Når vi snakker om helhetlig helse, må tannhelse være en del av samtalen.
Tannhelse og mental helse er mer sammenkoblet enn det mange kanskje er klar over. Dårlig tannhelse kan føre til smerte, ubehag og nedsatt livskvalitet, samtidig kan en persons mentale helse påvirke tannpleierutiner. Mennesker med psykiske lidelser kan i krevende perioder ha problemer med å ta vare på egen munnhelse, og de som av ulike årsaker har utfordringer med å opprettholde god munnhygiene er mer utsatt for å få synlige tannskader eller oppleve tanntap.
Dårlig munnhelse som dårlig ånde eller tannkjøttsykdom, kan føre til lavere selvtillit og sosial angst. Noen unngår å smile eller snakke i sosiale situasjoner fordi de føler seg ukomfortable. Dette kan igjen forsterke psykiske helseplager. Vi kan ikke ha det sånn at smilet til folk avslører størrelsen på lommeboka, og at bare de med god råd har mulighet til å forebygge dette.
Tannhelse er en grunnleggende del av vår generelle helse, men i dag behandles den ofte som et luksusgode fremfor en nødvendighet.
20. mars er verdens munnhelsedag, og årets tema er koblingen mellom munnhelse og mental helse. Siden 2013 har Fagforbundet hatt en stor tannhelsekampanje med krav om tannhelse inn i egenandelsordningen. Da vi startet kampanjen var det liten politisk vilje i denne saken, men med god hjelp fra Pensjonistforbundet og andre gjennom de siste årene har vi sett en utvikling hvor stadig flere folkevalgte og partier tilslutter seg dette kravet, og regjeringen har sammen med SV levert en god start på arbeidet med en tannhelsereform.
De som lider av tannlegeskrekk dropper gjerne nødvendige besøk hos tannlegen, noe som igjen kan forverre tannproblemer og skape en ond sirkel. Derfor er det viktig å forstå denne sammenhengen og arbeide for en helhetlig helse, der både tannpleie og psykisk helse får mer oppmerksomhet. Men det er ikke bare tannlegeskrekken som hindrer mange i å ta plass i tannlegestolen. Skrekken for regningen som følger med etterpå kan også være avskrekkende og gjøre at man rett og slett ikke prioriterer den årlige sjekken, eller at man lever med store smerter i lang tid for å ikke måtte pådra seg kredtittkortgjeld.
Vi må stille oss spørsmålet «hvorfor skal tennene slite når du er i økonomisk knipe?».
Tall fra levekårsundersøkelsen som ble utgitt i 2024 viser at over 329 000 nordmenn lar være å gå til tannlegen fordi man ikke har råd til å prioritere det. Dette har vært en økende trend siden 2011 og er med på å skape et stort klasseskille. Tannlegene varsler at de ser en økning i karies og syreskader, særlig blant de med lav utdanning og lav inntekt. Vi må stille oss spørsmålet «hvorfor skal tennene slite når du er i økonomisk knipe?».
Tannhelse er en grunnleggende del av vår generelle helse, men i dag behandles den ofte som et luksusgode fremfor en nødvendighet. Derfor er vi stolte av gjennomslagene regjeringen har gitt oss på dette området, med 75% rabatt for de som er 28 år eller yngre. Dette er et positivt steg i riktig retning, men vi har enda en lang vei å gå.
Selv om statsbudsjettet bevilget 75% rabatt for tannbehandling til unge, har likevel det borgerlige fylkestinget i Rogaland valgt å ikke gi de unge denne rabatten og Høyre har lovet å kutte i denne satsningen dersom de får flertall på Stortinget til høsten. Derfor er det så viktig at denne rettigheten nå lovfestes til sommeren, slik kan vi holde de folkevalgte mer ansvarlige og sørge for at pengene går til det formålet som er tiltenkt.
Å ta små steg for å pleie både munnen og sinnet kan gi store gevinster på lang sikt.
Vi i Fagforbundet krever bedre tilgang til tannhelsetjenester, mer forebyggende tannhelsetiltak og bedre integrering av tannhelsetjenesten i helsevesenet. Når vi snakker om helhetlig helse, må tannhelse være en del av samtalen. Å innlemme tannhelse i egenandelsordningen er et viktig steg mot et mer rettferdig og inkluderende helsevesen. Veien dit er lang, og vi ser frem til å følge opp arbeidet fra tannhelseutvalgets NOU.
Det er tydelig for oss i dag at munnhelse og psykisk helse er nært sammenkoblet, og at det å ta vare på den ene ofte kan bidra til å forbedre den andre. Ved å være bevisst på hvordan de påvirker hverandre kan vi oppnå en bedre helhetlig helse og et høyere livskvalitetsnivå. Å ta små steg for å pleie både munnen og sinnet kan gi store gevinster på lang sikt.
Regjeringen har startet på en tannhelsereform som er viktig og riktig, men fremdeles er det mange som ikke får den behandlingen de trenger fordi de ikke har råd til det. Vi vil derfor bruke anledningen verdens munnhelsedag til å oppfordre politikerne til å få tannhelsetjenester inn i egenandelsordningen, fjerne de økonomiske barrierene, og anerkjenne at tennene er en del av kroppen.
Kommentarer