FOTO: Karsten Würth/Unsplash.com

Endelig lærte Erna at også vi er sårbare

Dagens krise var en varslet krise. Det er klimakrisen, også. Den neste store styringsbevegelsen må være grønn.

Regjeringen har styrt som om vi er udødelige og økonomien vår uknuselig. Nå har vi blitt minnet på at også vi er sårbare. Den erkjennelsen bør ligge til grunn for all videre politikk. Dette er ikke siste gang vi blir rammet, verken av pandemi eller andre kriser.

Mangelen på kriseforståelse sitter dypt i den norske politikken. Det meste har jo gått så bra de siste tiårene. Ingen husker krigen lenger. Oljepengene har rent inn. Selv den forrige finanskrisen rammet oss til liten grad.

Vi har ingen plan for kriser. Det er den brutale sannheten.

Nå står vi her med en pandemi i fanget, som om vi er i starten av en katastrofefilm vi umulig kunne forventa at vi skulle havne i, som om en ukjent meteor har styrtet og satt verden i brann. Men dette har ikke vært utenfor vår kontroll.

Hadde vi faktisk trodd at en slik krise kunne – og ville – ramme oss, og planlagt for det, så hadde vi ikke vært der vi er i dag. Vi har ingen plan for kriser. Det er den brutale sannheten.

 

Kriseforståelse er avgjørende

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har lenge vært tydelige på at pandemi er den mest alvorlige hendelsen som kan ramme Norge. I vår selvopplevde usårbarhet har vi ikke klart å ta det seriøst. Det er også flere år siden regjeringen ble varslet om mangel på smittevernutstyr og legemidler, uten at det ble møtt med handling.

Forskjellen på god og dårlig politisk ledelse i de gryende 20-åra, det er evnen til kriseforståelse. Jeg tror vi kommer til å ruste oss godt til neste pandemi, alt annet ville overrasket meg. Men er vi dømt til å alltid måtte oppleve en krise for å forhindre den neste? Det har vi ikke råd til.

Menneskeheten har tatt på solbrillene, satt bilen i femte gir og kjørt på.

Mye går fremover i verden, og det er mange kriser og utfordringer vi har løst. Men verdenshistoriens kanskje største kriser står og banker på døra – og er egentlig allerede sluppet inn.

Ting har gått over styr. Menneskeheten har tatt på solbrillene, satt bilen i femte gir og kjørt på uten å vurdere å stoppe opp og tenke på hva vi ødelegger på veien. Både friheten og velferden til mennesker i hele verden, også i Norge, trues av klimaendringer, biedød og miljøødeleggelser. Nå i disse folkehelsetider kan det også være greit å nevne faren for utstrakt antibiotikaresistens. Alt dette er menneskeskapt og kan stoppes hvis vi vil.

 

Klar for den neste krisen?

Det må ikke lenger tenkes på som umulig at vi kan bli rammet av kriser. Vi må tro på at vi kan løse dem, men da må vi først tro på at de vil komme. Dagens krise var en varslet krise. Ekspertene var tydelige. Klimakrisen er også en varslet krise, og ekspertene er tydelige.

Den måten Erna Solberg snakket om korona på i dagene før det virkelig smalt og Norge ble stengt, er skremmende lik den måten hun stadig snakker om klima på: en svak anerkjennelse av at det er en stor utfordring vi står overfor, etterfulgt av en hånlig “men ting må gå rundt i landet her”, som om alle tiltak som virker drastiske er irrasjonelle.

Jeg vil ikke føle meg trygg før vi har en regjering som forstår at vi er sårbare.

Men er det én ting vi har lært nå: noen ganger er det drastiske tiltak som må til, og denne gangen kom de for seint. Årsak: regjeringen var blind for kriser.

Jeg vil ikke føle meg trygg før vi har en regjering som forstår at vi er sårbare og at vi kan rammes av kriser. Dette er tiåret som avgjør alt. Den neste store styringsbevegelsen må være grønn.

 

nyhetsbrevet