FILE - In this Tuesday, Jan.26, 2021, file photo, Indian policemen beat farmers driving a tractor towards the heart of the city as a sign of protest against new farm laws, during India's Republic Day celebrations in New Delhi, India. Following the farmer protests, the mainstream and social media have come under unprecedented attacks from Prime Minister Narendra Modi’s Bharatiya Janata Party. The trigger for the clampdown was the death of a protester, Navneet Singh, when the largely peaceful rallies turned violent on Jan. 26 after a group of farmers veered from an agreed protest route and stormed New Delhi’s 17th century Red Fort. Farmer leaders condemned the violence but refused to call off the protest. Authorities say no shots were fired and that Singh died because his tractor overturned. His family alleged he was fatally shot. (AP Photo/Altaf Qadri, File)
FOTO: AP Photo/Altaf Qadri, File

Glipper det for Modi?

Modis nasjonalister er i ferd med å miste grepet.

Indias nasjonaldag er 26. januar, og blir kalt republikkens dag. På denne datoen i 1950 besluttet det nylige uavhengige India å endre styringsform fra et monarki til en republikk. Dette feires hvert år med en større militærparade i New Dehli. Utenlandske statsledere er ofte invitert, og spesielt for en høyreekstrem statsleder som den indiske statsministeren Narendra Modi, er det en måte å vise seg frem på. Dette året gikk det ikke helt som planlagt. New Dehli har lenge vært lammet av massive protester fra indiske bønder, i stor grad fra Punjab og Haryana-provinsene. De protesterer mot en rekke reformer innført av regjeringen.

Indias hovedstad New Dehli ser ut som en slagmark, med tung politi og paramilitær tilstedeværelse

Det er en del av indiske medier som beskyldes for å være skjødehundene til Modi-regimet, kalt godi-media. Disse har jobbet hardt med å prøve å selge reformene fra regimet som positive for småbøndene. Kort forklart handler det om tre lover som er innført som åpner opp markedet og gjør småbøndene mer sårbare.

Det handler enkelt forklart om regulering av salg, prising og lagring av landbruksvarer. Der indiske regjeringer tidligere har hatt et system som sikret småbøndene en minstepris på avlinger, så blir disse nå i større grad prisgitt kapitalmakten. I første omgang handler det om en liberalisering som faktisk kan gi småbøndene merinntekter. Bøndene er dog bekymret for at på sikt fjernes minsteprisene og private aktører kan presse småbøndene.

Bøndene ser selv at de taper på disse reformene mens de som tjener på det er noen av de samme økonomiske kreftene som finansierte Modis valgkamp. Protestene fra bøndene har vedvart over lang tid, og øker i styrke. Indias hovedstad New Dehli ser ut som en slagmark, med tung politi og paramilitær tilstedeværelse. Myndighetene har blokkert internett i området.

Det siste bråket startet med at bøndene ønsket å lage sin egen protestparade på nasjonaldagen, og endte etter hvert i håndgemeng med politi og paramilitære styrker. Den massive mengden demonstranter, over 300 000 ifølge kilder, brøt etter hvert gjennom sperringene som var satt opp, og det er nyheter om alt fra 80 til 300 politi og paramilitære styrker ble skadd. Demonstranter ble også skadd. Etter hvert har demonstranter også blitt drept av myndighetsstyrkene.

 

Internasjonal fordømmelse

Demonstrasjonene har fått en del oppmerksomhet, men presset mot myndighetene ble trappet opp da den verdenskjente stjernen Rihanna skrev en tweet til støtte for bøndene. Rihanna har over hundre millioner følgere på Twitter, og reaksjonene har ikke latt vente på seg. Flere kjente personer, som klimaaktivisten Greta Thunberg, har også kastet seg på. Bollywood-industrien har derimot sluttet rekkene og stilt seg solidariske med regjeringen.

Flere kjente personer, som klimaaktivisten Greta Thunberg, har også kastet seg på

Symbolikk er viktig i slike kamper, og et av bildene som står igjen for mange, er sikhenes flagg heist over det symbolsk viktige røde fort i Dehli. Mange ser det som bevegelsen for et fritt Khalistans innflytelse over protestene, og flaggheisingen har skapt mye bråk. I slike situasjoner flyr ryktene, og det er vanskelig å være sikker på noe som helst, men Modi-regimet anklager Pakistan for å stå bak protestene.

I sin bok A Promised Land, skriver den tidligere amerikanske presidenten Barack Obama om hvordan hat mot Pakistan og indiske muslimer er raskeste måten for nasjonalister i India å øke støtte til sin politikk på. Modi og hans regime følger denne oppskriften også i denne saken.

 

En ulykke kommer sjelden alene

På samme tid som protestene i Dehli tiltok, frigjorde det indiske politiet en samtalelogg med den indiske hindu-nasjonalisten og programlederen Arnab Goswami i en helt urelatert sak. Etter hvert som saken har rullet frem, har den skapt enorme sjokkbølger i det indiske politiske landskapet. Hvem er Goswami? Jeg har skrevet om ham tidligere, men kort fortalt er han og hans Republic Media Network propagandakanalen til BJP-regimet.

