FOTO: by-studio / Canva

Formuesskatt er bra for demokratiet

Det er på tide å ta et oppgjør med bildet av Sverige som et av landene i verden med mest økonomisk likhet.

Sverige er fortsatt et land med en noenlunde lik fordeling av arbeidsinntekt. Men når det gjelder formuer, har Sverige tvert imot mer ulikhet enn alle andre europeiske land. Når velansette Credit Suisse sammenligner 36 land i Europa, inkludert EU-landene, Island, Storbritannia, Tyrkia og Sveits, er Sverige det landet som har den mest ulike fordelingen av formue.

Den tidelen av svenskene med størst formue kontrollerer over 70 prosent av den samlede formuen i Sverige.

Den private velferden har vært svært lønnsom, og nå investerer flere selskaper store summer i å forsvare sine utbytter.

En slik konsentrasjon av formue er skadelig for økonomien. Det innebærer at noen få kontrollerer kapital som for eksempel kan investeres i boligbygging eller i nye selskaper.

Formueskonsentrasjon er også farlig for demokratiet. Elon Musk er et ekstremt men talende eksempel på dette. Alle sosiale medier styres av en kommersiell logikk: Innholdet som tjener eierne og deres inntekter premieres og forsterkes, på bekostning av andre stemmer. Men etter at den eksentriske Elon Musk med hjelp av sine enorme midler kjøpte den sosiale medieplattformen Twitter og forvandlet den til X, har plattformen enda mer en tidligere forsterket antisemittiske og høyreekstreme innlegg.

For en stund siden la forretningsmannen Roger Akelius inn bud på Sveriges største skole- og utdanningskonsern Academedia. Akelius fikk til slutt ikke kjøpe, ikke minst fordi børsen reagerte negativt på hans ideer om mindre klasser. Det hele var ganske komisk, men også skremmende. Hvem kjøper dine barns skole neste gang?

Sverige bør gjeninnføre både eiendomsskatten og formuesskatten

I Region Stockholm forsøker det nye sentrumsstyret å ta tilbake kontrollen over en velferd som er privatisert i stykker. Høyresidens utstillingsvindu med mange såkalte «velferdsvalg» har vært enormt skadelig for resten av landet. De private velferdsforetakene har ikke bare kunnet ansette personell for å utføre helsetjenester som ikke er behovsstyrt, de har også unnsluppet ansvar for å utdanne nye leger, og forvandlet Region Stockholm til et sort hull for helsepersonell som trengs i andre regioner, ikke minst i nord.


Les også: Norske milliardærer er misunnelig på skatteparadiset Sverige.


Den private velferden har vært svært lønnsom, og nå investerer flere selskaper store summer i å forsvare sine utbytter. De betaler for initiativ som «Valfrihetens vänner» og tankesmien Synaps.

Sverige bør gjeninnføre både eiendomsskatten og formuesskatten. De vil gi inntekter til den utsultede velferden. Og det vil være bra for demokratiet.

(Teksten ble først publisert hos dagensarena.se. Oversatt av redaksjonen)