Å fjerne hele kravet til egenkapital vil forsterke ulikheten i samfunnet ved å heve terskelen for å komme inn i boligmarkedet.
Kommentator Linn Stalsberg argumenterer i Dagsavisen og Agenda Magasin for å senke eller fjerne egenkapitalkravet for boliglån. Hun mener kravet på ti prosent egenkapital skaper en høy og urettferdig terskel for førstegangskjøpere.
Men argumentene hennes blir hengende i luften, siden hun ikke spanderer en eneste setning på hva som skjer med boligprisene når kravet senkes. Her trenger vi ikke å spekulere. Kravet ble senket fra femten til ti prosent ved nyttår. Vi fikk et voldsomt rush, med kupping og trengsel på visningene . Prisene steg nominelt 4,4 prosent i januar og 1,6 prosent i februar. Det er over normalen.
Det er dette vi kaller å tisse i buksa for å holde varmen.
Stalsberg skriver at det er vinn-vinn for venstresida i høstens valg å fjerne egenkapitalkravet. Jeg vil mene at vinninga går opp i spinninga. En leilighet som kostet fem millioner ved nyttår, kostet 5,3 millioner to måneder etter at kravet ble senket – trolig mer i sentrale bydeler i Oslo. Kravet til egenkapital sank fra 750.000 til 530.000. Det vil si at terskelen fortsatt er høy, og samtidig har gjelden økt med 300.000, noe som øker renteutgiftene med 1.500 kroner i måneden ved seks prosent rente.
Det er dette vi kaller å tisse i buksa for å holde varmen. I tillegg til prisveksten, øker befolkningens samlede boliggjeld mer enn nødvendig, noe som øker faren for finansiell ustabilitet.
Hva så hvis vi fjerner hele kravet til egenkapital? Det vil føre til økt boligbygging på et par års sikt, mens det på kort sikt vil gi kraftig prisøkning. Dette vil forsterke ulikheten i samfunnet ved å heve terskelen for å komme inn i boligmarkedet. Hvordan kan dette være en vinnersak for venstresida?
I stedet bør man sette all kraft inn på det man vet virker: Å bygge flere boliger og studentboliger.
Kommentarer