Hva var det som kom frem i WhatsApp-samtaleloggene? Jo, en side av saken er at Goswami hadde kjennskap til interne samtaler i det indiske forsvaret og visste om flyangrepet på Balakot i Pakistan i 2019. I meldingene ser vi at han snakker om noe stort som skal skje, og skryter av det i samtaler på en WhatsApp-kanal. At et nyhetsanker vet om angrepsplaner i forkant, er ille nok. Mange mener han i tilfelle satte nasjonens sikkerhet i fare ved å snakke om det.

Noe annet er at ifølge disse meldingene visste han også om angrepet på indiske soldater som startet hele krisen i 2019 og skrøt av hvor bra det var og hvor mye «vi» ville vinne på dette. Stemmer dette, så bekrefter det den pakistanske anklagen om at Pulwama-angrepet var en falsk-flagg-operasjon. Dette settes i forbindelse med parlamentsvalget senere på året, et valg nasjonalistene i BJP vant. Det minner litt om Chittisinghpura-massakrene i 2000, da en gruppe sikher ble myrdet i Kashmir i forkant av besøk fra daværende president Bill Clinton. India anklaget da også Pakistan, mens det ene offeret som overlevde beskyldte India for å stå bak.

 

Indias støtte til terror

Enhver uheldig utvikling eller terrorangrep i India, blir fulgt opp med pressekonferanser raskt etter som forteller inngående om terroristene som stod bak. Disse pressekonferansene er preget av tunge anklager, sterke ord, og heller mangelfulle bevis. Påstandene om indiske interesser bak mange angrep i Pakistan kommer like ofte, med like sterke ord og ofte manglende bevis, men sjeldent fra myndighetene.

Da den pakistanske utenriksministeren og lederen for ISPR (Inter Service Public Relations – media- og PR-fløyen til de pakistanske væpnede styrkene) holdt en felles pressekonferanse mot slutten av fjoråret, kom de med sterke anklager om at India står bak terror i Pakistan, men her var det ikke noen automatisk reaksjon.

Pakistanske myndigheter har faktisk vært ganske tilbakeholdne med beskyldninger, og nå kom det for en dag hva de har jobbet med

Pakistanske myndigheter har faktisk vært ganske tilbakeholdne med beskyldninger, og nå kom det for en dag hva de har jobbet med. Over flere år har man fulgt elektroniske spor, sammensatt tidslinjer og skaffet seg oversikt. Vi ble presentert med kart og bilder fra terroristtreningsleire i India og i Afghanistan operert av indiske konsulater langs grensen til Pakistan.

 

«Ugjendrivelige bevis»

Vi hørte også lydfiler med indiske etterretningsoffiserer som gir oppdrag til terrorister med lovnader om penger for resultater, stort sett antall døde og skadde. Alt dette ble samlet i et dossier, som senere ble overlevert til FN. Dette er ikke tilgjengelig for det allmenne publikum. Dog skal spesielt myndighetene i land som sitter i FNs sikkerhetsråd ha fått disse. Det er å håpe at Norge også har fått dette, og at det blir gjennomgått og eventuelt tatt med når man vurderer videre handel med India. Har ikke Norge mottatt dette, mener jeg det er viktig at man ber om det.

Det er også å håpe at pakistanske myndigheter etter hvert frigir disse dokumentene til et større publikum, så langt er det kun noen utvalgte journalister som har fått sett på dette og som vi må basere oss på. Det snakkes om «bunnsolide og ugjendrivelige bevis» for indisk terrorsponsing.

Det snakkes om «bunnsolide og ugjendrivelige bevis» for indisk terrorsponsing

I så fall har den Indiske etterretningstjenesten direkte ansvar for en rekke terrorangrep mot Pakistan, deriblant det kjente terrorangrepet mot en skole drevet av hæren hvor en rekke barn og deres lærere ble brutalt myrdet av terrorister. Mye av terroren handler om et forsøk på å sabotere CPEC-samarbeidet. Det er lydfiler med samtaler mellom terrorister og indiske etterretningsoffiserer i blant annet Afghanistan. Her er det et lite problem, og et spørsmål. Kan indisk etterretning operere fritt i Afghanistan uten at afghanske myndigheter og ikke minst USA kjenner til det? Enten snakker vi om en sammensvergelse, eller inkompetanse. Pakistan har imidlertid, for nå, ikke gått opp dette sporet. Fokuset ligger kun på India.

 

Terrorliste?

India har tidligere drevet, med en stor grad av suksess, en kampanje for å få Pakistan kastet ut av det gode selskap, og blant annet sørget for at Pakistan havnet på grålisten i FATF. Dette ble gjort med betydelig mindre og svakere bevis enn det som nå foreligger for indisk terrorstøtte mot Pakistan.

Spørsmålet er dog om verdenssamfunnet er klare for å straffe India på samme måten. Mange pakistanere tolker denne dobbeltmoralen som noe som handler om Pakistan som et muslimsk land. Jeg tror det handler om at India med en større økonomi er et viktig marked. Da er det mye man greier å lukke øynene igjen for.