Norge har blitt et smitteområde. Det betyr at alle kan bli smittet, og alle kan smitte.
Min pappa er en skikkelig tøffing. Det har han alltid vært. Han fremstår sterk og trygg og uovervinnelig. Pappa liker ikke å snakke om alt han sliter med, men jeg vet at det er en del ting. Jeg tenker sjeldent over problemene hans, men jeg gjør det nå. Pappa er nemlig en av dem som er i den sårbare gruppen for coronaviruset. Det er mine to søstre med astma også. Og mamma, som har blitt lagt inn på sykehus flere ganger på grunn av lungebetennelse.
Nå kan jeg ikke gjøre det alene.
Familien min er det mest dyrebare jeg har, og jeg vil beskytte dem så godt jeg kan. Men nå kan jeg ikke gjøre det alene. Nå trenger jeg plutselig deg. Jeg trenger at du dropper en hel masse ting du egentlig har lyst til. At du ikke tar det viktige møtet, ikke drar på fest, og ikke tar den hytetturen til Hemsedal.
Du kan smitte uten at du vet det
De økende tilfellene med koronasmitte viser at Norge nå har blitt et smitteområde, på lik linje med Italia. Nå er det kun Island og Italia som har flere smittede per innbygger enn det vi har, og lille Norge ligger på 10. plass i verden på totalt antall smittede ifølge VGs manuelle telling. Sannsynligvis er det store mørketall.
Tiltakene som nå er satt inn av regjeringen skal forhåpentligvis begrense spredningen, men allerede 10. mars sa Folkehelseinstituttet (FHI) at vi var gått over i fase to, der smitte nå kom fra ukjente kilder. Altså kan smitte skje på bussen, på butikken og av mennesker som ikke nettopp har kommet hjem fra vinterferie i utlandet. Du kan være smittebærer uten å vite det selv.
Dette betyr at alle kan bli smittet og alle kan smitte. Det må tas på alvor.
Mange er sårbare
Samtidig har omtrent hver femte nordmann astma, like mange har hjerte- eller karsykdommer. Over 200 000 mennesker er over 80 år. Disse er alle mer sårbare for coronaviruset enn deg og meg.
Når en pandemi som coronaviruset herjer trenger vi et robust helsevesen og politikere som tør å ta vanskelige valg, men vi trenger også at helt vanlige folk tar ansvar for å hindre spredning.
Det betyr å droppe helgeturen til Hemsedal, ikke arrangere karantenefester og ikke la barna dra på lekegruppe.
Det betyr å droppe helgeturen til Hemsedal, ikke arrangere karantenefester og ikke la barna dra på lekegruppe. Regjeringen gir nå folk utvidet egenmelding i 14 dager, for å senke terskelen for å bli hjemme. Sosial avstand er avgjørende i de tidlige fasene av en epidemi.
Er du usikker, bli hjemme
Selv om FHI mener smitten ikke bare kommer via kjente smittekilder, har de nå gitt beskjed om at de bare vil teste folk som kan bekrefte smittevei, som har alvorlige symptomer eller ansatte i helsevesen som får symptomer. Dette gjør at mange ikke kommer til å bli testet, selv om de kanskje har viruset, så lenge de ikke får alvorlige symptomer. Vi kan ikke kan være helt sikker på hvor stor spredningen faktisk er, og du kan ikke få vite om du er smittet. De fleste som får Corona-viruset kommer ikke til å bli kjempesyke. Det er vanskelig, nesten umulig, å skille mellom Corona-viruset og andre sykdommer som mange av oss får akkurat på denne tiden av året.
Hva skal du gjøre?
Jeg har snakket med flere som synes det er vanskelig å vite hva de skal gjøre. Skal man gå på jobb på den lavt bemannede dagligvarebutikken med lett hoste, eller skal man sette seg selv i frivillig karantene uten å få sjekket om man faktisk har viruset? Må man droppe den lille vennesammenkomsten fordi en nær deg har hoste? Skal man be naboen handle for en ung person som tross alt ikke er så syk?
Jeg har snakket med flere som synes det er vanskelig å vite hva de skal gjøre.
Det korte svaret: bli hjemme. For våre mest sårbare sin skyld.
Det er nå vi må vise at vi står sammen. Vi andre kan ikke passe på våre aller kjæreste selv nå. Vi trenger deg. Jeg legger min familie i deres hender.
Kommentarer