FOTO: European Parliament/Flickr cc

Jeg trodde lenge jeg aldri var blitt utsatt for seksuell trakassering

Annenhver kvinne du møter hver dag, har opplevd seksuell trakassering. Dette er ikke et individproblem, det handler om strukturer.

Annenhver svensk kvinne er blitt utsatt for seksuell trakassering. Det er partnere, kolleger, venner og helt ukjente menn som tar seg til rette på et annet menneskes kropp.

Det viser tall fra en ny undersøkelse den svenske avisen Aftonbladet har fått utført. Undersøkelsen er startskuddet for avisens artikkelserie #inteensam, om kvinners utsatthet i dagens Sverige. I artikkelserien møter vi kvinner som er blitt utsatt for voldtekt, voldtektsforsøk og som blir tvunget til å lage strategier for å slippe å være redd i hverdagen.

Dette er opplevelsen som jeg deler med halvparten av alle kvinner i Sverige.

Annenhver kvinne du møter hver dag, har opplevd seksuell trakassering. Dette er ikke et individproblem, det handler om strukturer.

Jeg trodde lenge jeg aldri var blitt utsatt for seksuell trakassering. At jeg var en av dem som var “fredet”. Men for noen år siden var det noen på Twitter som startet kampanjen #prataomdet, der man ble oppfordret til å snakke om gråsonene. Om de gangene man kanskje sa ja, men mente nei – eller ganske enkelt ikke sa noe i det hele tatt, for det er jo enklest sånn.

Da begynte jeg å tenke.

Amagasin_mandag_hvit 3

Og husket mannen som på en overfull t-banevogn midt på dagen absolutt ville vite hvor jeg var på vei. Som fortsatte å prate med meg selv om jeg tydelig signaliserte at jeg ikke ville, og som forsøkte å berøre meg. De eneste som reagerte, var noen av hans kompiser. De flirte og sa “gi deg nå, hun vil jo ikke”. Først da jeg gikk av t-banen, redd og høy på adrenalin, spurte en medpassasjer meg om jeg var ok. Hva svarer man da?

Jeg forsøkte til og med å tolke hendelsene i et positivt lys.

Eller den karen jeg traff på en studentpub, som selv om jeg sa nei til å gjøre mer enn bare å kysse der og da, forsatte å gi meg tilbud, dro meg med inn på toalettet og i ukevis etterpå fortsatte å komme med tilbud på sms, som jeg iherdig forsøkte å ignorere.

I lang tid forklarte jeg overfor meg selv at dette var sånt vi kvinner fikk utholde. Jeg forsøkte til og med å tolke hendelsene i et positivt lys – at de viste at jeg var attraktiv og at jeg burde være takknemlig for oppmerksomheten.

Tenk at noe så enkelt kan være så jævla vanskelig.

Dette er opplevelsen som jeg deler med halvparten av alle kvinner i Sverige. For mange dreier det seg om mye verre overgrep. Det er trusler om vold på sosiale medier. Det er voldtekter.

For å holde ut trenger vi initiativer som #inteensam. Men framfor alt må mennene begynne å oppføre seg. For det handler om menn og gutter som bruker ord og sin kropp for å forminske og ydmyke kvinner rundt seg.

Det er ikke kvinnene som skal behøve å tilpasse sine liv frykten. Det er mannen som skal slutte å trakassere og voldta.

Tenk at noe så enkelt kan være så jævla vanskelig.

Les mer om Aftonbladets serie her.

Oversatt fra svensk av Stian Bromark. 

(Opprinnelig først publisert på dagensarena.se)

AMagasin_mandag 2