FOTO: Sturlason / Oslo kommune

Det betyr noe hvem som styrer Oslo!  

På åtte år har vi gjort Oslo til en bedre by, der flere enn de på toppen kan leve gode liv. Men vi er ikke i mål ennå. Til høsten er det kommunevalg, og det er mye som står på spill.

Jeg kjenner en gutt på syv år. Han simpelthen elsker fotball. Når kameratene spør, sier han det går helt fint å spille på et annet lag enn naboguttene. Sannheten er at familien ikke har råd til treningsavgiften til klubben nærmest der de bor.   

Det gjør meg forbanna. 

Det rødgrønne byrådet har utjevna forskjeller i byen vår. 

I fjor delte Matsentralen ut 11 millioner måltider, fire millioner mer enn året før. For første gang på lenge går antallet som lever på sosialhjelp opp, ikke ned. Folk snur og vender på krona for å få pengene til å rekke til husleia, strømregninga og middag. Samtidig står milliardærer på NRK i beste sendetid og klager sin nød over at de ikke har råd til å bo i Norge.  

Dette er bildet på forskjells-Norge. Noen står ute i kø og fryser for å få mat på bordet, og andre flytter til Sveits for å spare formuesskatt, slik at de kan bli enda rikere. 

Høyresida vil alltid si at svaret er: Mer marked, mer konkurranse, mindre styring. SV vil ha en politikk som styrker fellesskap, som utjevner forskjeller, som tar styringa i vanskelige tider.  

For åtte år siden vant venstresida valget i Oslo. Det rødgrønne byrådet har utjevna forskjeller i byen vår. 

På åtte år har vi gjort Oslo til en bedre by, der flere enn de på toppen kan leve gode liv.

Vi har gjort aktivitetsskolen gratis. Ingen barn må lenger stå utenfor gjerdet og se resten av klassen spille kanonball. Vi har innført gratis skolemat på alle videregående skoler. Til høsten får også alle på ungdomsskoleelever gratis mat. Vi har gjort kollektivtransporten billigere. Slik at alle har de samme mulighetene til å bruke byen vår, puste i bedre luft og til å reise miljøvennlig.  

Vi har innført Oslomodellen for et anstendig arbeidsliv. Den sikrer skikkelige lønns- og arbeidsvilkår for de som bygger barnehagene, skolene, sykehjemmene og svømmehallene våre. 

På åtte år har vi gjort Oslo til en bedre by, der flere enn de på toppen kan leve gode liv. Men vi er ikke i mål ennå. Til høsten er det kommunevalg, og det er mye som står på spill.  

Høyre vil kutte i velferden og sende regninga hjem til alenemødrene. De vil fjerne skolematen – de som nå er mette, skal gå sultne. De vil at de fleste skal måtte betale for AKS, og gi noen almisser til de som er vanskeligst stilte i byen vår. Alt dette må Høyre gjøre for å ha råd til å kutte eiendomsskatten og gi pengene til de som har mest fra før i byen vår.  

Barn skal kunne velge mellom ball, tuba eller turn uten å måtte tenke på hvor mye mamma og pappa tjener.

Høyre vil selge barnehagene og sykehjemmene våre. Selv barnevernsbarna, de aller mest sårbare blant oss, vil Høyre sette ut på anbud. Høyre kaller det valgfrihet. Si det til de ansatte, som mister titusener i lønn og pensjon. SV går til valg på mer velferd. 

Elevene i Osloskolen skal oppleve motivasjon og fellesskap, ikke stress og konkurranse. Barn skal kunne velge mellom ball, tuba eller turn uten å måtte tenke på hvor mye mamma og pappa tjener. SV jobber både nasjonalt og lokalt for en rettferdig boligpolitikk som sikrer lærere, sykepleiere og renholdere muligheten til å skaffe seg et hjem.  

Det betyr noe hvem som styrer. Det betyr noe for deg og for meg, for naboene våre, for alenemora på Tøyen og han som bor alene i Kirkeveien. I morgen er det 1. mai, og jeg kjenner at jeg er kampklar for felleskapet. Da tar vi til gater og torg for å kjenne på felleskap og for å sammen ta kampen for de mange og ikke for de få!  

God 1.mai (og godt valg når den tid kommer)!