FOTO: Rod Long/Unsplash

Donald Trump er demokratiets Judas

Demokratiets Judas svikter fellesskapet innenfra – ikke for 30 sølvpenger, men for sin personlige makt.

Påskefortellingen om Judas’ svik mot Jesus minner oss om at den største trusselen ofte kommer innenfra. I dag ser vi dette speilet i Donald Trump og hans krets.

Men, Trump ble jo demokratisk valgt? Ja. Han ble valgt av folket, men har systematisk forrådt denne tilliten med antidemokratiske handlinger.

Trump nektet å erkjenne sannheten om sitt valgnederlag i 2020.

Trump er demokratiets Judas fordi han bygger en stat som er dønn lojal til seg selv. Han bruker medier for å svekke mediene og makten for å svekke maktfordelingen. Listen er alvorlig lang, og en virkelig true crime.

 

Her er 12 av Trumps Judas-øyeblikk:

 

  1. Han angriper pressefriheten

Trump brukte første gang «fake news» som et skjellsord mot uavhengige medier i valgkampen i 2016. Han og hans tilhengere tok raskt i bruk uttrykket for å diskreditere legitim, faktasjekket journalistikk. Etter at han ble president, eskalerte denne taktikken.

Reportere uten grenser har dokumentert økte trusler, trakassering og vold mot journalister, og USAs pressefrihet har falt på globale rangeringer. Strategien speiler nazistenes bruk av «lügenpresse» som våpen for å isolere og angripe kritiske medier.

 

  1. Han lyver om valgresultatet

Trump nektet å erkjenne sannheten om sitt valgnederlag i 2020, spredte “Stop the Steal”-fortellingen og presset valgansvarlige til å endre opptellingene. Deriblant presset han Georgias øverste valgansvarlige til å “finne 11 780 stemmer”, noe Brad Raffensperger avviste.

Det er dokumentert at Trump på valgdagen i 2024 kom med grunnløse påstander om “massive CHEATING” i Philadelphia på Truth Social. Lokale myndigheter avviste påstandene. Dette bekrefter at også i 2024 valgte Trump å lyve om valgresultatet uten bevis, i samme mønster som i 2020.

 

  1. Han oppildnet til storming av Kongressen

Vi spoler tilbake til 6. januar 2021, og Trumps tale på “Save America”-markeringen, da han sa til sine tilhengere: «If you don’t fight like hell, you’re not going to have a country anymore». Han oppfordret dem til å marsjere mot Kongressen, noe som utløste volden som fulgte. Over 200 tiltalte har oppgitt Trumps ord som motivasjon for å delta i det voldelige angrepet.

Vi holder oss til rettsstaten, og Trumps trusler mot dommere.

  1. Benåder angriperne i Kongressen

Vi spoler frem til 20. januar 2025, den første dagen i hans andre periode, da Trump benådet over 1 500 personer dømt for stormingen av Kongressen, inkludert høyreekstreme ledere for Proud Boys og Oath Keepers. Dette normaliserer politisk vold, svekker rettsstaten og undergraver tilliten til rettssystemet.

 

  1. Han gjennomfører Project 2025

Vi går videre til masterplanen Project 2025, lansert av bl.a. Heritage Foundation med mål om å konsentrere makten i Det hvite hus. Over halvparten av arkitektene bak har tjenestegjort i Trumps administrasjon. Mange av forslagene, inkludert skarpe innstramminger av abort- og prevensjonsrettigheter og masseutvisninger ved bruk av militære ressurser, er allerede i ferd med å bli gjennomført.

 

  1. Han angriper domstolen

Vi holder oss til rettsstaten, og Trumps trusler mot dommere. I mars krevde han riksrett mot dommer James Boasberg etter at han blokkerte Trumps planer om å deportere venezuelanske migranter. Høyesterettsjustitiarius John Roberts irettesatte Trump offentlig og understreket at slike saker skal håndteres gjennom ankeprosessen: «I over to hundre år har det vært anerkjent at riksrett ikke er en passende respons på uenighet om en rettsavgjørelse. Det finnes en standard prosess for anke nettopp for slike tilfeller.»

 

  1. Han bruker statsapparatet som politisk redskap

Vi går videre til Trumps dokumenterte utskifting av erfarne fagfolk med lojale støttespillere, der titusenvis av føderale ansatte – i bl.a. forsvarsdepartementet, helsedepartementet, det amerikanske skattevesenet (IRS) og USAID – har blitt fjernet gjennom “Schedule F”.

