Pedersen
“Det er ikke et kompliment å ha en stalker, det er bare et onde.”
-Sjikane og hets er et økende problem – Tommy Halvorsen møter Mala Wang-Naveen
“Da Mala Wang-Naveen anmeldte en mann som skrev at hun fortjente å bli voldtatt, opplevde hun at politiet ikke forstod alvoret i truslene.”
Om seksuell trakassering, av Lisa Gemmel
“Annenhver kvinne du møter hver dag, har opplevd seksuell trakassering. Dette er ikke et individproblem, det handler om strukturer.”
Når skolegården blir en jaktmark – Madeleine Schultz møter jentene bak dokumentaren “the Hunting Ground”
“Én av fire jenter på universiteter i USA har opplevd et overgrep. Hva er det med kulturen blant unge, amerikanske menn?”
Kommentarer