En konkret trussel mot demokratiet fordi den kan skremme folk fra å stemme.

Denne ordningen fjerner stillingsvernet for embetsverket og åpner for masseoppsigelser av politiske årsaker. En konkret trussel mot demokratiet fordi prinsippet om et meritokratisk og nøytralt embetsverk brytes.

 

  1. Han opprettet Election Crimes Branch

Vi går videre til Trumps etablering av et nytt føderalt organ med oppgave å etterforske og straffeforfølge selv mindre overtredelser i valgprosessen – som feil i papirarbeid eller for sent innkomne poststemmer – noe som kan føre til føderal tiltale og avskrekke velgere fra å delta. En konkret trussel mot demokratiet fordi den kan skremme folk fra å stemme, politisere rettshåndhevelsen og undergrave legitimiteten i amerikanske valg.

 

  1. Han startet handelskrig

Vi går videre til Trumps innføring av rekordhøye tollsatser, som 145% på kinesiske varer, noe som førte til at Kina svarte med 125% toll på USAs varer. Handlingen har utløst en global handelskonflikt og kraftig nedgang i verdenshandelen. Samtidig presser Trump sentralbanken til å senke renten for å motvirke konsekvensene av sin egen politikk, som økte priser og masseoppsigelser. Sentralbankens ledelse har motstått presset, og advarer om at tollmurene øker inflasjonen og bremser veksten, noe som gjør rentekutt vanskelig.

 

  1. Han truer allierte

To av de mest alvorlige eksemplene for vår sikkerhet i Europa er hans trusler mot NATO-landet Danmark med toll og antydet militærmakt for å ta kontroll over Grønland. Dette har skapt alvorlig spenning i NATO og EU.

Påskefortellingen ender med svik og korsfestelse.

I mars satte Trump all amerikansk militær støtte til Ukraina på pause, og krevde at Ukraina måtte innlede fredssamtaler med Russland, noe som svekker både ukrainsk og europeisk sikkerhet. Handlingene signaliserer at amerikansk støtte nå er betinget og transaksjonsbasert, snarere enn forankret i felles demokratiske verdier.

 

  1. Han misbruker presidentmakten

Trump har ikke bare benådet kriminelle etter stormingen av Kongressen. Han har gjentatte ganger brukt presidentmakten til å beskytte seg selv og straffe kritikere. I november 2018 sparket han justisminister Jeff Sessions, for å få kontroll over etterforskningen mot seg selv. Deretter utnevnte han Matthew Whitaker, som økte Trumps innflytelse over etterforskningen, et klart forsøk på å undergrave justisdepartementets uavhengighet ved å misbruke presidentmakten.

 

  1. Han angriper akademisk frihet

Trump frøs nylig statsstøtte og forskningsmidler til Harvard på 2,2 milliarder dollar etter at universitetet nektet å etterkomme krav om politisk kontroll. Harvard avviste kravene som ulovlige og prinsipielt uforenlige med akademisk frihet. Universitetets president Alan Garber

sa “No government—regardless of which party is in power—should dictate what private universities can teach, whom they can admit and hire, and which areas of study and inquiry they can pursue.”

Svik, håp og motstand

Påskefortellingen ender med svik og korsfestelse – men også med håp og motstand. I virkeligheten dør ikke demokratier over natten, men smuldrer når vi slutter å bry oss. Derfor avgjøres ikke demokratiets fremtid av maktens Judaseri alene, men av hvorvidt folket samler seg og står opp for fellesskapet, rettsstaten og friheten – eller gir opp.

 

Hva gjør du her hjemme? Ikke nøye deg med å stemme – styrk demokratiet i hverdagen:

  • Sjekk mediedietten din: Bruk mer av din tid på redaktørstyrte, faktasjekkede nyheter. Abonner på flere aviser, og minst én lokalavis. Bruk biblioteket hvis du ikke har råd.
  • Engasjer deg lokalt: Bli med i det politiske partiet du er minst uenig med. Delta i FAU, borettslagsstyret eller kommunestyret.
  • Delta i uenighetsfellesskapet: Ikke bare diskuter i ekkokamre – send dine meninger til avisen.
  • Hjelp andre: Hjelp en som sliter med å følge med digitalt, støtt Leger Uten Grenser eller Fritt Ukraina.

 

God påske!

(Teksten er en omarbeidet versjon av en tekst først publisert i Nettavisen.)